Barnen glöms tyvärr bort i drogdebatten – Skrämselpropaganda fungerar inte

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 april 2015
- NewsVoice redaktion
Åsa Graaf

Åsa Graaf

Drogdebatten urartar ofta i ordkrig till ingen nytta för barnen som blir förlorarna. Droginformationen måste vara på deras nivå för att verkligen nå fram. Idag finns många uppfattningar om hur droginformationen ska vara utformad. Det finns: skrämselpropaganda, moralisering och glorifiering av droger, men fungerar dessa i verkligheten och når den fram till barnen? Det skriver Åsa Graaf som har studerat och skrivit om droger och deras konsekvenser i över 20 år. Graaf skrev ”Boken om Knark och sånt”, vilken sålts i över 30 000 exemplar.

Text: Åsa Graaf

Debatten går ibland hett till – speciellt när vi kommer till cannabis – då snackas det om allt ifrån vetenskap, forskning, skrämselpropaganda, moralpredikan, faktafel etc. Ibland går debatten till och med så långt att den urartar i fullständiga personangrepp och får en fientlig och hetsig ton.

Fd missbrukare förlöjligas och hånas när de modigt går ut och berättar om sina erfarenheter från droger. Speciellt när de berättar att de mått dåligt av cannabis som av vissa glorifieras som ”Guds gåva till planeten”. Visst, det finns bra ämnen i cannabis, men man får inte glömma de konsekvenser som man kan få av THC – det giftiga ämne som gör dig påverkad och hög.

Vem tjänar på denna låga debattnivå?

Barnen förloras i drogdebatten

I denna drogdebatt glöms det viktigaste bort, nämligen barnen och vikten av att kommunicera med barn och unga på ett sätt som når fram. Det gäller att nå fram till barnen deras nivå. Att inspirera och hjälpa dem att nå sina mål och inte ta till droger som tillfälliga lösningar för att ”må bättre”.

Sverige är tyvärr inte förskonat. Våra barn växer upp i ett tuffare och tuffare samhälle och det finns barn som både knarkar och dricker. Vi har ca 400 000 barn som växer upp bland föräldrar som tar alkohol och droger. Varje barn som drogar, dricker eller växer upp så här är ett barn för mycket. Vem tänker på barnen i drogdebatten?

Skrämselpropaganda fungerar inte enligt undersökningar

Skrämselpropaganda är när man ger felaktig information som är förvärrad och målar upp hemskheter på ett överdrivet sätt.

Exempel: En mamma vill informera sitt 5-åriga barn att spisplattan är väldigt varm för att skydda barnet från att bränna sig. Då kan hon berätta och förklara att plattan är varm och vad som kan hända om barnet lägger handen på plattan – att det gör ont, att man kan bränna sig och få blåser etc.

Om mamman är väldigt dramatisk och sysslar med skrämselpropaganda, kan hon berätta för barnet att det är livsfarligt att komma nära spisen. Vidare kan hon säga att om barnet nuddar plattan kommer handen att bli förstörd för all framtid – skinnet kommer att brinna upp och förkolna.

Barn och pappa - Foto från Asa-GraafLikadant är det när man skall informera om tex droger. Skrämselpropaganda fungerar inte. Försök nå fram till barnen med fungerande droginformation

Eftersom jag har över 20 års erfarenhet av förebyggande droginformation vill jag gärna dela med mig lite av mina erfarenheter. Vi har tex gjort drogföreläsningen från Droginformation.nu enkel att förstå. Inget barn lyssnar på avancerade forskningsrapporter fyllda med ett komplicerat och nästintill obegripligt språk.

Vidare är drogföreläsningen rakt på sak, innehåller inga pekpinnar och moralkakor och inget krångligt språk. Vi vänder oss till barn och ungdomar med stor framgång.

 • Vår målgrupp är inte akademiker och ”intellektuella ordbajsare”.
 • Våra fakta kommer från forskning och sakkunniga, men vi lyssnar och arbetar även med att ge fd missbrukare en röst där de kan berätta hur de upplevde missbruket.
 • Vi ser barnen, vi lyssnar på dem och de på oss – de är i centrum och de är verkligen vår framtid.

 

Det vi tycker är viktigast och som vi lagt ner mest arbete på är att anpassa materialet och föreläsningarna till en nivå som passar barn och ungdomar. Vi vill stärka dem så att de tar självständiga beslut att välja bort drogerna.

Text: Åsa Graaf

Åsa Graaf har i över 20 år studerat och skrivit om droger och dess konsekvenser. Hon har skrivit och gett ut ”Boken om Knark och sånt” – vilken sålt i över 30 000 exemplar och översatts till andra språk. Åsa har även bla producerat informationsfilmer och skriver artiklar för tidningar. Parallellt med detta är hon även ordförande för föreningen Droginformation.nu – där hon hjälpt och inspirerat hundratusentals ungdomar och föräldrar att välja ett drogfritt liv. Mottot för Droginformation.nu är ett enkelt budskap angående droger som fångar intresset och når fram.

Droginformation.nu – förebyggande och motiverande droginformation

Cannabis – kan drogen förstöra barn och ungdomars liv?

Spice – drogen som fördärvar våra barn och ungdomar


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Skitbra skrivit Åsa! Vi får inte glömma barnen. Dom är våran framtid. Du gör ett skitbra jobb! Och vi ska fortsätta kriga mot dessa droger. Att vara hög på livet och lycklig utan droger är så jävla bäst och det ska vi visa våra barn!!!! 🙂 / Carol

 • Jag tycker det är en bra text, den får fram sitt budskap om att på ett enkelt och förståeligt sätt få fram ren och genuin information angående droger, deras förstörelse och missbrukets baksida.
  Nummer 1 när det kommer till information i detta ämne, är jag helt säker på, är ärlighet!
  Varken försköning eller förvrängning. Ren och skär ärlighet tillsammans med ett glatt, men ändå allvarligt, tonläge så att mottagaren av informationen “sugs in” bra.
  Detta tycker jag Åsa lyckas bra med och jag tycker det är en bra artikel! 🙂

 • Bästa e å berätta sina egna erfarenheter för ynglingarna. Som från en klar himmel. Är man klok så fixar man det.

 • Man kan ju undra varför de flesta skaffar barn för att så fort som möjligt lämna dessa barn på instanser med myriaden passande ursäkter till varför man gjort det valet, hjälper knappast barnen men göder en armada “experter” som vet ungefär lika lite om vad barn och ungdomar egentligen behöver såsom flertalet föräldrar, stå på er ungar och tänk själva.

 • Det behövs fler vuxna röster där ute , som kan hjälpa unga att få bättre självkänsla, och förstå sitt värde som varje barn ska ha och gäller. Barn har rätt att leva på ett sätt som ger möjlighet att utvecklas .Det är vuxnas ansvar att skydda barn mot narkotika och andra droger. De här barnen är en utsatt och glömd grupp. Fortfarande finns mycket skuld, skam och tystnad kring missbruksfrågor, och fördomarna är många. Ett missbruk är därför ofta en välbevarad familjehemlighet. Barnen är glömda och deras föräldrar är också glömda . Barnen far illa och tar ofta på sig skulden för missbrukarens Barnen känner ofta att det är deras ansvar att ta hand om sina föräldrar städa , handla osv när där alkohol och andra droger förekommer.
  Genom sin dagliga kontakt med barnen har skolan en nyckelroll för att barn som lever med missbrukande föräldrar ska kunna få den hjälp de har rätt till.
  Om och när skolan blivit varse ett barn som lever med en missbrukande förälder är det avgörande att samarbetet mellan skola, sociala myndigheter och övriga inblandade aktörer fungerar.
  Samverkan varierar kraftigt mellan olika kommuner. Inte minst finns det stora variationer i stödets kvalitet och omfattning mellan olika kommuner
  .Barn är barn och det är vi föräldrar som ansvarar för våra barn.

 • Bra Åsa!

  Jag har själv erfarenhet av beroende/missbruk men är sedan många år fri från sinnesförändrande medel. Har varit ute i skolor (femteklassare främst) och föreläst på deras nivå, och skämt blandades med allvar. Efter föreläsningarna fick jag ibland samtal från lärare som berättade att dom fått igång bra diskussioner i klassen efteråt. Det hände vid ett par tillfällen att elever öppnade sig och berättade om sin förälders missbruk, och eleven fick stöd från skolan efter detta. Vi vuxna måste helt enkelt ge barn och ungdomar information men även ge dom kunskap vad gäller droger. Min erfarenhet är att detta görs bäst under en föreläsning som innehåller fakta men som framförs på ett enkelt och “underhållande” sätt!

 • Vad har haschpsykoser med cannabis att göra? Och psykoser får man inte av hasch om det inte är mixat med något annat.

  Att skylla sina dåliga val i livet på droger är i grund och botten ansvarslöst. Man har ett eget ansvar och dom flesta av oss kan dricka alkohol utan att bli alkoholister, detsamma gäller för cannabis. Att skylla på att man gick över till andra droger är också att undvika eget ansvar.

  Att en person väljer att punda ner sej och gå in i en ond spiral som slutar med tyngre droger är tragiskt, men det finns en underliggande orsak, och det handlar inte om en lycklig, ansvarsfull person, duktig i skolan som råkade prova cannabis en gång. Varenda gång är det sociala problem och personer som gör medvetna val.

  Man ska inte romantisera om droger eller cannabis och som sagts innan är det personerna som använt droger som är experterna som bör föreläsa om det. Jag vet att det kan minska grå materian i hjärnan, jag vet också att det kan göra mej kreativ, eller döda cancer-tumörer.

 • Vet många som dricker kaffe bara för att slippa känna besvären av just kaffe drickandet o.s.v. Känner en del som röker cannabis och visst är det samma där. Alla som röker cannabis bör känna till dom effekter användningen ger och på så sätt förstå sig själva och drogen bättre.

  Info: http://www.cannabishjalpen.se/node/2#regelbundet

  Finns en liten info film på den sidan också. Ingen skrämselpropaganda här, jag lovar ^^

 • Jag har jobbat med Droginformations föreläsare, de har föreläst i skolan där jag jobbar, mina barn har varit på deras föreläsningar – de är f.d. missbrukare som vet vad de talar om och som talar till eleverna, individen på ett sätt som de kan förstå och som de uppskattar.

  Har även haft kontakt med detta som Åsa kallar skrämselpropaganda, eller vad hon nu kallade det, så jag tycker att det är bra att Åsa lyfter frågan då jag vet att det finns skolor som i mina ögon blivit lite förvirrade och nu säger nej till att informera eleverna om droger. Viljket gör att en del ungdomar kanske får internet som främsta informationskälla om droger.
  Där det i enl. min mening sprids mycket positivt om marijuana, och jag undrar om det egentligen ibland är en smyg väg att disseminera Spice.
  Vilket jag vill påstå är en drog som man definitivt inte bör testa, och som nog inte har några eventuella goda effekter. Jag har sett och talat med flera ungdomar som tror marijuana är ofarligt och då också Spice.

  Vilket som är värst cannabis eller alkohol….spelar det någon roll? Är socker värre…jag vet inte, jag själv mår inte bra av socker det vet jag.
  Om det nu är så att det finns bra effekter av cannabis, så är det fortfarande så att det också finns dåliga effekter. Jag har inga vetenskapliga bevis eller forsknings resultat att underbygga detta med, men jag har rökt cannabis dagligen i många år och har haft en stor umgängeskrets som rökte mycket. Det är nu många år sedan, men för mig är det solklart att jag ser dåliga effekter av detta än idag då jag stöter på gamla polare.

  Så nog behövs droginformation!

 • Är jag korkad när jag påstår att “det inte är vapnet som är farligt utan det är den okunniga användaren av bössan som utgör hotet”?

  Kan/bör det tillämpas på mat, godis, droger, shoppohollics, kroniskt vårdslöst bilkörande, etc, etc, månne?

  …och kanske det största hotet mot upplysning är de instanser som förbjuder möjligheten för oss vuxna människor att fatta EGNA beslut om vad vi vill utveckla inom oss?

  VARMASTE REKOMMENDATIONER att se följande 18 minuter (som TED TALKS censurerat på sin egna site):

  https://www.youtube.com/watch?v=Y0c5nIvJH7w

  Graham Hancock i sitt esse!

  /JohnA

  Må barn förbli drog-, mjöl-, socker- och E-medelsfria.

 • Bra arbete Åsa! Det är viktigt att ge barnen och ungdomarna kunskap och riktig info om droger. Det ger dem insikt och valfrihet till skillnad från skrämselpropaganda. Skrämselpropaganda har vi redan för mycket av från skola, socialmyndigheter, psykiatrin och media, såsom påhittade mentala störningar och överdrivna hälsorisker med kosttillskott.

 • Ni har så rätt att alcohol och socker är en drog också! Det skriver jag under utan tvekan. Dock tror jag att ni missförstår vad som menas med att komma ner till ungdomarnas nivå. Jag följer droginformation på facebook och dom informerar ungdomarna på en bra och lätt nivå. Det är svårt att ha en föreläsning och hålla ungdomarna intresserade idag. Kollar man i dagens filmer så marknadsförs cannabis rätt friskt just nu. Jag har flera vänner som började med hachs och när det inte funkade så började man med tyngre saker.

  Jag tror ärligt talat att våra ungdomar behöver få rätt information om riskerna med droger, alcohol mm och droginformation gör just det. ! Vi behöver flera som informerar våra ungdomar, bryr sig mm .

 • Hej! Efter att ha läst detta så kom jag att tänka på mina barn som nu är 14 och 16 år gamla och på vilket sätt jag skulle lyckas med att INTE få dem nyfikna att prova eller vilja satsa på en ” drogkarriär”. Att förbjuda dem uteslöt jag direkt eftersom det naturligtvis kan ge motsatt effekt. Att dramatisera det kändes heller inte rätt så jag beslöt mig för att ge näring åt att få dem att fokusera på vad de tycker är kul att göra i livet och att ha målsättningar som är deras egna såklart. Jag beslöt mig också för att göra det enkelt för oss alla genom att ge mina barn saklig information samt att berätta mina personliga erfarenheter . Än så länge har det fungerat utmärkt och jag känner en stor glädje att det går bra för mina barn :-). Jag instämmer att det är viktigt att tala till barn/ ungdomar på deras nivå . Hur når man annars fram bäst till dem? Sedan är det ju allra bäst att ungdomen själv fattar beslutet att skippa det eller ej. För övrigt så tycker jag att det är en vettig artikel . Barn är smarta 🙂

 • Jag håller fullkomligt med om vad texten säger, droginformation är en viktig del i samhället och behöver nå ut till fler barn och unga vuxna men det finns ju som texten beskriver även “fel” sätt att framföra informationen på och det finns en del fakta som dessutom inte stämmer som når ut i vårat samhälle. Som skrämselpropaganda blir fel i sig då det på något vis överdriver hur pass farligt droger kan vara, självklart är droger någonting som inte är bra och som kan vara riktigt farligt men vissa vill nästan utmärka det som att “du kan dö bara du tittar på en joint” och detta är ju felaktigt information och framför allt ungdomar vägrar i sin tur att lyssna på det, dom stänger sina öron och gör ofta tvärt emot för att på något vis visa sina föräldrar eller samhället att dom själva är rebeller och att alla andra har fel. Sen så kommer vi till glorifieringen utav droganvändning som i mina ögon också är totalt fel information att få ut, som alla vet så finns där mycket fördelar med tillexempel cannabis (som ofta blir huvudattraktionen i dessa debatter) men det finns också så mycket negativ påverkan utav drogen som de som glorifierar drogen antingen lägger i skuggan eller överhuvudtaget inte nämner alls, de sätter skygglapparna på för “de man inte ser har man heller inte ont av”. I mina ögon precis som i era ska man när man för ut information vara helt 100% ärlig mot de som tar emot det. Tala om för människorna att det självklart finns fördelar med droganvändning men man måste samtidigt vara noggrann med att tala om alla nackdelar och vad ett sådant missbruk i sin tur kan leda till. Detta kan man göra utan att dela felaktig information. Det är därför jag personligen tycker det är så bra att er organisation använder er utav föredetta missbrukare, dels för att de vet precis vad de pratar om, dom kan förklara precis hur det känns både psykiskt och fysiskt vad det gäller både för och nackdelar och det tror jag gör att de kommer betydligt mycket närmre de personer som lyssnar, det blir ju på en mycket mer personlig nivå. Men också dels för att dessa människor är ett praktexempel för brukare om att det inte är försent och att det alltid finns ett sätt att få sitt liv på rätsida igen och att det alltid finns en väg ut ur ett missbruk.

 • Jag är så evinnerligt trött på svart/vitt debatten. Vi stoppar i oss alkohol på helgen värktabletter som karameller, socker i stora mängder mm mm. Vart tog måttlighetsdebatten vägen. Finns forskning som visar att en alkoholdutt i veckan (ca 4 cl) är bra för hälsan, Vi har i tusentals år brukat cannabis som medicin vilket våra receptorer vittnar om ( evolutionen fungerar så, arsenik i homeopatmedel kan bota matförgiftning osv. ALLT med måtta. Vart tog det sunda förnuftet vägen? *
  Begrunda också följande artikel och säg mej i vilken ände ska vi börja.
  http://www.newsner.com/2015/04/den-verkliga-anledningen-till-missbruk-har-upptackts-men-det-ar-inte-vad-du-tror/

  Kanske vi ska starta i rätt ände!!! Trygghet, välmående och glädje i livet????

 • Vill först vända mig till Åsa! Texten berör inte henne personligen, utan är främst riktad mot svensk drogdebatt samt dess karriärister och varför dom alltid kommer att misslyckas.

  1.) Om vi håller oss till cannabis (för att renodla debatten) reagerar jag på när Åsa skriver: “Skrämselpropaganda fungerar inte.” Varför har hon och hennes gelikar pysslat med det i över 20 år då? Och är förväntningarna att om hon överger skrämseln, och istället bara pyssla med propaganda, så kommer budskapet gå hem – nämligen att cannabis i unga år (under längre period) är en minusaffär (i vissa fall en: super-mega-minus-affär …) så biter hon sig i tummen. Igen!

  2.) In case någon missat detta är cannabis förbjudet enligt lag. Allt som är förbjudet driver också staten ett lågintensivt krig emot – och skall så göra. Som vid alla krig är sanningen första offret. Gruset i maskineriet är att det går inte att diskutera sakligt när jasidan är kriminaliserad och nejsidan pysslar med osaklig propaganda – om nu Åsa förväntat sig detta? Nu verkar Åsa och hennes kumpaner tro att informera om cannabis för unga, är ungefär samma sak som att informera om sexdebut och vad man bör tänka på för att inte råka illa ut? Hon kommer att misslyckas igen.

  När jag gick i småskolan fick jag höra om apelsinpojken, som rökte på en gång och trodde han var en apelsin – han sitter fortfarande på psyket. Ca 30 år senare snappar jag upp ett samtal, vid en träningsanläggning, mellan två unga pojkar som berättar att en polis kommit till skolan och talat om apelsinpojken. Suck…

  När jag gjorde lumpen florerade cannabis och andra droger. Till soldathemmet kom en avdankad tjackpundare och håll föredrag för de som var intresserade. Hur det nu var slutade det hela med att de värsta drogromantikerna på luckan stod och grät vid hans axel.

  Mitt förslag är följande: Ut med alla som Åsa. Ge dem sparken allihopa! In med Anonyma Narkomaner – helst under avtändning också; men ge dem inget betalt för allt som stavas pengar blir korrupt och det bästa i live är alltid gratis.

 • Fantastiskt att det finns eldsjälar som jobbar helt ideellt i att rädda de som räddas kan i unga år. Detta är vår nästa generation som vi vuxna blir mer eller mindre beroende av. Så jag hoppas att fler utbildar dessa barn och ungdomar och lotsar dem rätt för allas vår framtids skull. Ska vårt land styras av drogpåverkat luddigt tänkande eller av klarsynta individer? Vi väljer och kan göra vad vi kan i vår egen omgivning och försöka åtminstone föregå med gott exempel. Tack för ert fina arbete!

 • Att informera och utbilda våra barn och ungdomar om droger är superviktigt. Jag har själv missbrukat droger i många år med väldigt många konsekvenser. Haschet har styrt mitt liv i många år i både tanke och handling och fått mig att ta dåliga beslut som lett till konsekvenser för mitt handlande. Barn och ungdomar behöver kunskap om droger för att själva kunna ta ett eget aktivt beslut och vara medvetna om konsekvenserna som det kan medföra att ta droger. Det är nog viktigare nu på senare tid med den drogutveckling som har skett med alla droger som kommer via nätet och cannabisen som odlas till mestadels här i Sverige numera. Ge våra barn och ungdomar en chans till en drogfri uppväxt så kommer deras framtid förhoppningsvis bli drogfri också.

  Med vänlig hälsning Tony

 • Bra att ni aldrig ger upp !! Barnen tar mycket skada och någon måste vara där för dom. Vuxna som brukar/missbrukar, oavsett orsak, är oftast för självupptagna för att uppmärksamma sin omgivning, tyvärr.

 • Håller med om att vi måste ge våra barn och ungdomar kunskap om droger och dess konsekvenser för att dom själva ska kunna göra ett aktivt val. Har själv erfarenhet av droger.Barnen är ju trots allt vår framtid.

 • Vet någon var man kan hitta underlagen till de lagar som stiftas? Dvs, vad är underlaget som lagstiftarna baserat sitt lagstiftande på?

  Någon måste ju ha “bevisat” för lagstiftarna att “cannabis är farligt därför…..”

  Gammal lag som behöver uppdateras…. Så, om man nu kan slå hål på de gamla argumenten som användes när lagen stiftades så behöver man väl ta upp det hela till diskussion igen?

  Precis som alla andra lagar helt enkelt….man reviderar helt enkelt en “förlegad lag”…

  …eller vad den nu kan heta på fikonspråk…

  Men min erfarenhet av cannabis kan jag bara säga att det ur ett spirituellt perspektiv varit det mest revolutionerande jag varit med om är är det bästa som hänt mig. Snacka om att få ett fullständigt nytt perspektiv på världen. Vilken illusion majoriteten av alla människor lever i! You wouldn’t believe it….

  Vad jag förstår är det denna typ av insikter människor och ursprungsbefolkning också får genom DMT och Auyuaska, mm. Dessa insikter är ett direkt hot för myndigheter eftersom insikterna gör att myndigheterna tappar “kontrolleffekten”. När insikterna kommer inser man att man är i betydligt större egen kraft än vad myndigheter vill ge skenet av.

  Och självklart….detta förstår ju inte myndigheterna…eftersom de själva inte testat insiktsörter.

  Själv har jag nitiskt sysslat med djupare personlig utveckling i 10 års tid. Utan denna erfarenhet hade jag själv inte förstått det jag upplever när jag tar cannabis. Så, om jag tagit cannabis för 15 år sedan hade jag garanterat haft en helt annan bild av nyttan med cannabis. Typ, “som att dricka två glas vin”.

  Så, de få lagstiftare som faktiskt kanske har testat cannabis har sannolikt inte förmågan att tolka “händelserna” de upplever i cannabisruset som viktiga insikter. Dessa få lagstiftare har således bara förmågan att fatta ett lagstiftningsbeslut baserat på att titta på ena sidan av myntet.

  Min eftarenhet från mina insikter i cannabis är att vi tolkar de mesta i vår vardag 180° fel. För mig är cannabis ENDAST studiematerial. Sitter med anteckningsblock och diktafon när jag gör mina cannabisceremonier.

  En åldersgräns på 21 tycker jag är vettigt. Har full förståelse för att cannabis är en “inkörsport” för fel folk. Å andra sidan har väl den inkörsporten redan öppnats när ungdomarna får dricka alkohol…?

 • Efter att ha sett en haschpsykos på nära håll tycker jag att försvararna av cannabis är närmast komiska. Och dörren till den andliga världen är öppen, man behöver bara känna på den.

 • De enda som är experter på droger är de som själva brukat dem, slutat och alltså väl känner både fördelar och nackdelar med olika droger, inklusive alkohol. De är de verkliga experterna.

  Jag har varit på en del föreläsningar i skolor som hållits av så kallade drogexperter från bland annat polisens narkotikarotel, den medicinska professionen, personal från ungdomsmottagningar och andra som arbetar professionellt med att bekämpa droger och missbruk. I ärlighetens namn måste jag säga att det har inte gett mig så mycket, en erfarenhet som jag nog tyvärr delar med de barn och ungdomar som varit åhörare.

  Ofta ligger informationen en för hög gradient, det är för mycket “forskningssnack” och för lite egna erfarenheter eftersom de föreläsare och informatörer jag hört saknar egen erfarenhet av droger. Jag har märkt att åhörarna, eleverna, efter ett tag tappar fokus och intresse eftersom det blir för mycket teori och för lite praktik, kan man säga. Ganska tråkiga föreställningar med andra ord som inte ger så mycket i längden.

  Men en dag upplever jag något annat. Återigen en föreläsning om droger med elever från årskurs 7-9 i en skolas aula här i Göteborg. Den här gången arrangerad av just Åsa Graafs
  organisation Droginformation.nu. Detta var något helt annorlunda. Föreläsaren,en kille vid namn Alex, med egen erfarenhet av drogmissbruk, lyckas med konststycket att hålla barnens koncentration och intresse uppe på maximal nivå i en dryg timme och under den tiden blandar han skämt och allvar och lyckas till och med att fånga mitt odelade intresse och jag inser att detta är droginformation som fungerar. Man möter barnen/ungdomarna på deras nivå, han använder ett språk som går hem, och han levererar fakta på ett fullt begripligt sätt genom enkla och lättfattliga liknelser och exempel. Inget professors-snack
  här inte. Den här timmen gick fort och till och med jag som inbillar mig att jag vet en del om droger och missbruk lär mig en massa nya fakta. Detta var riktigt bra och eleverna uppskattade den här timme med Alex väldigt mycket. Flera av de elever jag paratde med efteråt sa att detta var det bästa de hade varit med om, att det hade varit roligt trots att det var ett allvarligt ämne och att de verkligen hade lyssnat och lärt sig.

  Så, ja, Åsa Graaf har rätt.

 • Tack för era kommentarer! 🙂

  Vi har sett hur viktigt det är att ha förebyggande droginformation som verkligen når fram till barnen.

  Självklart tar vi även upp rökning och alkohol.

  Vi har uppmärksammat detta med en speciell undersida om alkohol, e-bok och filmade intervjuer med fd missbrukare:
  https://www.droginformation.nu/alkohol-det-storsta-drogproblemet-vi-har-i-sverige/

  Vi har källor och referenser till vårt material – se våra e-böcker, artiklar och hemsidor.

  Låter även fd missbrukare komma till tals i filmade intervjuer: https://www.youtube.com/playlist?list=PL4zXYpzA1LMWOIDIoBSdXTWE1upImkAu5

  Vi fokuserar på att stärka barnen och ungdomarna att självständigt välja bort alla former av droger och istället fokusera på att nå sina mål.

  Vårt resultat är vi stolta över – och vi tycker att resultatet är den viktigaste referensen – vi har fått 40 000 lovord från barn, lärare, föräldrar och rektorer efter våra föreläsningar.

 • Helt rätt att fokusera på att få till en förebyggande droginformation som motiverar och stärker barnen att välja bort drogerna.

  Jag tycker att man skall försöka välja bort alla former av droger, oavsett om de är lagliga eller ej.

  Tror personligen att rökningen är en stor bov i dramat – också som en första start och inkörsport till alkohol och andra droger.

 • “men man får inte glömma de konsekvenser som man kan få av THC – det giftiga ämne som gör dig påverkad och hög.”

  Hade varit intressant att höra fortsättningen på denna mening. Vilka konsekvenser?

  Det finns flera anledningar till att man använder cannabis medicinskt.

  Jag dricker kaffe och röker cannabis och det gör mej knappast ett hot mot folkhälsan. Ska man prata om det verkliga problemet så är det läkemedel, tunga narkomaner och alkoholister vi ska prata om och inget annat.
  Att syssla med ‘propaganda’ har aldrig en bra ursäkt. Saklig och korrekt information sen får människor göra sina egna val så länge man inte skadar någon, eller?

 • Hejsan! Sabina som gjorde video för droginformation här! Jag kan hålla med till en viss del att skrämma barnen Inte hjälper, oftast så har man lärt sig när man väl ha provat att ” lägga handen på plattan” och jag tror det är samma sak med droger, att man vill utforska och se vad det är som är så farligt som alla snackar om. Efter mitt missbruk så blev jag paranoid, hör röster i huvudet samt dåligt minne. Jag tror att man har väldigt lätt för att hamna i missbruk i ung ålder då det mestadels handlar om grupptryck, oh det är något man kanske kunde lära barnen, att visa lite stolthet för att stå emot droger? MVH Sabina Sjöström

 • Tar ni upp rökning också? Det är ju en av de värsta drogerna som dessutom är laglig. Dödar 12000 svenskar varje år. Salvia divinorum är förbjuden här men laglig i England. Undrar hur många den dödar där/år? DMT är förbjuden i alla(?) länder men är knappast giftig då det produceras av vår egen hjärna och utsöndras varje natt när vi drömmer. Varför är den då förbjuden i världen över? Även forskare som Rick Strassman har stora svårigheter att få ut DMT att forska på. Anledningen till förbudet är nog inte att det skulle vara hälsovådligt utan att det öppnar dörren till den andliga världen.

 • Vill bara här ge ett perspektiv som jag ofta upplever saknas i drogdebatter…

  Ingen talar om att det är fullt acceptabelt att inta motsvarande 40-45 sockerbitar/ dag (genomsnittskonsumption per dag i Sverige). Det finns ingen lag som kan sätta dig mig som småbarnsförälder om jag låter mina barn äta hur mycket godis som helst om dagarna. …

  Inga restriktioner alls på detta gift som är mycket farligare än att “röka på” nån gång då och då. Sockret ger många sidoeffekter som är kostsamma och ytterst ohälsosamma. Resultatet blir mycket besvärande för samhällsekonomin.

  Allt socker ger betydligt mer spin-off effekter ödesdigra konsekvenser för den enskilda och för “systemet” än för de som under ordnade former röker cannabis då och då. Klart att t.ex. cannabis också ger spin-off effekter, men de som förstår innebörden gör detta med ansvar.

  Men, det är inte dessa detaljfrågor jag vill lyfta upp…utan istället att huruvida det är rimligt att bötfälla någon för att röka på 1 gång per år när man samtidigt kan tillåta vuxna och kära små barn att konsumerar 40-45 sockerbitar per dag och andra gifter godkända (eller ännu inte reglerade) av Livsmedelsverket och Staten.

  För det är väl trots allt hälsan som staten vill promota när man stiftar lagar…?, eller???

  Så, varför inte stifta lagar avseende socker som är många gånger mer beroendeframkallande än cannabis, och som dessutom kostar samhället betydligt mer?

  Fine, bibehåll lagstiftning om cannabis…men bör vi inte stifta lagar om mat och socker innan ohälsan och genomsnittsvikten är den samma i Sverige som i USA!

  Eller vad tycker ni, är jag ute och cyklar eller har jag en poäng?

  /J.A

  “Follow the money…..”

 • 20 års erfarenhet och fortfarande inte förstått att alkohol också är en drog.
  Skulle vara intressant att höra vad Åsa har att säga om dr. Lester Grinspoon och hans arbete. Han med många andra forskare menar att cannabis är den drog som är minst giftig.

 • Åsa Graaf har studerat och skrivit om droger och deras konsekvenser i över 20 år. Min reflektion blir då att hon aldrig kan bli bättre än sina källor – vilka det nu är? Varför då inte gå till källorna direkt? Frågan är politisk och kommer så alltid att förbli. Annars är droger ett perfekt diskussionsämne som alla kan ha en åsikt om som i sig inte ökar kunskapen, om det nu var syftet från början? Att blanda in barn är ett bra sätt som garanterat kommer få drogdebatten att urartar till ordkrig. “Ordkrig” är inte det en omskrivning för att debatten inte går i den riktning som man vill se den. I motsatta fall kallas samtalet för en “bra debatt”. Det viktig hur man använder ord.

  Att vara väl bekant med droger är en helt annan väg in till kunskap. Lyssnar därför hellre på en drogmissbrukare med 20 års erfarenhet istället.

  Min personliga åsikt är att det bara är losserns som håller på med droger. Det åsikten är inte baserad på kunskap.

  För övrigt vem vill se att barn drogar, sig vare sig det nu är med olaglig som väl som med psykdroger.

 • Cannabis är inte värre än en huvud verkstablett. Alkohol däremot är ett gift som eliminerar omdömet och under det ruset gör folk hemska saker. Det gör inte folk som röker en pipa Cannabis. Carl von Linne’ uttalar sig om att det bästa att göra efter en mödosam arbetsdag är att gå till växthuset och röka en en pipa Cannabis, som den bästa avkopplingen man kan få. Lugn och fin !

 • skärpning Newsvoice. jag orkade läsa så här långt: “Drogdebatten urartar ofta i ordkrig till ingen nytta där barnen blir förlorarna. Droginformationen måste vara på deras nivå för att verkligen nå fram.”

  suck.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *