Brittiska politiker får hjälp med beslut från vetenskapligt råd – Men vem ska bestämma vad som är sant och falskt?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2015
- NewsVoice redaktion

UK Parliament Creative Commons licence.png
Ofta saknar politiker en vetenskaplig eller teknisk skolning trots att dessa områden ligger till grund för många policys och beslut. I Storbritannien finns därför “Parliamentary Office of Science and Technology” som ska tillhandahålla fakta om den senaste vetenskapliga utvecklingen, skriver tidningen Curie.

Foto: UK Parliament, Flickr, Creative Commons licence

“Hemligheten bakom arbetet är enligt Chris Tyler, direktör för Parliamentary Office of Science and Technology, POST, att kunna presentera och sammanställa fakta med absolut självsäkerhet och en viss envishet utan att försöka påverka hur information ska användas.

– Annars arbetar vi mest proaktivt, vi försöker identifiera olika vetenskapliga frågeställningar som kan bli aktuella för politiken. Vi behöver ta fram fakta innan politikerna måste ta snabba beslut, säger Chris Tyler.”

Läs mer i tidningen Curie

NewsVoice kommentar

Finns det en risk för att det brittiska parlamentet går på samma linje som tex BBC Trust, Google Vault och vissa initiativ inom EU att det ska centralt bestämmas vad som är sant och falskt och vilka ämnen som ska anses vara ej omstridda? Frågan är vilka krafter som kommer att verka för att fastställa vad som ska anses vara sant och falskt.

En annan fråga är vad som händer med politiker som motsätter sig “Parliamentary Office of Science and Technology” eller motsvarande råd? I Sverige har vi Riksdagens Utredningstjänst (RUT) och här kan en politiker bli förföljd för att till och med ställa fel frågor. Se artikelreferenser nedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Undrande says: “Vilken mekanism gör att världens befolkning omfattas av dessa dårars/psykopaters gränslösa vansinne ?”

  Psykolog Mike Cross (verksam i Sverige) gör en utläggning om psykopater (politiker) i ledande ställning i samhället. Enligt hans uppfattning har dessa individer en trolig hjärnskada och har därför stannat i sin kognitiva utveckling på ett barns nivå. De har ingen empatiskt förmåga utan fejkar denna pga att sin förmåga att härma äkta känslor.

  Enligt min uppfattning är det viktigt att samhället genomför tidiga insatser för rehabilitering av dessa individer för att inte äventyra kollektivets hälsa och välstånd och därmed undvika en civilisatorisk kollaps.

  http://www.redicecreations.com/radio/2015/04/RIR-150410.php

 • Har inte sk. politik alltid handlat om att till varje pris hindra folk från att lägga sig i det som angår dom ?

 • “Så länge politikerna inte kan enas om en röd tråd eller vision
  att jämföra beslut mot finns ingen politisk framtid.”

  Visioner funkar inte för det ger framtidstro, och är motsatsen till rädsla.

 • Äntligen är dom på G.
  Det är bättre att samla all galenskap på en plats än som det
  är nu med en massa småpåvar som talar om hur det ligger till.
  Vi kommer att se ännu mera av detta. I varje fall så länge som
  politik görs till att handla om sakfrågor utan koppling till livet på riktigt.

  Lyssnade igår en stund på debatten om budgeten.
  Det var det värsta jag hört.

  Prat fort och ropa vi är bäst och kasta ur sig lite siffror för att
  visa att man är insatt i frågan. Skit samma om just det är relevant
  eller ej till det som debatteras.

  Så länge politikerna inte kan enas om en röd tråd eller vision
  att jämföra beslut mot finns ingen politisk framtid.
  Vi kunde rösta vart fjärde år om en färdplan. Sen kunde
  tjänstemän eller inhyrda företag köra racet.
  Det vi ser idag är inte ens nära parodi på ett samhällsengagemang
  med folkets väl som mål.
  Man får lätt uppfattningen av att det är en tävling i nån ligaserie
  med “teatersport” som förebild.

  Tror faktiskt att politiker för 50-60 år sedan hade en vision
  och en strävan till breda folkligt förankrade beslut.

 • POST säger sig vilja presentera och sammanställa fakta med absolut självsäkerhet, vilket kan ses som ett tecken på en allvarlig hybris. POST får mig att tänka på Orwells “The ministry of Truth” i boken 1984. Det globala kapitalet kan ses som Partiet som styr såväl POST som andra råd, vilka använder politiker som buktalardockor.

  “A major factor in the Party’s rule over Oceania lies in its extremely well organized and effective propaganda machine. The Ministry of Truth /…/ is responsible for disseminating all Party publications and information. All figures and facts come from the Ministry of Truth, and all are dictated by the Party. In other words, the Party chooses exactly what to tell the public, regardless of what is accurate. The effectiveness of this propaganda machine, which constantly corrects old material to reflect the Party’s current position on any subject ranging from chocolate rations to the loyalty of a specific individual, allows the Party to completely dominate the range of information disseminated to the public. Therefore /…/ the machine determines what constitutes reality.”

  http://www.gradesaver.com/1984/study-guide/themes

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *