Giftiga mikroplaster – ett växande miljöproblem i haven

publicerad 11 maj 2015
- av NewsVoice

Dr Hideshige Takada - Foto: eget verkDr Hideshige Takada som är miljökemist vid Tokyo University och grundare av ”International Pellet Watch” varnar för en kommande miljökatastrof i formen av mikroplaster som sprids allt mer varje år i världens hav. Dessa mikroplastpellets absorberar organiska miljögifter (POP) i havet.

Takada skriver i artikeln: ”Microplastics and the Threat to Our Seafood” att plaster dör aldrig, utan istället finfördelas dessa allt eftersom de fragmenteras när de mekaniskt nöts ned i naturen. NOAA:s definition på mikroplaster är plastfragment som understiger 5 mm i diameter.

Förekomsten och rikligheten av ”microplastics” i naturen har ökat stadigt de senaste decennierna, varnar Takada. Det beror på att användningen av plast ökar i världen.

Läs mer