Hackern Lisbeth Salander jagas förmodligen av NSA i den fjärde boken i Millenniumserien

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 april 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Det som inte dödar oss - Millennium Del 4

David Lagercrantz - Foto: Wikimedia CommonsDramat börjar med att professor Frans Balder, en expert inom forskning på artificiell intelligens, kontaktar journalisten Mikael Blomkvist. Balder påstår sig ha kommit över sensationella uppgifter inifrån den amerikanska underrättelsetjänsten, sannolikt från “The National Security Agency” (NSA).

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. 11 aug 2015 | Foto på David Lagerkrantz: Wikimedia Commons

Den fjärde boken på 500 sidor i Millennium-serien är skriven av den prisade författaren David Lagercrantz. Författaren har ett särskilt intresse för artificiell intelligens och savanter. Det gör att han förmodligen passar bra för att beskriva Lisbeth Salander, men berättelsen har sannolikt inget att göra med det fjärde manuset som finns i Eva Gabrielssons förvar, hos Stieg Larssons sambo.

Millennium, Stieg och jagEva Gabrielsson säger till Aftonbladet att Stieg Larsson inte hade uppskattat att en uppföljande bok skrevs av någon annan än honom själv.

“Stieg ville avsluta sina grejer själv, och han hade aldrig någonsin gått med på det här”, sa hon till Svenska dagbladet.

Till Resumé säger Gabrielsson att Lagercrantz kommer från fel håll, att “han kommer från en helt annan bakgrund”. Kritiken kan handla om att David Lagercrantz är associerad till Bonnierkoncernen, ett svenskt maktcentrum som aldrig skulle tillåta att fel budskap når hela världen, för boken har förutsättningar att bli en internationell bästsäljare.

Å andra sidan är texten på framsidan av boken intrigerande. Där står bla: “Intoleransen ökar – Sverige har blivit skammens nation”. Bokens titel: ”Det som inte dödar oss” kommer förmodligen från Nietzsche och hans uttalande: ”Det som inte dödar oss gör oss starkare”.

I Lagercrantz version av den fjärde boken har tidskriften Millennium fått en ny ägare från Norge. Mikael Blomkvist har det motigt som journalist och något måste hända för att få fart på skrivandet och karriären. Lisbeth Salander är rastlös och genomför en riskabel hackning hon aldrig borde ha gjort, enligt en bokbeskrivning från förlaget Norstedts.

Professor Frans Balder som tog kontakt med Blomkvist berättar om en kvinnlig hacker som råkar likna en viss Salander. Är NSA Lisbeth på spåren? Balder säger att den information han kommit över från den amerikanska underrättelsetjänsten är världsavgörande. Har Salander helt enkelt hackat NSA?

Mikael Blomkvist får ny energi. Är detta ett stort scoop? Lisbeth Salanders kattliknande personlighet är oförutsägbar. Hon tar inte order och hon har en egen agenda. Återigen korsas Blomkvist och Salanders vägar.

Enligt uppgifter var mer än hälften av den fjärde boken redan klar i stora drag när Stieg Larsson gick bort. Det betyder att om Gabrielsson beslutar sig för att skriva klart den – eftersom hon säger sig vara medförfattare till de tre första böckerna – kanske vi i framtiden får läsa den mest sanningsenliga versionen.

Lagercrantz version av den fjärde boken kommer att ges ut i slutet av augusti 2015 och den finns att förbeställa.

Text: Torbjörn Sassersson

Det som inte dödar oss - Millennium Del 4


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Ser fram emot den. Men faktiskt extra spännande att över en halv bok I original finns färdig och kan komma ut senare. Ja det är en spännande historia både i och omkring böckerna.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *