Barnen glöms tyvärr bort i drogdebatten – Skrämselpropaganda fungerar inte

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 april 2015
- NewsVoice redaktion
Åsa Graaf

Åsa Graaf

Drogdebatten urartar ofta i ordkrig till ingen nytta för barnen som blir förlorarna. Droginformationen måste vara på deras nivå för att verkligen nå fram. Idag finns många uppfattningar om hur droginformationen ska vara utformad. Det finns: skrämselpropaganda, moralisering och glorifiering av droger, men fungerar dessa i verkligheten och når den fram till barnen? Det skriver Åsa Graaf som har studerat och skrivit om droger och deras konsekvenser i över 20 år. Graaf skrev ”Boken om Knark och sånt”, vilken sålts i över 30 000 exemplar.

Text: Åsa Graaf

Debatten går ibland hett till – speciellt när vi kommer till cannabis – då snackas det om allt ifrån vetenskap, forskning, skrämselpropaganda, moralpredikan, faktafel etc. Ibland går debatten till och med så långt att den urartar i fullständiga personangrepp och får en fientlig och hetsig ton.

Fd missbrukare förlöjligas och hånas när de modigt går ut och berättar om sina erfarenheter från droger. Speciellt när de berättar att de mått dåligt av cannabis som av vissa glorifieras som ”Guds gåva till planeten”. Visst, det finns bra ämnen i cannabis, men man får inte glömma de konsekvenser som man kan få av THC – det giftiga ämne som gör dig påverkad och hög.

Vem tjänar på denna låga debattnivå?

Barnen förloras i drogdebatten

I denna drogdebatt glöms det viktigaste bort, nämligen barnen och vikten av att kommunicera med barn och unga på ett sätt som når fram. Det gäller att nå fram till barnen deras nivå. Att inspirera och hjälpa dem att nå sina mål och inte ta till droger som tillfälliga lösningar för att ”må bättre”.

Sverige är tyvärr inte förskonat. Våra barn växer upp i ett tuffare och tuffare samhälle och det finns barn som både knarkar och dricker. Vi har ca 400 000 barn som växer upp bland föräldrar som tar alkohol och droger. Varje barn som drogar, dricker eller växer upp så här är ett barn för mycket. Vem tänker på barnen i drogdebatten?

Skrämselpropaganda fungerar inte enligt undersökningar

Skrämselpropaganda är när man ger felaktig information som är förvärrad och målar upp hemskheter på ett överdrivet sätt.

Exempel: En mamma vill informera sitt 5-åriga barn att spisplattan är väldigt varm för att skydda barnet från att bränna sig. Då kan hon berätta och förklara att plattan är varm och vad som kan hända om barnet lägger handen på plattan – att det gör ont, att man kan bränna sig och få blåser etc.

Om mamman är väldigt dramatisk och sysslar med skrämselpropaganda, kan hon berätta för barnet att det är livsfarligt att komma nära spisen. Vidare kan hon säga att om barnet nuddar plattan kommer handen att bli förstörd för all framtid – skinnet kommer att brinna upp och förkolna.

Barn och pappa - Foto från Asa-GraafLikadant är det när man skall informera om tex droger. Skrämselpropaganda fungerar inte. Försök nå fram till barnen med fungerande droginformation

Eftersom jag har över 20 års erfarenhet av förebyggande droginformation vill jag gärna dela med mig lite av mina erfarenheter. Vi har tex gjort drogföreläsningen från Droginformation.nu enkel att förstå. Inget barn lyssnar på avancerade forskningsrapporter fyllda med ett komplicerat och nästintill obegripligt språk.

Vidare är drogföreläsningen rakt på sak, innehåller inga pekpinnar och moralkakor och inget krångligt språk. Vi vänder oss till barn och ungdomar med stor framgång.

  • Vår målgrupp är inte akademiker och ”intellektuella ordbajsare”.
  • Våra fakta kommer från forskning och sakkunniga, men vi lyssnar och arbetar även med att ge fd missbrukare en röst där de kan berätta hur de upplevde missbruket.
  • Vi ser barnen, vi lyssnar på dem och de på oss – de är i centrum och de är verkligen vår framtid.

 

Det vi tycker är viktigast och som vi lagt ner mest arbete på är att anpassa materialet och föreläsningarna till en nivå som passar barn och ungdomar. Vi vill stärka dem så att de tar självständiga beslut att välja bort drogerna.

Text: Åsa Graaf

Åsa Graaf har i över 20 år studerat och skrivit om droger och dess konsekvenser. Hon har skrivit och gett ut ”Boken om Knark och sånt” – vilken sålt i över 30 000 exemplar och översatts till andra språk. Åsa har även bla producerat informationsfilmer och skriver artiklar för tidningar. Parallellt med detta är hon även ordförande för föreningen Droginformation.nu – där hon hjälpt och inspirerat hundratusentals ungdomar och föräldrar att välja ett drogfritt liv. Mottot för Droginformation.nu är ett enkelt budskap angående droger som fångar intresset och når fram.

Droginformation.nu – förebyggande och motiverande droginformation

Cannabis – kan drogen förstöra barn och ungdomars liv?

Spice – drogen som fördärvar våra barn och ungdomar


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq