Ätstörningar – Fördomar kring den sjukes utseende

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 maj 2015
- NewsVoice redaktion

anorexiDet finns en utbredd tendens att associera ätstörningar med enbart anorexi och undervikt, vilket är en ren och skär vanföreställning. Det tål att upprepas att självsvält endast är en bland flera sjukdomsvarianter. Att likställa den ”ätstörda kroppen” med extrem smalhet bäddar sålunda för såväl missförstånd som utebliven patientvård för en stor del av klientelet. Det skriver Magdalena (examinerad socionom) som nyligen startat en blogg om ätstörningar.

Forskning visar att majoriteten drabbade varken är förtvinade eller supertunna. Tvärtom är dem betydligt oftare normal- eller överviktiga.

Forskarna Rachel Bryant-Waugh och Hannah Turner har i sin studie konstaterat att endast 6 % av ätstörningsvårdens patienter lider av just anorexi. Över 90 % behandlas för någon annan diagnos; såsom bulimi, UNS etc., där undervikt inte krävs för diagnostisering. I DN:s artikel ”Ätstörningen sitter inte i midjemåttet” (2012-08-12) uttryckte Andreas Birgegård, forskare vid Kunskapscentrum för ätstörningar, sin oro över att samhället ofta förknippar ätstörningar med avmagring. Risken att folk missas i vården blir således överhängande, menar han.

Läs mer på Alltelleringet.nu

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq