Viralgranskaren: CIA-agenten Normand Hodges hävdar att han mördade Marilyn Monroe – En falsk nyhet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 april 2015
- Torbjörn Sassersson

Normand Hodges CIA fake

Viralgranskaren NewsVoice. Den före detta CIA-agenten Normand Hodges valde att på sin dödsbädd på Sentara Norfolk General Hospital i Virginia (USA) erkänna att han mördade 37 personer. Det handlade om mord på journalister, forskare, kändisar, politiska aktivister och fackföreningspampar och syftet var att skydda nationens säkerhet, skriver Word News Daily Report, men det finns ett problem med denna “story”. Den är påhittad.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Michael Tyrrell: Tyrrells dotter

Flera medier på nätet gick på historien som: InfoWars, Inquisitr.com, Before It’s News. World News Daily Report skapade en falsk historia som utsätter andra medier som publicerar snabbt för risken att bli förlöjligade. Kanske just det är syftet, tror vissa. Även NewsVoice hade kunnat bli lurat, men viralgranskande sajter på nätet hade redan gjort kontrolljobbet. Bra jobbat.

Ursprunget till fotona i den påhittade historien kommer från artikeln “Dying in chains: why do we treat sick prisoners like this?” i The Guardian.

Det var Jack Werner på Metro som hittade på begreppet “Viralgranskaren”. NewsVoice tar friheten att låna ordet. Faktum är att vem som helst kan kalla sig viralgranskare. Det är inget märkvärdigt med det även om Werner fick Bonniers Stora Journalistpris för idén att granska virala historier på nätet.

NewsVoice förhoppning är att alla ska kunna luska fram virala historier, till exempel de som svenska mainstream media hittar på. Skicka in exempel på virala nyheter från gammelmedierna till NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat, fast på riktigt:

Att CIA arbetade med lönnmord var välkänt redan på 1970-talet. Under “The Church Committee Hearings” framkom att CIA påstås ha försökt (och ibland lyckats) lönnmörda: Fidel Castro, Patrice Lumumba (Kongo), president Sukarno i Indonesien, president Charles de Gaulle (Frankrike), Jamaicas president Michael Manley, prins Sihanouk i Kambodja, Costa Ricas president Jose Figueres, Nicaraguas utrikesminister Miguel d’Escoto och tex den dominikanska ledaren Rafael Trujillo.

IntelligenceSenate.gov: Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders

IntelligenceSenate.gov: The Church Committe Hearings

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq