Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Brittiska politiker får hjälp med beslut från vetenskapligt råd – Men vem ska bestämma vad som är sant och falskt?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2015
- NewsVoice redaktion

UK Parliament Creative Commons licence.png
Ofta saknar politiker en vetenskaplig eller teknisk skolning trots att dessa områden ligger till grund för många policys och beslut. I Storbritannien finns därför “Parliamentary Office of Science and Technology” som ska tillhandahålla fakta om den senaste vetenskapliga utvecklingen, skriver tidningen Curie.

Foto: UK Parliament, Flickr, Creative Commons licence

“Hemligheten bakom arbetet är enligt Chris Tyler, direktör för Parliamentary Office of Science and Technology, POST, att kunna presentera och sammanställa fakta med absolut självsäkerhet och en viss envishet utan att försöka påverka hur information ska användas.

– Annars arbetar vi mest proaktivt, vi försöker identifiera olika vetenskapliga frågeställningar som kan bli aktuella för politiken. Vi behöver ta fram fakta innan politikerna måste ta snabba beslut, säger Chris Tyler.”

Läs mer i tidningen Curie

NewsVoice kommentar

Finns det en risk för att det brittiska parlamentet går på samma linje som tex BBC Trust, Google Vault och vissa initiativ inom EU att det ska centralt bestämmas vad som är sant och falskt och vilka ämnen som ska anses vara ej omstridda? Frågan är vilka krafter som kommer att verka för att fastställa vad som ska anses vara sant och falskt.

En annan fråga är vad som händer med politiker som motsätter sig “Parliamentary Office of Science and Technology” eller motsvarande råd? I Sverige har vi Riksdagens Utredningstjänst (RUT) och här kan en politiker bli förföljd för att till och med ställa fel frågor. Se artikelreferenser nedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq