Naturlig synträning bannas av tendentiösa medier trots vetenskap och beprövad erfarenhet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 maj 2015
- Torbjörn Sassersson
Tidningsklipp från medierna om naturlig synträning. Kollage: NewsVoice.se
Tidningsklipp från medierna om naturlig synträning. Kollage: NewsVoice.se
Tidningsklipp från medierna om naturlig synträning. Kollage: NewsVoice.se

DEBATT. Varför dömer de etablerade medierna ut friskvårdaren Ann-Marie Näslund och naturliga synträningsövningar som hjälper människor till en bättre syn? Många nöjda människor som tillämpar denna friskvård för ögonen vittnar om synförbättringar. Vissa har till och med kunnat kasta sina glasögon, säger Näslund. Svaret tycks vara att övningarna hotar etablerad synvård och den klassas därför som kvacksalveri. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:29, 7 maj 2015

Ett viralt mediedrev mot naturlig synträning slog till runt den 5:e maj 2015. Anmärkningsvärt är att ingen journalist faktiskt undersökt naturlig synträning på ett rättvist och vetenskapligt sätt. Istället har de flesta tidningarna klippt och klistrat från Nyhetsbyrån TT, alternativt har TT-nyheten gått ut som ogranskad robottext.

Journalisten Ebba BlumeSydöstran gjorde sin egen undersökning, men den var kraftigt vinklad. Ebba Blume har därför anmälts till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd för allvarliga brister i sin rapportering. I övrigt har TT fått avgöra vad som är “sant” eftersom medierna kopierat TT-texten utan att göra seriös faktakoll. Ingen viralgranskning här inte.

Näslund kontaktade nyhetschefen Carl Björk på Dagens Industri (DI) om att få ut ett genmäle. Svaret (6 maj 2015 kl 06:54) blev nej helt utan motivering:

ArcanumSkolan 2024

“Vi kan tyvärr inte ta in ditt genmäle. Du får gärna höra av dig till TT eller Sydöstran för att få en rättelse om du anser dig felaktigt behandlad, felciterad eller liknande.” – Carl Björk, DI

Även TT fick ett mail om önskemålet att få ut ett genmäle. Cecilia Klintö på TT svarade (6 maj 2015 kl 13:36):

Cecilia KlintöJag försökte ringa dig nyss, men utan framgång. Jag heter Cecilia Klintö och är platschef på TT Nyhetsbyrån i Malmö. Vi har grunnat på saken, men kommit fram till att vi inte kommer att skriva mer om synträning i nuläget.

Varken du eller ditt företag nämns vid namn i vår artikel. Artikeln handlar inte om dig, utan om kritik mot den metod ni använder samt det faktum att ABF i Blekinge först tänkt anordna en kurs om denna metod och sedan ändrat sig och ställt in kursen.

Vad jag förstår är professorn som citeras tvärtemot vad du säger väl insatt i frågan, bland annat pågår forskning där man har undersökt synen hos kursdeltagare hos er före och efter kursen.” Cecilia Klintö, TT

ABF ängsliga

Det som initierade mediedrevet var en kurs i naturlig synträning som arrangerats i en ABF-lokal. Kursen stoppades av ABF:s ledning bara några timmar innan den skulle starta. Samarbetet med kursledaren avbryts, sa Tomas Svensson, biträdande ombudsman på ABF Blekinge till TT. Som slagträ användes ögonläkare och professor Jan Ygge vid Karolinska institutet. Han var mycket kritisk, men han verkar sakna kunskap om naturlig synträning, säger Ann-Marie Näslund.

Dagen efter mediedrevet la Ann-Marie Näslund som ligger bakom sajten Naturligsyn.se ut denna kommentar till allmänheten och hennes belackare.

Ann-Marie Näslund är dock inte oroad trots den massiva attacken i över 15 regionala och rikstäckande tidningar, en attack med ett tydligt syfte, att krossa naturlig synträning. Hennes verksamhet kan istället få en rejäl skjuts framåt tack vare medieuppmärksamheten. “Våra kunder är smarta och pålästa”, säger Ann-Marie Näslund och konstaterar att kunskapen om att det går att träna bort synfel snabbt sprider sig i Sverige.

Ögonläkare utan kunskap

Enstaka ögonläkare inom lins- och glasögonbranschen påstår visserligen att all tro på naturlig synträning bara handlar om att lura människor på pengar, men en helgkurs i synträning kostar endast en bråkdel av vad en linsbytesoperation kostar och hälften av vad ett par progressiva glasögon kostar. Många människor är villiga att testa.

Ann-Marie Näslund säger till NewsVoice att ögonbranschen delvis lever på att utföra operationer som i vissa fall kan undvikas för den som är beredd att träna sina ögon. Är helt enkelt onödiga synoperationer kvacksalveriet? En fri fråga. Vissa synträningsövningar som finns inom yogan är 100-tals år gamla och i Kina har det mycket länge funnits synövningar för barnen i skolan för att eliminera behovet av läsglasögon. Det är bra hälsoekonomi för hela samhället.

Bakom sig har Näslund både vetenskap och beprövad erfarenhet. Hon pekar på över 200 studier (PDF). Hennes mentor är Leo Angart som reser runt i världen och lär ut sina övningar. För NewsVoice berättar Ann-Marie Näslund om en stridspilotkandidat med ett mindre synfel. Genom att följa Leo Angarts övningar kunde han förbättra synen så att denne kunde klara av synproven för att komma in på en pilotutbildning.

Varje synfel har sina specifika övningar, säger Ann-Marie Näslund. I boken “Improve your eyesight naturally” finns alla Leo Angarts övningar tillgängliga. Många har haft framgång när det gäller astigmatism, närsynthet, läsglasögon (ålderssynthet) och koordinationsproblem.

Men alla är inte glada åt synförbättringarna. Flera gånger har personer klagat på att de inte längre kan använda sina dyrt inköpta glasögon eftersom de måste byta till nya svagare glas efter en tids synträning. Hade de inte tänkt på det innan de började öva?

Text: Torbjörn Sassersson

Några medier som publicerade TT:s text eller baserade sin text på TT: Sydöstran, Corren (variant), Metro, SvD, Sydsvenskan, HD, Kuriren, Dagens Industri, SN, Piteå Tidning, DN, Expressen, Aftonbladet, SVT m fl.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq