Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

ETC:s affiliering med industrifrontföreningen VoF blir allt tydligare – Chefred. Andreas Gustafsson leder arbetet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2015
- Torbjörn Sassersson
Andreas Gustafsson

Andreas Gustafsson ETC - Foto: Torbjörn Sassersson

DEBATT. Dagens ETC:s affiliering med industrifrontföreningen VoF blir allt tydligare. Kanske chefsredaktören Andreas Gustafsson är medlem i VoF. I flera sakfrågor som tex alternativmedicin, klimatfrågan och vaccin intar nämligen Gustafssons ETC VoF:s hållning.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Andreas Gustafsson (tv i bildruta från video

Den 2:a april inkom en debattartikel på ETC undertecknad av inte mindre än nio personer från VoF. Rubriken anspelar känslomässigt på ansvaret gentemot barnen: “Vaccinera – för barnens skull”. Den kom några dagar efter att Andreas Gustafsson publicerat en ledarartikel där han vill införa tvångsvaccinering i Sverige.

När vaccinkritikern Linda Karlström från Vaccin.me blir utlovad att få bli behandlad på lika villkor som vaccinförespråkarna klarar ETC inte av att hålla sitt ord. I artikeln “Hon förkastar vaccin – tror inte på forskningen” får Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten inte bara sista ordet. Han får tillägnat sig de 7-8 sista styckena i artikeln. Även artikelns rubrik är missvisande eftersom Karlström tror på forskningen, den som visar att vaccin kan skada, men hon tror inte på den industrifinansierade forskningen, den som alltid leder fram till samma slutsats att vaccin är toppen, fungerar och är ofarligt.

Ett annat exempel på VoF-affiliering är Gustafssons artikel: “MP:s misstag – låter svenskarna förtränga klimathotet”, från april 2015 där han skriver om: “bisarra haverister som välkomnar temperaturhöjning”. Här förkunnas i ledarartikeln att klimatsituationen beror på mänskligt utsläppta växthusgaser och den som uttalar något positivt om temperaturökningen kallas “haverist”, samma argumentation som VoF-kampanjen Uppsalainitiativet driver.

Ytterligare ett exempel på ETC:s affiliering med VoF är från sommaren 2014. Då visade NewsVoice i artikeln “ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF”, att ETC kontaktat VoF för att få in en artikel som gick emot alternativmedicinen. Det var ETC-redaktören Martin Halldin som låg bakom beställningen. När TV-journaliste Börje Peratt försökte få in en replik som kritiserade VoF blev den refuserad av ETC och därför publicerad i NewsVoice.

ETC inte speciellt öppet för andra perspektiv

ETC:s beteende visar tydligt att tidningen är beredd att köra över andra perspektiv än de som ETC tydligen bestämt sig för att torgföra, perspektiv som delas med industrifrontföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). I VoF:s värld ska allmänheten följa storindustrin och tro blint på myndigheter. VoF-språket har ofta inslag av härskarteknik där de som inte håller med gärna kallas för haverister.

När ETC lanserades den 17 januari 2014 sa Andreas Gustafsson att det som existensberättigar ETC är att tidningen: “ska välja en annan världsbild” (video). Den världsbilden är tydligen VoF:s världsbild, åtminstone i ett antal sakfrågor. Jag tror att ETC-grundaren Johan Ehrenberg är omedveten om denna affiliering och vad VoF egentligen har för agenda.

Frågan är även vad Andreas Gustafsson ska angripa härnäst. Blir det C-vitamin, elöverkänsliga, NATO-kritiker eller varför inte solceller?

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq