Anders Romelsjö: ISIS är en USA-produkt – fler belägg

publicerad 26 maj 2015
- av NewsVoice
Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press

Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet PressUSA och dess allierade stödjer militärt och ekonomiskt terroristorganisationer som al-Qaida, al-Nusra och IS i Mellanöstern. Samtidigt tar USA avstånd från dem i sin retorik. USA bedriver till och med ett bombkrig mot IS - visserligen svagt och halvhjärtat och med många civila offer. Idag på morgonen rapporterar Daily Mail att representanter för Ryssland och Storbritannien träffats och rapporterar att båda länderna vill bekämpa IS. Det skriver Anders Romelsjö i sin senaste debattartrikel på Jinge.se.

Text: Anders Romelsjö, prof. inom folkhälsovetenskap | Foto (th): Stockholms Universitet, pressbild.

I ett nyligen frisläppt sjusidigt dokument från Defense Intelligence Agency (DIA) i USA från augusti 2012 framgår att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning och att salafister, muslimska brödraskapet och al-Qaida var de drivande krafterna bland rebellerna. Den USA-ledda koalitionen nu försöker se ut som om de kämpar ISIS medvetet hjälpte uppkomsten av den islamiska staten i syfte att isolera Assad och bekämpa växande iranskt inflytande. Detaljer finns i de tre dokument som nämns först bland alla referenser.

Dokumentet visar att framväxten av IS(IS) inte bara förutspåddes utan var en uttalad ambition att de stater (USA & Co) som sponsrar den sekteristiska syriska oppositionen i syfte att störta Assad och hålla tillbaka Iran. Trots att framväxten av IS bedömdes få ödesdigra konsekvenser för Irak ökade stödet från den krigiska USA-koalitionen till den syriska oppositionen, vilket antingen var uppsåt, eller en godkänd biprodukt av politiska beslut.

Påminner om att Mosuls märkliga fall i juni 2014. Irak hade en armé av 350.000 män, beväpnade med alla typer av avancerade vapen. De hade utbildats av USA i över ett decennium och möter ett par tusen lätt beväpnade rebeller. Noam Chomsky beskriver att det första som hände var alla generaler sprang iväg, därefter flydde trupperna och lämnade sina vapen bakom sig. Då kunde IS bara marschera in i Mosul och sedan inta till stora delar av Irak. Det var en ganska fantastisk företeelse, det säger en hel del om man tänker på det. ”

Denna rapport är i linje med och bekräftar många andra rapporter och fakta.

Läs mer på Jinge.se