Ny avhandling: “Penningmakten – Ett medel för frihet eller slaveri?” – av Isac Boman

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 april 2015
- NewsVoice redaktion

Ålands Radio, en lokal Public-Service-kanal på Åland, gjorde i fredags en intervju med åländske Isac Boman om hans magistersavhandling i nationalekonomi vid Åbo Akademi: “Penningmakten – Ett medel för frihet eller slaveri?”.

Ålands Radio

Isac BomanIsac Boman karakteriserar sin avhandling som en historisk och filosofisk analys av pengar. Perspektivet är mycket omfattande mot bakgrunden av traditionella penningteoretiska perspektiv, och är, som författaren säger, (i rubriken på en tidigare version) ”en betraktelse bortom rådande konventioner”.

Avhandlingen är uppbyggd av 3 kapitel. Det första kapitlet ”Vad är pengar?” handlar om 7 olika (och mycket olika) sätt att se på pengar. Kapitel 2 är benämnt ”Det moderna penningsystemet”, men handlar om mycket annat än detta.

Boken handlar om alternativa penningsystem betraktade mot bakgrunden av 7 olika kriterier för penningsystem:

 1. kontroll,
 2. reserver,
 3. konvertibilitet,
 4. räntemekanismen,
 5. monokultur och multikultur,
 6. integritet och transparens och
 7. målfunktioner.

Bomans avhandling är originell och kritisk, och där bugas inte för auktoriteter. Ämnet är synnerligen aktuellt på olika sätt (finanskriser, skapandet av nya pengar (LETS), krypterade (”decentraliserade”) pengar).

Isac Bomans avhandling (PDF)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • ” Alla förstår att grundpremissen för att pengar ska gälla är förtroende och tillit”
  tack, detta förde jag fram på ett handelskammarmöte (Stockholm) redan våren 2000, hållet av Ann Wibble och rektorn för handelshögskolan. Mitt lugna konstaterande att ekonomi i sig inte finns utan det vi har är matematik och psykologi, möttes med öppet raseri. Till dess en äldre herre i mörk kostym höll med mig. Då avslutade man möte omgående.

 • Kan det kanske vara denna undersökning från Schweiz som Isac i intervjun hänvisar till? undersökningen stämmer hyffsat bra med min världsbild och kanske kan ge en och annan en aha-upplevelse.

  “A University of Zurich study ‘proves’ that a small group of companies – mainly banks – wields huge power over the global economy. The study is the first to look at all 43,060 transnational corporations and the web of ownership between them – and created a ‘map’ of 1,318 companies at the heart of the global economy. The study found that 147 companies formed a ‘super entity’ within this, controlling 40 per cent of its wealth. All own part or all of one another. Most are banks – the top 20 includes Barclays and Goldman Sachs.

  […] The ‘core’ of 147 companies also represents too many interests to wield real political power – but it could act ‘as one’ to defend common interests. Sadly for market reformers, resisting change may be one such common interest.”

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2051008/Does-super-corporation-run-global-economy.html

 • Bra skrivet, skulle vara ett måste för alla att läsa som vill förstår vad som händer i världen ekonomisk och varför trots att han inte har berört den djupare agendan, men de flesta är inte ens medveten om det vad han skriver.

 • Krypterad valuta innebär ju att 99% av befolkningen inte kan ta på eller kontrollera det som presenteras som pengar. Kod i en dosa/telefon har sämre potential i det avseendet än fysiska pengar. Det verkar som att det görs en massa åtgärder bara för att komma undan kontanter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *