Tro inte på Stig Fredriksons konspirationsteorier om Putin – Replik till SvD:s rapportering om Ukraina

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 april 2015
- Torbjörn Sassersson
Zbigniew Brzezinski, 2014 - Foto: Klaus-Kleinschmidt

Stig Fredrikson,   SvD,   om konspirationsteorierDEBATT & ANALYS. Erik Johansson analyserar i videon ovan SvD:s rapportering om Ukraina. Johansson ringde upp Stig Fredrikson som är journalist och utrikeskorrespondent. I sin artikel “Sprid inte ryska konspirationsteorier” i SvD anklagar Fredrikson professor Stefan Hedlund för att tro på konspirationsteorier. Hedlund är specialiserad inom öststatsforskning vid Uppsala universitet.

Text: Torbjörn Sassersson | Faksimil av SvD:s nätartikel

Fredriksons debattartikel pekar på Stefan Hedlunds artikel: “Så har västvärlden svikit Ukraina”. Fredrikson skriver:

“Låt oss inte, som Stefan Hedlund, förvirra den bilden genom att återge ryska konspirationsteorier om ”amerikanska diplomater som agerade i kulisserna”.” … “För Vladimir Putin är allt som händer i Europa ett geopolitiskt spel som inte har förändrats sedan det kalla krigets slut.”

Det här kanske betyder att Stig Fredrikson även anser att den amerikanska geopolitiska strategen Zbigniew Brzezinski som skrev boken ”The Grand Chessboard” hade helt fel när han i sin bok från 1997 på sid 84-85 illustrerar med karta och text att mellan 2005-2010 bör Ukraina ha blivit redo för medlemskap i både EU och NATO. Brzezinski visste vad som var i görningen i framtiden eftersom han var med och planerade den.

I ett uttalande från 2008 varnar historikern Webster Tarpley för att Zbigniew Brzezinski ligger bakom Obamas och USA:s krig. Tarpley säger att USA:s geostrategiska mål inkluderar att utnyttja Europa som ett verktyg för att angripa Ryssland och en del av kriget inkluderar media. I Sverige leds detta amerikanska informationskrig mot Ryssland av SvD och journalister som tex Stig Fredrikson och Anna-Lena Laurén.

Det finns all anledning att misstänka att USA och EU är inblandade i allra högsta grad. Det vi nu ser är ett maktpolitiskt schackspel mellan USA/EU och Ryssland. Det är också något som Erik Johansson för fram i sin intervju. Johansson lyckas även kasta ljus på Fredriksons förvånansvärda okunskap i telefonintervjun.

Stig Fredrikson blir själv konspirationsteoretiker

Vi har en situation där medborgarjournalister tack vara internet blivit mer insatta än väletablerade politiska journalister som Stig Fredrikson. Denna situation gör paradoxalt nog att Fredrikson, som anklagar Stefan Hedlund för att tro på konspirationsteorier, själv blir en konspirationsteoretiker eftersom denne målar upp bilden av en Putin som påstås ränksmida ondskefulla planer mot Väst.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Pseudojournalistik – Så här vilseleder Anna-Lena Laurén (SvD) om Ukraina

Why US-NATO Geo-Political Policy May Lead to a Third World War

Gorbachev varnar för att USA kan starta hett krig genom kallt krig

Pål Steigan: Tyskland kritiserar NATO och USA för felinformation om Ukraina

RT.com Crosstalk: Kommer Ukrainakrisen att leda till ett större väst-östkrig?

Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, svenska medier och USA

En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder “andas tillsammans”) är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar. / Wikipedia

Zbigniew Brzezinski, 2014 - Foto: Klaus-Kleinschmidt

Zbigniew Brzezinski, 2014 – Foto: Klaus Kleinschmidt, Wikimedia Commons

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq