Viralgranskaren: CIA-agenten Normand Hodges hävdar att han mördade Marilyn Monroe – En falsk nyhet

publicerad 21 april 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Normand Hodges CIA fake

Viralgranskaren NewsVoice. Den före detta CIA-agenten Normand Hodges valde att på sin dödsbädd på Sentara Norfolk General Hospital i Virginia (USA) erkänna att han mördade 37 personer. Det handlade om mord på journalister, forskare, kändisar, politiska aktivister och fackföreningspampar och syftet var att skydda nationens säkerhet, skriver Word News Daily Report, men det finns ett problem med denna “story”. Den är påhittad.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Michael Tyrrell: Tyrrells dotter

Flera medier på nätet gick på historien som: InfoWars, Inquisitr.com, Before It’s News. World News Daily Report skapade en falsk historia som utsätter andra medier som publicerar snabbt för risken att bli förlöjligade. Kanske just det är syftet, tror vissa. Även NewsVoice hade kunnat bli lurat, men viralgranskande sajter på nätet hade redan gjort kontrolljobbet. Bra jobbat.

Ursprunget till fotona i den påhittade historien kommer från artikeln “Dying in chains: why do we treat sick prisoners like this?” i The Guardian.

Det var Jack Werner på Metro som hittade på begreppet “Viralgranskaren”. NewsVoice tar friheten att låna ordet. Faktum är att vem som helst kan kalla sig viralgranskare. Det är inget märkvärdigt med det även om Werner fick Bonniers Stora Journalistpris för idén att granska virala historier på nätet.

NewsVoice förhoppning är att alla ska kunna luska fram virala historier, till exempel de som svenska mainstream media hittar på. Skicka in exempel på virala nyheter från gammelmedierna till NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat, fast på riktigt:

Att CIA arbetade med lönnmord var välkänt redan på 1970-talet. Under “The Church Committee Hearings” framkom att CIA påstås ha försökt (och ibland lyckats) lönnmörda: Fidel Castro, Patrice Lumumba (Kongo), president Sukarno i Indonesien, president Charles de Gaulle (Frankrike), Jamaicas president Michael Manley, prins Sihanouk i Kambodja, Costa Ricas president Jose Figueres, Nicaraguas utrikesminister Miguel d’Escoto och tex den dominikanska ledaren Rafael Trujillo.

IntelligenceSenate.gov: Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders

IntelligenceSenate.gov: The Church Committe Hearings


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Media bukar kalla mossads avrättningar på misshagliga palestinier i ledande ställning för “riktade mord” och undrar då vad som skiljer dessa mord från “vanliga” mord?

 • Freds och demokratiivrare som hotar att lyckas har alltid utgjort ett hot i Uza och gör inte oväntat så i Israel. Rasdiskrimineringens, de politiska mordens och slaveriets eget hemland har många historiska sanningar det har svårt att leva med.

  Vad man kunde önska sig är att det inte vore sant.. I vilket annat sammanhang än det bedrövliga kunde historier som denna födas? Kan man “skämta” om att djungeln befolkas av apor? Elefanter?

  De riktigt omvända väntar inte till slutet.. https://newsvoice.se/2012/12/03/john-perkins-berattar-hur-han-rekryterades-att-bli-internationell-finanstorped/

  Störtandet av demokratier, hoten mot demokratiskt valda ledare visade sig ha en utstuderad bakgrund. Om lebensraum omfattade ett komplex verkar planerna grott till en hel planet i den rätta jordmånen.. Visst önskar de skyldiga att det hänt på en annan himlakropp..

  Demokrati på andras bekostnad har aldrig sett så grotesk ut som nu med flyktingar flyende från våra krig, drunknande i EU’s vallgravar, desperat klättrande på våra murar. EU som fredsprojekt ser ut som en luguber chimär. Kol(-svart) o (iskallt)Stål går att linda en fred med ett strypgrepp men inte gas… Ja där ser man vad som förbrödrar.. Så länge vilddjuren får det de vill ha hotar de ingen.. Att trycka en hoax är tydligen inte så svårt. Att få en urblekt karbonkopia av demokrati upptryckt eller nerkörd, som det enda raka i en ormlik värld, måste ju utgöra grundförutsättningen för ett allt större bedrägeri..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *