Hon fick sitt minne förstört av elchocksbehandlingar (ECT)

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 april 2015
- NewsVoice redaktion

Fler och fler människor vittnar om de skador som ECT orsakat och det är viktigt för utvecklingen av vård för psykisk ohälsa att behandlingsmetoder utvärderas och att korrekt information ges.

Det finns tyvärr ett stort mörkertal vad gäller människor som blivit skadade för livet av denna behandling. Därför måste människor få korrekt information innan man bestämmer sig för att genomgå ECT behandling.

Mina intervjuer med drabbade vill visa att många av de som fått ECT har fått detta utifrån en felaktig förskönad information där man inte varnat för att ECT kan ge bestående minnesskador eller andra problem. Det är därför viktigt att detta lyfts fram.

Text: Tommy Larsson | YouTube-kanal

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag håller med Peter. Detta trots att jag själv fått 12 ECT-behandlingar med stora minnesförluster efteråt. Det är snart tre år sedan och äntligen fungerar minnet som det ska. Utan ECT hade jag garanterat dött av min depression. Jag blev hjälpt ur depressionen och det var huvudsaken. Tyvärr får man ingen representativ bild då det ofta är de som inte är nöjda med behandlingen som gör sig mest hörda. Mvh anna

 • Hur värderar vi människor och deras liv? Tystnaden visar att vi ställer upp på normens slakt på människoliv.
  Samhällets människosyn är helt omänsklig och ingen av alla dessa utsatta individer har någon som helst rättssäkerhet eller mänsklig rättighet. De är inte lika inför lagen, eller lever med lika villkor i vården och så vidare…ingen av de som lever “ett gott liv” bryr sig.
  Normen som styr heter “skyll dig själv”, “det får man finna sig i” “det är ditt eget fel” och så vidare…som känslokalla monster skövlar vi varandras liv.
  När ska vi vakna upp och kräva lika värde och lika rättigheter för oss alla!
  Ingen ska behöva stå ensam.
  Så länge hierarki och status, mobbning får råda är vi alla offer för den stora människofientliga normen som dömer ut oss och slänger oss i dyn.
  Mänsklighetens ständiga dilemma, ingen bryr sig om dig…

 • Jobbar själv inom psykiatrin och har ibland sett mirakulöst tillfrisknande från depression och psykos. Flera gånger skulle utgången vara död om inte behandlingen satts in. Antingen genom självmord eller på grund av katatoni. En del blir inte hjälpta men då är det oftast livsstilsfaktorer som står bakom allt och som inte sjukvården kan ändra lätt och kanske inte individen heller.

  Man får, precis som med all behandling, räkna med biverkningar. Men död som faktiskt depressioner leder till är väl ett sämre alternativ än vissa biverkningar.
  Så en nyanserad bild på behandlingen bör man ha tycker jag.

  • Det är nog ett påhitt att personer skulle bli bättre av ECT, ty det är omöjligt att någon blir bättre permanent p.g.a. starkström genom hjärnan som orsakar svåra sjukdomssymptom: epilepsi. Möjligen blir de bättre ur vårdpersonalens synpunkt eftersom patienterna är förvirrade och försvagade och inte orkar protestera mot psykiatripersonalens övergrepp när de lider av sviterna efter ECT. Man bör inte acceptera några biverkningar för en tvångsbehandling, eller om den var frivillig och man inte informerades i förväg om de biverkningar man senare drabbades av. Det är nog oftast påhitt att om patienter inte fick ECT så skulle de begå självmord eller dö p.g.a. katatoni. Många patienter följer psykiatrins råd, men begår ändå självmord och katatoni är nog ingen dödsorsak utan man dör p.g.a. kroppsligt mätbara sjukdomar och dit hör inte psykiatrins diagnoser. Dessutom är psykiatrins diagnoser ofta felaktiga.

   • Berätta gärna om någon behandling inom sjukvård som är fri från biverkningar. Katatoni är inte en dödsorsak i sig utan det är följderna av katatoni man dör av. Och det är så att kropp och hjärna är starkt sammankopplade. Blir hjärnan sjuk påverkas kroppen och blir kroppen sjuk påverkas hjärnan. Det är ofta därför som många patienter både lider av somatisk sjukdom som psykiatrisk. Titta gärna också på statistik för självmord sedan användningen av antidepressiva givits på indikation av depression. Då ser man en korrelation på att den medicineringen, trots biverkningar, inte lett till fler självmord utan betydligt färre. Samtliga behandlingar inom sjukvård liksom samtliga tvångsåtgärder, utom möjligtvis avskiljning, leder till biverkningar och ibland allvarliga. Och dessvärre kan dessa insatser vara nödvändiga för att skydda både individen själv liksom andra. Man är generellt sett ganska duktig på att hantera dessa biverkningar eftersom man är medveten om dem. En tvångsåtgärd sätts inte in lättvindigt utan har nästan alltid föregåtts av försök att hantera situationen på ett frivilligt sätt eller mer skonsamma sätt. Men en del personer saknar insikt om sin sjukdom och en del saknar stundtals impulskontroll. Då kan man behöva hantera det. Ect ges väldigt sällan med tvång. Det är alltid en förlust och alltid en kränkning att behöva göra något med hjälp av tvångsåtgärder.

    Det finns också en stark korrelation mellan minnesförluster och depressioner och psykoser. Det går inte alltid att veta vad som orsakar minnesförlusten. Ibland påverkar Ect och ibland sjukdomen och ibland bägge faktorerna.

    Det jag tror samhället ytterligare skulle kunna göra är att bli mindre individualistiskt och mer samtalsstöd och kbt borde kunna förhindra slutenvård i högre utsträckning.

    • Jag förstår att man måste resonera som du gör om man ska klara av att jobba i den biologiska psykiatrin. Låt alla katastrofala resultat och skador bli till ett bevis på hur omöjlig och dödlig den sjukdom patienterna sägs ha är.
     Det som historiskt har kallats behandling i psykiatrin – lobotomi, vattenbad, insulinchock, snurrstolar – har egentligen bara varit olika former av tortyr. “ECT-behandling” för bara den traditionen framåt.

    • Behandlingar som är fria från biverkningar är t.ex. att stoppa akuta livshotande blödningar eller kvävningar. Skillnaden är att man ger ECT under tvång trots att det inte finns några kroppsligt mätbara bevis för att patienten lider av någon sjukdom som kan lindras av ECT, d.v.s. brännande starkström som orsakar svåra konvulsioner som utan muskelavslappande kunde bryta ryggen. Man kan skydda andra utan att elchocka patienten och därmed tillfoga permanenta hjärnskador. Dessutom, de flesta som elchockas mot sin vilja är inte anklagade för att ha försökt skada någon, utan den vanligaste orsaken till ECT under tvång är nog att de luras in i psykiatrin som frivilliga och när de inser vad det är för verksamhet och börjar vidta lagliga åtgärder för att ta sig därifrån så ändrar man till tvångsintagning och ger mediciner som orsakar katatoni och därefter elchockar man. ECT-personalen skulle inte ha några jobb om de inte kunde tvångsrekrytera patienter.

 • Trots att många människor och deras anhöriga har vittnat om svåra skador efter elchocksbehandlingar så fortsätter psykiatrin nonchalant att elchocka människor som aldrig förr!

  Det borde rubriceras som grov misshandel.

  Flera vetenskapliga studier finns också som dömer ut elchocker.

  Se denna sida för fakta och hundratals vittnesmål mot ECT: http://www.elchocker.se/

  Psykiatrin vill öka antalet elchocker till barn – skriv gärna på denna namnlista: https://newsvoice.se/2014/12/20/hur-kan-psykiatrin-ge-elchocksbehandlingar-ect-till-barn/

  Se fler artiklar här på Newsvoice mot elchocker: https://newsvoice.se/category/elchocksbehandlingar-ect/

  Psykiatrin kan aldrig erkänna att elchocker bygger på att chocka och bedöva patienten så att hon eller han tillfälligt glömmer eller inte känner sin depression.

  När chocken och bedövning sedan släpper så kommer depression tillbaka och det krävs mer elchocksbehandlingar, sk underhålls-ECT.

  Elchocksbehandlingen är alltså inget som fungerar.

  Myndigheter och politiker borde sätta stopp för detta vansinne och istället lyfta fram och satsa på alternativa behandlingar.

  Människor som mår dåligt behöver en mänsklig, kärleksfull vård med djupgående och långsiktiga behandlingar och lösningar – inte elchocker som ett sk. “quick-fix”!

 • ECT som behandlingsmetod inom psykiatrin är alldeles för riskfylld för att ha ett berättigande. En del patienter har tur och klara sig undan skador, för många andra blir det rena katastrofen med främst omfattande minnesförluster eller till och totala minnesraderingar. Fler och fler träder nu fram och berättar öppet om hur ECT har förstört deras liv. Hur många är det egentligen som skadas av denna gamla behandlingsmetod? Ja, det vet vi inte eftersom det inte finns något biverkningsregister för ECT trots att Socialstyrelsen redan år 2009 lovade att ett sådant register skulle införas omgående. Men något sådant biverkningsregister har vi fortfarande inte sett röken av. Så mörkertalet är stort. Det verkar som om man inte vill redovisa antalet ECT-skadade patienter. Jag kan inte tolka det på annat sätt.

  • Efter att ha följt den här diskussionen i newsvoice och efter jag läst ditt inlägg så har jag börjat misstänka att man just är ute efter att framkalla premanenta minnesförluster. Detta med minnesförlust kanske inte alls är någon biverkning, utan “terapins” egentliga mål? Någon som delar den misstanken? Jag kan inte se någon annan riktig märkbar effekt av ECT. Att via el-chocker framkalla spasmiska kramper och konvulsioner i någons kropp kan väl knappast motverka depressioner? Denna behandling följs också oftast med en ordination av s.k. antidepressiva substanser och uppföljningar av ytterligare ECT. Snacka om sinnesförvrängande.

   Det hela påminner litet om dom radikala avprogrammerings-experimenten som gjordes under 30-40 talet. Dock av mildare form än det beryktade mk-ultra programmet, där man använde sig av bl.a. lsd och en uppsjö andra substanser samtidigt för att snabbt försöka bryta ner personligheten på sina subjekt. Dessa tidigare rön är skrämmande läsning även för den härdade.

   “Despite decades of research, the exact mechanism of action of ECT remains elusive.”
   http://en.wikipedia.org/wiki/Electroconvulsive_therapy

 • Mycket, mycket bra att fler och fler sanningen om ECT och andra psykiatriska metoder (kallat: behandlingar) kommer fram.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *