Sluta gå i Natos ledband! – Öppet brev till Nordens försvarsministrar

10

NATO karta
Fredsrörelsen OrustNär Nordens försvarsministrar nyligen träffades, väcktes förhoppningar om fredliga förslag, men mötet bekräftar att ni dragits med i den globala dödsdans som drivs av den militära världsmakten Nato.

Text: Erni och Ola Friholt, fria skribenter och aktiva i Fredsrörelsen på Orust | Karta: Nato.int

Natos övermakt utgör ett hot genom sin blotta existens och har manifesterats genom det senaste årtiondets krig och destabilisering av flera stater, vilket skapat en mördande kedjereaktion. Även det underlägsna Ryssland rycks med och rustar, vilket Nato med anspråk på korrekt tolkning ogenerat utpekar som det stora hotet.

Nu pekar ni, Nordens ministrar, ut Ryssland som fiende. Tänker ni följa upp med skyddsrum i städerna och stridsvagnshinder på motorvägarna? Hur ser er budget ut för att delta i dödsdansen? Olof Palme och hans generation insåg att trygghet och säkerhet måste vara ömsesidig, att vägen går via förtroendeskapande åtgärder. Hur har ni kunnat glömma detta?

Ni borde knyta samarbetsavtal med Ryssland och utveckla en sammanhängande ekonomi för fredlig utveckling och ömsesidigt förtroende. Ni vet ju att era hotbilder är lögn. Ryssland har inte makt att hota men kan drivas till desperata handlingar.

Efter Sovjets upplösning skapades ekonomiskt kaos genom en chockterapi med privatisering av det ryska näringslivet. Giriga företagare fick ohämmat ta kontrollen och skapa sig miljardförmögenheter. Sammanbrottet ledde till nöd och en folkminskning på flera miljoner.

Putin har med hårda nypor efterhand satt stopp för den utvecklingen. Han vill uppenbarligen återupprätta Ryssland. Detta behagar inte Nato, som hellre ser ett fortsatt svagt och underordnat Ryssland. Därav dagens situation. Nato låtsas oskuldsfullt föra ”den öppna dörrens politik”, som är ett sätt att pressa Ryssland och skapa en militär belägringssituation.

När ska ni politiker ha modet att öppet säga att Natos världsbild och maktutövning leder oss alla till graven? Inse att Ryssland ligger där det ligger och dess grannar likaså! I Norden har folk i generationer insett att fred skapas genom rättvis fördelning, stöd till de svaga, samarbete och kulturell utveckling. Detta är idag överskuggat av marknads- och militärfanatism.

Sluta gå i Natos ledband! Sluta öva krig i Norrbotten med USA! Det är bråttom. Världen rusar mot katastrof. Men möjligheten till en verklig feministisk politik ger ändå lite hopp.

Text: Erni och Ola Friholt, fria skribenter och aktiva i Fredsrörelsen på Orust

www.fredsrorelsen-pa-orust.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
castoropollux
Gäst
18 april 2015 kl 12:35

@Sverker. I den stund det stod klart att Syriens riksbank var självständig hade kriget sin huvudsakliga förklaring.

@Miriam. En revolution kan i dagsläget inte vara mer än en “cog” = Continuance of government. http://acronyms.thefreedictionary.com/COG

Vad skulle maktmissbrukare ta sig till om folk tog makten i ett land? Fråga folk på Balkan om de känner sig befriade efter kriget som skulle nytta dem så väl.

Vad skulle maktmissbrukare göra om vi slutar sälja vapen till dem? Organisera Tjära o Fjädrar?

Ett av löftena från väst (Reagan) till den dåvarande ledaren Gorbatjov var att om muren revs skulle inte väst annektera de forna Östländerna. Att Reagan var en skådespelare förminskar inte det faktum att väst sällan håller några löften och hellre går i krig på både fula och groteska lögner än låter bli. Girighet och makt är en svår åkomma.

Att maktmissbruket kan vara grotesk i Öst bevisade Jeltsin som deltog med hull och hår i beskjutningen av sitt eget parlament, där demokraterna ansågs fått alldeles för mycket syre och fick lära sig att huka sig. Att hin håle stod naken och inte hade ett hår kvar bekymrade inte rusets bästa och blekaste tjänare i presidentvillan..

Så om väst/nato som siamesiska tvillingar hotar både ont och gott i Öst och annekterar land efter land med fejkade revolutioner, befriar befolkningar med hjälp av fascism eller terror i resten av världen (folk o ledare får välja) så är det groteskt förvanskade “språket” detsamma. Skaran av söner och döttrar i ohelig allians och ständiga orosmoment och krigshetsare som Israel bidrar givetvis till den försmädliga erfarenheten hur dyrköpt fred på enbart hotfulla krigsvillkor faktiskt är. Förmågan att tvinga oss och andra tro att de är oumbärliga verkar inga gränser ha.

EU har väl lagt sitt stjärnbeströdda ok kring Moder Sveas hals..
http://wp.me/p1zCpc-5NZK
Utnyttjar henne för sina egna syften.
http://wp.me/p1zCpc-7iRP

Sverker
Sverker
Gäst
16 april 2015 kl 17:42

Miriam, det framgår tydligt att du inte förstår, som du skriver själv. När den andra sidan kör med avancerad manipulation (köpta “frihetskämpar”, färgrevolutioner, egenskapade avtal som ger sken av att vara riktiga, så blir det så här, tyvärr. Jämför om du själv blir kringränd av dina mutade grannar och du vet att dom kommer att överfalla dig, råna dig, eller värre. Vad gör du? Det finns ingen riktigt rättvisa i en värld styrd av den internationella bankmaffian.
Denna finansiella makt vill ha krig, och duperar många, inkl dig, så att ni inte ser det. Dom vill bl.a skapa en Centralbank i Ryssland, som är styrd av dom.
Det är naturligtvis en ren slump att bl.a. Irak & Libyen fick dylika, så fort som besegrats!
När du läst på mer, så fattar du.

Miriam
Miriam
Gäst
16 april 2015 kl 17:22

Jag förstår fortfarande inte hur man kan påstå att Ryssland får bryta mot folkrätten och annektera en suverän stats territorium. Med vilken rätt?

Eiwa
Eiwa
Gäst
16 april 2015 kl 16:06

Du Miriam, du får ursäkta att jag säger så här men du vet inte vad du pratar om. Har du följt med överhuvudtaget? Det du kallar demokratisk ordning är allt annat än demokratisk. De personer som har orsakat detta är rena fascister och inget annat. Sök på nätet så kommer du att finna massor med information. Här hittar du info.

http://gatesofvienna.net/wp-content/uploads/2014/03/tyahnybok-mccain.jpg

http://wtfrly.com/2015/02/14/us-senator-old-photos-russian-troops-ukraine-war-propaganda/#.VS_HxtysXTo

EU och USA samarbetar med rena fascister/nazister i Ukraina. Om du sedan frågar Krimborna så kan du vara säker på att de inte vill vara med i Natoutvidgningen.
Inte i EU heller för den delen. Men sådant visas inte på svensk TV utan du måste söka andra kanaler för att få reda på mer.

Svälj inte allt du läser i svensk media utan sök alternativa informationskällor så kommer du snabbt upptäcka att saker och ting inte ser ut så som du har blivit itutad.

Miriam
Miriam
Gäst
16 april 2015 kl 14:15

Att europeiska länder i demokratisk ordning fattar beslutet att gå med i en försvarsallians ger Ryssland rätt mot folkrätten annektera delar av en annan stat? Är det så jag skall tolka dig. Har de rätt att annektera ytterligare stater om Nato utvidgningen fortsätter och Sverige ansluter sig?

Sverker
Sverker
Gäst
16 april 2015 kl 13:09

Svar till Miriam, o andra som har kort händelsehorisont.
Putin/Ryssland hade aldrig gjort detta, om inte NATO gjort det dom gjort sedan Sovjet föll ihop. Snarare borde du/ni fråga er varför NATO gjort det dom gjort.

castoropollux
Gäst
15 april 2015 kl 11:17

Krigstrummornas eviga ostinato fortsätter förgrova och förfrämliga jordens befolkning till fiendskap, hot och ständig konflikt. Att Fred kan vara ett sådant hot mot totalitär ekonomisk och politisk kontroll..

Miriam
Miriam
Gäst
15 april 2015 kl 06:15

Lustigt att den folkrättsvidriga annekteringen av Krim inte ens nämns av artikelförfattarna. Skall omvärden acceptera liknande rysk agression utan något motstånd?

Julius
Julius
Gäst
14 april 2015 kl 20:47

Zecharia,du måste vara mer uppmärksam,jag hittade en kontakt som kommer här

Ordförande är Ola Friholt
Tel 0304-512 15
e-post:
emailen blev inte synligt men det finns på deras hemsida längst nere.

zecharia
zecharia
Gäst
14 april 2015 kl 19:24

Hemsidan finns men man kan inte kontakta någon.
Märkligt. Står de inte för vad de skriver?