Talvivaara i Finland är Europas största urangruva och den läcker – Dag 6 – Sisu Meltdown

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2015
- NewsVoice redaktion
Talvivaara, machines - Press photo

Photo: Talvivaara.com - press photo

Dag 6. Leon berättar om den sista dagen på sin filmresa i Finland. Han besöker Talvivaara som är Europas största uran- och nickelgruva med 400 anställda. Den årliga produktionskapaciteten är över 10 miljoner ton malm. Leon (19) tillhör en ny generation av unga dokumentärfilmare som NewsVoice uppmärksammat.

Text:Leon Berthas | Foto ovan: Talvivaara.com – pressfoto

Intro | Dag 1 | Dag 2-3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dokumentärfilmen

Vi åker tre timmar från Pyhäjoki rakt österut in i landet till Talvivaara på Finlands rygg i slutet av mars 2015. Det är två meter snö och -20 minus under kvällen och natten. Vi ser norrsken. Hannu Hyvönen och hans kompisar som kämpar för att gruvan i Talvivaara ska läggas ned har samlats i en jaktstuga i närheten av gruvan.

Fyra barska gubbar sitter framför mig: Hannu aktivist och filmare, en yrkesfiskare, en fritidsfiskare i turistnäringen och en präst. De ser mig djupt i ögonen och pratar på finska, svenska och engelska.

Talvivaara - Foto: Leon”Talvivaaras gruvkatastrof är Europas värsta uranläckage. Det ligger högst upp i landet därför är det så pass farligt att uranet sprider sig ner genom sjöar och älvar. Vattnet rinner både norrut och söderut därför är det extra farligt. Sjön Kivijärvi har kristall klart vatten. Den är mycket vacker och helt död! ”.

Talvivaara, Hannu Hyvönen - Foto: Leon
Kivijärvi-sjön har kristallklart vatten. ”Den är dödad av uranläckan”, säger Hannu Hyvönen. | Foto: Leon 

Just nu är det konkurs för gruvbolaget i Talvivaara. ”Men liket lever fortfarande”, säger Hannu. Regeringen vill få igång gruvan igen. Maktens män vill inte ha folk här uppe. De vill härja fritt, ta mineral ur marken, skövla skogen, ta energi ur älvarna och bygga kärnkraftverk samt ha NATO:s militärövningar.

”Ungdomar måste få veta hur pass illa det är i Talvivaara och att man fortsätter bygga en massa kärnkraftverk i Finland. Ungdomarna är nästa generation och dem måste få veta om Talvivaara katastrofen! Annars är nästa generation förlorad. Ungdomar måste börja bry sig om att rädda miljön.” säger Hannu.

Jag frågade: ”Vad ska jag göra” och slår ut med armarna.

”Be farsan att ta med dig ut och fiska. Försök få ungdomar i din ålder att organisera er för att rädda miljön! Do something! Action! Perkele!”

Talvivaara, machines - Press photo
Talvivaara.com – pressfoto

Finnarna borde lära sig av Tjernobyl, Hiroshima och Fukushima

Det är en sisu meltdown bland de unga i Finland. ”Det krävs förändring”, säger männen.

”Det är som kamikaze för japanerna. Man vill hellre offra sitt liv i krig än fortsätta kämpa för att överleva eller i alla fall för att nästa generation ska överleva. Nästa finska vinterkrig är atomvintern. Finnarna förbereder sig mentalt för krig istället för att lära sig av Tjernobyl, Hiroshima och Fukushima”, suckar prästen.

”Vi fiskar professionellt, men nu måste vi byta sjö och fiska någon annanstans”, säger yrkesfiskaren med tom blick. ”Sportfisket har ansetts som bästa sportfiske i Finland här och presidenten har varit här och berömt fisket. Fisken är så pass giftig att jag måste flytta min skuta”.

På dagen träffar vi några forskare som undersöker gruvkatastrofens verkningar. De har mycket bra relationer till gruvbolaget i Talvivaara, säger de. De kan inte redovisa några forskningsresultat ännu, enligt den kvinnliga forskarchefen. I den uranförgiftade bäcken som rinner ned från gruvläckan ser vi färska utterspår.

Vi fortsätter söderut i Finland. Efter 20 mil är nästan all snö borta och det är nollgradigt. Jag har lärt mig mycket under de här dagarna. Omskakande! Jag kommer att återvända och se hur det går för människorna i Olkiluoto, Pyhäjoki och Talvivaara.

Text: Leon Berthas

Talvivaara, stacker - Press photo
Talvivaara.com – pressfoto


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq