Naturlig synträning bannas av tendentiösa medier trots vetenskap och beprövad erfarenhet

13
Tidningsklipp från medierna om naturlig synträning. Kollage: NewsVoice.se
Tidningsklipp från medierna om naturlig synträning. Kollage: NewsVoice.se

DEBATT. Varför dömer de etablerade medierna ut friskvårdaren Ann-Marie Näslund och naturliga synträningsövningar som hjälper människor till en bättre syn? Många nöjda människor som tillämpar denna friskvård för ögonen vittnar om synförbättringar. Vissa har till och med kunnat kasta sina glasögon, säger Näslund. Svaret tycks vara att övningarna hotar etablerad synvård och den klassas därför som kvacksalveri. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:29, 7 maj 2015

Ett viralt mediedrev mot naturlig synträning slog till runt den 5:e maj 2015. Anmärkningsvärt är att ingen journalist faktiskt undersökt naturlig synträning på ett rättvist och vetenskapligt sätt. Istället har de flesta tidningarna klippt och klistrat från Nyhetsbyrån TT, alternativt har TT-nyheten gått ut som ogranskad robottext.

Journalisten Ebba BlumeSydöstran gjorde sin egen undersökning, men den var kraftigt vinklad. Ebba Blume har därför anmälts till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd för allvarliga brister i sin rapportering. I övrigt har TT fått avgöra vad som är “sant” eftersom medierna kopierat TT-texten utan att göra seriös faktakoll. Ingen viralgranskning här inte.

Näslund kontaktade nyhetschefen Carl Björk på Dagens Industri (DI) om att få ut ett genmäle. Svaret (6 maj 2015 kl 06:54) blev nej helt utan motivering:

“Vi kan tyvärr inte ta in ditt genmäle. Du får gärna höra av dig till TT eller Sydöstran för att få en rättelse om du anser dig felaktigt behandlad, felciterad eller liknande.” – Carl Björk, DI

Även TT fick ett mail om önskemålet att få ut ett genmäle. Cecilia Klintö på TT svarade (6 maj 2015 kl 13:36):

Cecilia KlintöJag försökte ringa dig nyss, men utan framgång. Jag heter Cecilia Klintö och är platschef på TT Nyhetsbyrån i Malmö. Vi har grunnat på saken, men kommit fram till att vi inte kommer att skriva mer om synträning i nuläget.

Varken du eller ditt företag nämns vid namn i vår artikel. Artikeln handlar inte om dig, utan om kritik mot den metod ni använder samt det faktum att ABF i Blekinge först tänkt anordna en kurs om denna metod och sedan ändrat sig och ställt in kursen.

Vad jag förstår är professorn som citeras tvärtemot vad du säger väl insatt i frågan, bland annat pågår forskning där man har undersökt synen hos kursdeltagare hos er före och efter kursen.” Cecilia Klintö, TT

ABF ängsliga

Det som initierade mediedrevet var en kurs i naturlig synträning som arrangerats i en ABF-lokal. Kursen stoppades av ABF:s ledning bara några timmar innan den skulle starta. Samarbetet med kursledaren avbryts, sa Tomas Svensson, biträdande ombudsman på ABF Blekinge till TT. Som slagträ användes ögonläkare och professor Jan Ygge vid Karolinska institutet. Han var mycket kritisk, men han verkar sakna kunskap om naturlig synträning, säger Ann-Marie Näslund.

Dagen efter mediedrevet la Ann-Marie Näslund som ligger bakom sajten Naturligsyn.se ut denna kommentar till allmänheten och hennes belackare.

Ann-Marie Näslund är dock inte oroad trots den massiva attacken i över 15 regionala och rikstäckande tidningar, en attack med ett tydligt syfte, att krossa naturlig synträning. Hennes verksamhet kan istället få en rejäl skjuts framåt tack vare medieuppmärksamheten. “Våra kunder är smarta och pålästa”, säger Ann-Marie Näslund och konstaterar att kunskapen om att det går att träna bort synfel snabbt sprider sig i Sverige.

Ögonläkare utan kunskap

Enstaka ögonläkare inom lins- och glasögonbranschen påstår visserligen att all tro på naturlig synträning bara handlar om att lura människor på pengar, men en helgkurs i synträning kostar endast en bråkdel av vad en linsbytesoperation kostar och hälften av vad ett par progressiva glasögon kostar. Många människor är villiga att testa.

Ann-Marie Näslund säger till NewsVoice att ögonbranschen delvis lever på att utföra operationer som i vissa fall kan undvikas för den som är beredd att träna sina ögon. Är helt enkelt onödiga synoperationer kvacksalveriet? En fri fråga. Vissa synträningsövningar som finns inom yogan är 100-tals år gamla och i Kina har det mycket länge funnits synövningar för barnen i skolan för att eliminera behovet av läsglasögon. Det är bra hälsoekonomi för hela samhället.

Bakom sig har Näslund både vetenskap och beprövad erfarenhet. Hon pekar på över 200 studier (PDF). Hennes mentor är Leo Angart som reser runt i världen och lär ut sina övningar. För NewsVoice berättar Ann-Marie Näslund om en stridspilotkandidat med ett mindre synfel. Genom att följa Leo Angarts övningar kunde han förbättra synen så att denne kunde klara av synproven för att komma in på en pilotutbildning.

Varje synfel har sina specifika övningar, säger Ann-Marie Näslund. I boken “Improve your eyesight naturally” finns alla Leo Angarts övningar tillgängliga. Många har haft framgång när det gäller astigmatism, närsynthet, läsglasögon (ålderssynthet) och koordinationsproblem.

Men alla är inte glada åt synförbättringarna. Flera gånger har personer klagat på att de inte längre kan använda sina dyrt inköpta glasögon eftersom de måste byta till nya svagare glas efter en tids synträning. Hade de inte tänkt på det innan de började öva?

Text: Torbjörn Sassersson

Några medier som publicerade TT:s text eller baserade sin text på TT: Sydöstran, Corren (variant), Metro, SvD, Sydsvenskan, HD, Kuriren, Dagens Industri, SN, Piteå Tidning, DN, Expressen, Aftonbladet, SVT m fl.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anna Borisova Kaczor
Gäst
7 juni 2015 kl 23:27

Jag har syntränat i flera år, ibland mer, ibland mindre. Jag har testat många synträningsmetoder. Men bara efter jag förstått sambandet mellan försämrad syn och spänningar i kroppen och börjat bearbeta spänningarna har mina ögon börjat reagera på synträningen. Nyligen har min optiker konstaterat att synen blivit 0,25 dioptrier bättre 🙂

Många tror att synträning handlar endast om ögongymnastik men mina kunskaper och egen erfarenhet visar att det är en komplex och individuell process.

Jag skriver mycket om det på min blogg om synträning “Reoptimeyes” https://reoptimeyes.wordpress.com/

LarsJohanJerker
LarsJohanJerker
Gäst
10 maj 2015 kl 06:26

“Att tänka och utvärdera själv kommer inte ens in i deras (under)medvetande efter all balsamerande propaganda som våra hjärnor marineras i” Instämmer. Tro på inkompetenta läkare och myndigheter tar livet av de aningslösa och fåkunniga, de som tagit sin hälsa för självklar. Vi som vet bättre vänder oss bort från skolmedicinen. Naturliga behandlingsmetoder optimerar vårt immunförsvar och stärker vår motståndskraft.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
8 maj 2015 kl 22:36

Ja, Myriander – men blinker flera ggr direct efter – huvudet lutat bakåt. Droppa eller badda går lika bra.

Myriander
Myriander
Gäst
8 maj 2015 kl 17:00

Fråga. Hur sprayer du? På ögonen? Med ögonen stängda?

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
8 maj 2015 kl 15:12

Sådan lögnaktig journalistik behöver verkligen synas i sömmarna!
Allt som är bra och naturligt – och framförallt billigt försöker man bekämpa på alla sätt.
Det kommer inte att lyckas! Kampen för rätten till PERSONLIGT ANSVAR fortsätter ..oförtrutet!!

Naturlig Synträning blir sannolikt mer känd tack vare dessa ynkliga påhopp.
“The proof is in the pudding!” Jag hoppas det blir massor av kursbokningar efter denna undermåliga ‘journalistik’ – så att många fler får uppleva glädjen med bättre syn.

Alla goda ting är tre och till ögonträningen och hålglasögonen kan läggas KS-duschar.
Jag började spraya med kolloidalt silver vid sänggåendet för ett tag sedan – ska snart boka syntest! 😉

xmaverickx
xmaverickx
Gäst
8 maj 2015 kl 04:17

Och så råkade (och vad kallas det om inte SYNkronicitet) jag se dessa “glasögon” i “Sparköp Postorder” som damp ned på hallgolvet igår.
http://www.ayur-veda.se/syn.html

xmaverickx
xmaverickx
Gäst
8 maj 2015 kl 04:07

Jag har tränat upp min syn (alla andra i min familj på sex personer hade/har glasögon, och som tror att synfel och att skaffa glasögon/linser är något normalt) på det här sättet, jag håller upp pekfingret, långfingret går också bra, sådär 30-40 cm framför mig, och fokuserar blicken på den en stund, sedan några meter bort, och därefter till horisonten/oändligheten, och växlar mellan dessa avstånd.

Redhawk
Redhawk
Gäst
7 maj 2015 kl 23:09

William Bates bok kom ut 1920 och har under åren haft en del efterföljare. Jag har träffat en del människor som efter disciplinerat träning i 2 år har blivit av med sina glasögon som de behövde hela livet. Håller med M-B. Bernhsvege och Lisa. Men jag tror om man bara kämpar på och inte lär sig skrämmas skall det går bra. Det är upp till var och en att prova själv .

Ann-Marie Näslund
Gäst
7 maj 2015 kl 13:14

Intressant är, att en pågående studie där våra synträningskunder är med, uppenbarligen har läckt ut i nyhetsmedierna trots att den inte är klar eller publicerad… Det har varit en del märkliga saker som har hänt i studien som TT refererar till. Det här vill vi gärna titta lite närmare på.

Ann-Marie Näslund
Gäst
7 maj 2015 kl 10:31

Tack alla pålästa människor för allt stöd. Tack vare att vi blir fler, kan vi sprida synträning och andra sätt att må bättre. 6-7 juni 2015 är det vuxenworkshop i Stockholm. 5+8 juni är det barnworkshop i Stockholm. Båda med Leo Angart och mig själv. Vi kör på lätt engelska och tolkar till svenska. http://www.naturligsyn.se

Ingemar Ljungqvist
Gäst
7 maj 2015 kl 08:55

Hej Ann-Marie och Torbjörn som jag är först att gratulera. SARA blir 25 år den 17 juni och då kan ni lyssna till Ann-Marie på eftermiddagen. Torbjörn blir dubbelt så gammal i morgon . Grattis.
Igår fann jag en betydelsefull bok Margaret D Corbett: “How to improve your sight” som lutar sig mot William H Bates synträning. Tyvärr fanns inget tryckår i boken men den var nog lika gammal som Torbjörn Sassersson. Den finns på Provistas bibliotek på Vaksalagatan 45 i Uppsala.
Vi ses i Uppsala den 17 juni _ Din present Torbjörn blir middag och första ackrediterade journalisten där. För övriga kolla http://www.2000tv.se och JubileumsGirot: Bottenhavet runt.

Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-Talets Vetenskap

Lisa
Lisa
Gäst
7 maj 2015 kl 08:42

Märker detta på så många områden. När det gäller bra, miljövänliga produkter eller hälsometoder så motarbetas de på de mest kreativa sätt, och belackarna kommer undan trots i vissa fall domstolsbeslut som friar de bättre alternativen och eller dömer de som inte vill att bättre produkter kommer ut på marknaden, för det skulle hota deras ställning på marknaden. Och det gäller betydligt mindre lukrativa områden än div. oljeprodukter. (Som iofs det mesta baseras på idag.) Man kan bara föreställa sig vilket motstånd man kan stöta på om man hotar de största drakarna, vilket det finns en del folk som vågat vittna om.
Sedan går gemene man och kvinna och tror att “om det hade upptäckts ett bot mot cancer, Parkinson eller synfel så hade ALLA vetat om det” när man presenterar olika metoder som faktiskt botar. (Eller snarare skapar förutsättningar för kroppen själv att hela sig.) De vill inte ta till sig något annat för det har inte kommit från en godkänd källa. Att tänka och utvärdera själv kommer inte ens in i deras (under)medvetande efter all balsamerande propaganda som våra hjärnor marineras i.

M-B Bernhsvege
M-B Bernhsvege
Gäst
7 maj 2015 kl 08:30

Etablissemanget är livradda för att mista sitt övertag. Vi ser ofta hur visslare mobbas bort från sina arbeten och därefter systematiskt förgörs både socialt och ekonomiskt om de hotar den rådande korrupta eliten.