ETC:s affiliering med industrifrontföreningen VoF blir allt tydligare – Chefred. Andreas Gustafsson leder arbetet

publicerad 4 april 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Andreas Gustafsson

Andreas Gustafsson ETC - Foto: Torbjörn Sassersson

DEBATT. Dagens ETC:s affiliering med industrifrontföreningen VoF blir allt tydligare. Kanske chefsredaktören Andreas Gustafsson är medlem i VoF. I flera sakfrågor som tex alternativmedicin, klimatfrågan och vaccin intar nämligen Gustafssons ETC VoF:s hållning.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Andreas Gustafsson (tv i bildruta från video

Den 2:a april inkom en debattartikel på ETC undertecknad av inte mindre än nio personer från VoF. Rubriken anspelar känslomässigt på ansvaret gentemot barnen: “Vaccinera – för barnens skull”. Den kom några dagar efter att Andreas Gustafsson publicerat en ledarartikel där han vill införa tvångsvaccinering i Sverige.

När vaccinkritikern Linda Karlström från Vaccin.me blir utlovad att få bli behandlad på lika villkor som vaccinförespråkarna klarar ETC inte av att hålla sitt ord. I artikeln “Hon förkastar vaccin – tror inte på forskningen” får Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten inte bara sista ordet. Han får tillägnat sig de 7-8 sista styckena i artikeln. Även artikelns rubrik är missvisande eftersom Karlström tror på forskningen, den som visar att vaccin kan skada, men hon tror inte på den industrifinansierade forskningen, den som alltid leder fram till samma slutsats att vaccin är toppen, fungerar och är ofarligt.

Ett annat exempel på VoF-affiliering är Gustafssons artikel: “MP:s misstag – låter svenskarna förtränga klimathotet”, från april 2015 där han skriver om: “bisarra haverister som välkomnar temperaturhöjning”. Här förkunnas i ledarartikeln att klimatsituationen beror på mänskligt utsläppta växthusgaser och den som uttalar något positivt om temperaturökningen kallas “haverist”, samma argumentation som VoF-kampanjen Uppsalainitiativet driver.

Ytterligare ett exempel på ETC:s affiliering med VoF är från sommaren 2014. Då visade NewsVoice i artikeln “ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF”, att ETC kontaktat VoF för att få in en artikel som gick emot alternativmedicinen. Det var ETC-redaktören Martin Halldin som låg bakom beställningen. När TV-journaliste Börje Peratt försökte få in en replik som kritiserade VoF blev den refuserad av ETC och därför publicerad i NewsVoice.

ETC inte speciellt öppet för andra perspektiv

ETC:s beteende visar tydligt att tidningen är beredd att köra över andra perspektiv än de som ETC tydligen bestämt sig för att torgföra, perspektiv som delas med industrifrontföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). I VoF:s värld ska allmänheten följa storindustrin och tro blint på myndigheter. VoF-språket har ofta inslag av härskarteknik där de som inte håller med gärna kallas för haverister.

När ETC lanserades den 17 januari 2014 sa Andreas Gustafsson att det som existensberättigar ETC är att tidningen: “ska välja en annan världsbild” (video). Den världsbilden är tydligen VoF:s världsbild, åtminstone i ett antal sakfrågor. Jag tror att ETC-grundaren Johan Ehrenberg är omedveten om denna affiliering och vad VoF egentligen har för agenda.

Frågan är även vad Andreas Gustafsson ska angripa härnäst. Blir det C-vitamin, elöverkänsliga, NATO-kritiker eller varför inte solceller?

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag lyssnade mig igenom videon från ETCs avspark. Att de vill lyfta fram “alternativ” var ju en påtaglig tråd (färg okänd) genom presentationen. Saken är kanske den att vi lägger väldigt olika innebörd i ordet “alternativ”…

 • Tyvärr tror jag att Johan har koll på vad som sker. Jag mailade Johan efter att artiklarna om vaccin hade kommit ut på ETC.se och frågade honom varför ETC saluför Big Pharmas talan och beskrev även varför föräldrar inte vill vaccinera sina barn (aluminium, formaldehyd, glutamat, ofarliga sjukdomar, djur-dna i vaccin mm) . Trots att jag skickade ytterligare ett mail för att försöka vara extra tydlig så förstod han ingenting av det jag påpekade utan tyckte artiklarna var bra och väl avvägda. Eventuell kritik skulle enligt honom komma upp så småningom på ETC:s kommentarsfunktion.

 • Förstår inte riktigt varför man skiljer på “industri-Sverige” och “myndighets-sverige”. De verkar gå på samma stig.

  • Precis! Samma stig. Dom små företagen äts upp av de stora glufs-glufs egregorerna som i sin tur inlemmar staten. Rött eller blått “same same” och inte särskilt different. Båda sorterna gör det hopplöst svårt att köra sitt eget race i liten skala. På så sätt tvingas människor att bli löneslavar (eller utslagna sk “svaga” i samhället). Att ETC börjar snacka om tvångsvaccinering är väl helt i linje med de röda “fromma lammens” vurm för maktcentrering och tvång (i “solidaritetens” namn)

   Blå tågets text är lika relevant idag…

   “ja sida vid sida, tillsammans stryker dom fram
   staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
   kapitalet behöver arbetskraft, då är staten leverantör
   den ena handen vet precis vad det är, som den andra gör”

   More lyrics http://www.allthelyrics.com/lyrics/bla_taget/staten_och_kapitalet-lyrics-1198255.html#ixzz3WL3s34oJ

  • Bloggaren talar bl a om hög immigration. Denna kan komma att bli än högre enligt EU:s rapport “2030-2050 State of the art synthesis”.

   “The OECD performs projections for a number of European countries (Austria, England and Wales, Denmark, Germany, Netherlands, Norway, Sweden) which indicate that the proportion of foreign born can be expected to grow to a much higher level than today – to between 15 and 32 per cent of the total population in these countries by 2050.”

   Lotta@ “hopplöst svårt att köra sitt eget race i liten skala. På så sätt tvingas människor att bli löneslavar”. Om det blir som EU förutspår/planerar så kommer vi kanske alla att bli egna företagare på livstid utan möjlighet att gå i pension.

   “one person businesses will increase; Retirement age will disappear; life insurances will
   disappear”

   Anders@ “industri-Sverige” och ”myndighets-sverige” verkar gå på samma stig”. De har nog börjat sin gemensamma vandring mot ättestupan. Enligt EU:s rapport verkar det som det mesta ska vara privatiserat i framtiden. Den globala staten behöver inga nationer/nationella myndigheter då vi ska ha en annan form av demokrati.

   http://ec.europa.eu/research/social-sciences/pdf/fla-2030-2050-state-of-the-art-synthesis_en.pdf

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *