Sisu Meltdown-filmaren Leon Berthas greps i Pyhäjoki – Kärnkraftvärk i Finland

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 maj 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Sisu Meltdown - Bakgrundsfoto: Crestock


Filmaren Leon Berthas gripen för trotsPolisen grep i måndags tre personer i samband protester riktade mot Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Två var aktivister som hade kedjat fast sig och den tredje var den 19:årige Leon Berthas en svensk dokumentärfilmare, skriver Svenska Yle i artikeln “Rikssvensk filmare gripen i Pyhäjoki”.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Håkan Berthas

Det hettar till när motståndet ökar och polisen känner sig mer trängda. Enligt finska polisens informatör Arto Autio fördes Leon Berthas till polisstationen i Brahestad där han förhördes anklagad för att ha vägrat lyda polisens uppmaning på platsen. Han misstänktes för trots mot polis, när han vägrade sluta filma på order.

NewsVoice som varit i kontakt med Leon säger att polisen krävde honom på licens för att få filma. Att en sådan licens kan krävas är dock underligt eftersom platserna där Berthas filmade på uppfattades som allmänna. Leon Berthas hade frågat en av poliserna om de efterfrågat fiskelicens.

Det är organisationen Hyökyaalto, “Flodvågen”, som står bakom protesterna. De kräver att kärnkraftsbygget avbryts omedelbart, enligt artikeln “Aktivister stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki” i Yle.

Men det är inte bara antikärnkraftaktivister som oroas av det delvis ryskägda kärnkraftet som ska byggas av ryska kärnkraft- och kärnvapenbolaget Rosatom [hemsida] i Pyhäjoki i Norra Österbotten, där en majoritet inom kommunfullmäktige vill att kärnkraftverket ska bli klart i kommunen cirka 15 mil från svenska gränsen. Det är det finska energibolaget Fennovoima som ska resa kraftverket, men allt fler delägare i Fennovoima har dragit sig ur projektet, skriver Yle 2014.

En av få i kommunfullmäktige som motsätter sig kärnkraftverket är Jaakko Jukkola. Han menar att kärnkraften är alltför farlig och att energiförsörjningen hållas i finländska händer.

“Både uranbrytningen och själva driften innefattar stora faromoment. Men värst av allt är avfallet. En tändsticksask med kärnavfall kan förgifta ett vattenområde av Saimens storlek. Sådana risker kan vi inte ge vidare till nästa generation.”

Även Arttu Anttila, en tidigare fullmäktigemedlem och numera pensionär, är bekymrad över det ryska ägandet.

“Genom Rosatom blir ryska staten ägare till mark i vår kommun. Det är inte rätt”, sa Anttila till Yle i artikeln: “Ryskt ägande i Pyhäjoki väcker delade känslor” från mars 2014.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Alla Japans kärnkraftverk står stilla och hur klarade landet det om inte genom att de levde i ett totalt onödigt överflöd och ett behov bara skapat på allt mer onödig konsumtion och dyster teknik..

  Man har ju inte byggt hus med isolering utan hoppas kunna sälja energi till både värme och kyla.. Så ser det väl ut överallt. Här i Sverige fick man inte statligt bidrag om väggarna byggdes med bättre och tjockare isolering.. Istället skattades bättre byggda hus hårdare..

  Med husfasader I Tokyo som julgranar i neon, efter Fukushima nersläckta, har väl Japan visat att de klarar sig även utan det..

  Dessutom har solcellsetableringen sett en boom utan like..

 • Ja det är sorgligt, när inte vanliga människors argument respekteras av de som står i särställning. Jag håller med de som protesterar. Jag protesterar också till vansinnet att bygga ett nytt kärnkraftverk på helt fel plats! Heja Finland, stå på er!

 • Var det inte du som nyligen försökte leda i bevis att anklagad var det samma som åtalad. Nu använder du själv ordet trots att något åtal ännu inte väckts.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *