Sisu Meltdown-filmaren Leon Berthas greps i Pyhäjoki – Kärnkraftvärk i Finland

publicerad 5 maj 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock


Filmaren Leon Berthas gripen för trotsPolisen grep i måndags tre personer i samband protester riktade mot Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Två var aktivister som hade kedjat fast sig och den tredje var den 19:årige Leon Berthas en svensk dokumentärfilmare, skriver Svenska Yle i artikeln "Rikssvensk filmare gripen i Pyhäjoki".

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Håkan Berthas

Det hettar till när motståndet ökar och polisen känner sig mer trängda. Enligt finska polisens informatör Arto Autio fördes Leon Berthas till polisstationen i Brahestad där han förhördes anklagad för att ha vägrat lyda polisens uppmaning på platsen. Han misstänktes för trots mot polis, när han vägrade sluta filma på order.

NewsVoice som varit i kontakt med Leon säger att polisen krävde honom på licens för att få filma. Att en sådan licens kan krävas är dock underligt eftersom platserna där Berthas filmade på uppfattades som allmänna. Leon Berthas hade frågat en av poliserna om de efterfrågat fiskelicens.

Det är organisationen Hyökyaalto, "Flodvågen", som står bakom protesterna. De kräver att kärnkraftsbygget avbryts omedelbart, enligt artikeln "Aktivister stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki" i Yle.

Men det är inte bara antikärnkraftaktivister som oroas av det delvis ryskägda kärnkraftet som ska byggas av ryska kärnkraft- och kärnvapenbolaget Rosatom [hemsida] i Pyhäjoki i Norra Österbotten, där en majoritet inom kommunfullmäktige vill att kärnkraftverket ska bli klart i kommunen cirka 15 mil från svenska gränsen. Det är det finska energibolaget Fennovoima som ska resa kraftverket, men allt fler delägare i Fennovoima har dragit sig ur projektet, skriver Yle 2014.

En av få i kommunfullmäktige som motsätter sig kärnkraftverket är Jaakko Jukkola. Han menar att kärnkraften är alltför farlig och att energiförsörjningen hållas i finländska händer.

"Både uranbrytningen och själva driften innefattar stora faromoment. Men värst av allt är avfallet. En tändsticksask med kärnavfall kan förgifta ett vattenområde av Saimens storlek. Sådana risker kan vi inte ge vidare till nästa generation."

Även Arttu Anttila, en tidigare fullmäktigemedlem och numera pensionär, är bekymrad över det ryska ägandet.

"Genom Rosatom blir ryska staten ägare till mark i vår kommun. Det är inte rätt", sa Anttila till Yle i artikeln: "Ryskt ägande i Pyhäjoki väcker delade känslor" från mars 2014.

Text: Torbjörn Sassersson