Playing action-based video games could make you more prone to mental disorders, study claims

publicerad 20 maj 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Battlefield 4, China Rising, Altai Range
Battlefield 4, China Rising, Altai Range. Bild: DICE AB

STUDY. Gamers who spend many hours playing violent video games such as Battlefield, Call of Duty or Grand Theft Auto may be more prone to mental disorders.

“Researchers found that people who regularly played action games had reduced activity in the hippocampus, the part of the brain responsible for short and long term memory as well as spatial awareness. Instead, they had learnt to rely on a different part of their brain to navigate through the virtual worlds.” – Independent

Read more


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Je Confesse!

  Spelade för två decennier sedan Duke Nukem av nyfikenhet. Om spelet är och var trivialt till sin natur så slutande ändå utmaningarna i det blygsamma spelandet i besatthet och frenesi. Dagens realistiska utformning och våldsförhärligande natur försöker bara motsvara och vänja sinnet vid de sämsta lösningarna världen kan erbjuda. Ska användaren avancera till militär tjänst eller vara aningslös betraktare av tidsmaskineriets förmåga att göra oss till medeltids- och grott-människor igen, så ligger avsikterna klara. Det är världens värsta som vill vänja oss vid de usla lösningarna..

  Självklart designas spel för att vänja individer vid att blunda för konsekvenser och för att underlätta det, kan spelets svartvita underlag givetvis tjäna som grogrund för att lyda blint och i en övertygelse om medvetenhet. Resten av världen anstränger sig för att vi ska tro dess verklighetstolkning. IS krigsmaskineri är så väloljat att ingen kan tro att de blott försörjer sig på försäljningen av stulen olja..

  (Hur många miljarder i demokratins tjänst som försvunnit till ingen nytta i Irak, Afghanistan med omnejd lär oss vad speldjävulen de facto lyckas med.. Blunda! Medias bedövning och regelverk synes ha upplägget att föra befolkningen bakom ljuset och in den artificiella spelvärlden. Där skurkarna är änglar och motståndarna sprungna direkt ur djävulens sköte..)

  Den som lär sig lättast har minst spärrar.. Resten är en fråga om att nöta in beslutsmönster. Pressa fram resultat och därmed i framtiden korta ner utbildningarna i verkliga krigsmaskineriet.

  En Manning, en Snowden som leker med exempelvis Sims kommer givetvis utgöra ett hot, en kommunist, ses som en potentiell terrorist. Vapenarsenalerna påminner annars om att det står inte riktigt rätt till i verkliga världen heller. Man blev psykopat, paranoid och sadist eller dess tjänare med rätt träning ändå och vad vi se är väl att man kortat ner tiden, kostnaderna och mödan..

 • Det kan finnas en viss förklaring med bakgrund i denna bok.
  http://www.amazon.com/Adrenaline-Junkies-Serotonin-Seekers-Well-Being/dp/1569754373

  Spelandet av action-spel ökar adrenalin-nivåerna och skapar därmed obalans i kemin i hjärnan.
  Det är min hypotes.

  http://www.anxietyguru.net/anxiety-juice-adrenaline/

  Den breda bilden kan studeras i denna föreläsning, främst den första halvtimmen.
  Mark Passio – Natural Law Seminar – New Haven, CT – Part 2 of 3
  https://www.youtube.com/watch?v=57UBuxnicOA

 • Jag blir tveksam till en sån här studie. Men nog behöver vi begränsa våra barns tid med stillasittande, böcker borde ju också vara farligt? Barn ska ju såklart röra på sig också, det är självklart kropsskontroll o självkännedom bör utvecklas och tränas på alla plan. Sen är det ju varje förälders ansvar att kolla upp vad deras barn spelar/läser/kollar på för något, det är ju med hänsyn till barns mognad som man anpassar det.

 • Ett av spelen jag fört med jämnåriga i barndomen var “indianer och cowboys” . Vi sköt och dödade varandra till oändlighet. När vi blev trötta, började vi tråka varandra och undra hur sant det var det vi gjorde, eftersom vi t.ex. hade sandaler eller gympaskor på oss. De skorna hade inte indianer eller cowboys? Men leken var på riktigt ( IRL ). Jag tror inte någon får psykiska avvikelser av sån lek. Om man gör det på en läsplatta i dator eller iphone i ung ålder blir säkert annorlunda ifall man aldrig lekt det på riktigt. Jag tror det riskerar skapa en skev bild av verkligheten i en outvecklad hjärna?

 • Är inte ett dugg förvånad! Skulle det visa sig att de delar i hjärnan som husar ‘aggression’ och ‘känslokyla’ skulle jag inte heller bli förvånad. Spel som t ex hjälper de drabbade och bygger upp katastrofdrabbade områden vore mer intressant och säkert hälsosammare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *