Exproprieringsmöte i Pyhäjoki – Bered plats för kärnkraftverket! – Dag 5 – Sisu Meltdown

publicerad 3 april 2015
- av NewsVoice
Expropriering av sommarstuga i Pyhäjoki

Expropieringsforrattaren-SisuMeltDown

Dag 5. Leon fortsätter sin resa i Finland för att få in material till sin dokumentärfilm om kärnkraftsutbyggnaden i Pyhäjoki, ett i praktiken ryskt kärnkraftverk, som ska byggas 15 mil från svenska gränsen. På den femte inspelningsdagen var det exproprieringmöte i Pyhäjoki. Det var ett känsligt och spänt och läge mellan de som jobbar för Fennovoima och folket som mister sina hus där kärnkraftverket ska byggas.

Text och foto: Leon Berthas | Bild: Expropieringsförrättaren försöker utvisa Leon ur lokalen.

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

Först sa ordförande, han som förrättade exproprieringen, att vi inte fick vara där och filma eftersom mötet var privat mellan folket som bor i Hanhikivi och de som jobbar för Fennovoima.

Då frågade vi varför mötet inte var offentligt. Inget svar. När vi gått ut gav Fennovoima folket ordern att utrymma husen inom två månader. Folket stod på kö och visade upp papprena på sina hus.

Jag försökte filma den passiva aggressiviteten i Fenovoimas tysta ansikten. När vi frågade företagets representant i grå kostym vad mötet handlade om, svarade han ”no comments” och hans hand skakade när han låtsades fingra på mobilen. Hans rörelser var nervösa. Han utstrålade negativ sisu – ett ansikte som inte lyssnar. Vid sin sida satt en stum lobbyist. De försökte föra styrd dialog med de drabbade. ”First you must learn how to smile as you kill”.

Expropriering av sommarstuga i Pyhäjoki
En av sommarstugorna som exproprieras – Foto: Leon

Folket inne i salen ville att vi skulle vara där och filma. Det kändes som att ordföranden fick tecken och tog kommando från den före detta borgmästaren Mauno Peltoketo som satt i ett hörn, styrde och ställde.

Ordförande sa att ni får lämna lokalen om ni ska filma, men han agerade osäkert. Efter ett tag så gick vi in ändå, filmade och intervjuade alla. De som var tvungna att sälja sina hus, däribland det äldre paret, sa till oss ”Det ser inte bra ut!” när vi kom in i salen. De stod med böjda nackar framför “tvångsköpsförrättarmannen”.

Vi intervjuade Pyhäjokis borgmästare Matti Soronen. Det verkade på honom som att beslutet att kärnkraftverket ska byggas redan hade tagits. Han sa att i december 2014 så hade riksdagen i Finland beslutat att det ska byggas. Enligt borgmästaren är det klappat och klart. Han är helt för kärnkraftverket. Han vill inte stöta sig med ryska Rosatom eller Fennovoima. En diplomatisk lindansare.

Borgmästaren innan honom var Mauno Peltiketo. Han var med på mötet, men han ställde sig i ”no comments-kön”. Han var en av de drivande bakom att kärnkraftverket skulle byggas, men han ville inte svara på våra frågor.

Jag kramade om och tog adjö av det äldre paret som just fått reda på att de skulle mista sin vackra strandstuga. Jag lovade att återkomma.

Text: Leon Berthas

Expropriering av sommarstuga i Pyhäjoki - Foto: Leon
Det äldre paret förlorar sin sommarstuga – Foto: Leon


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *