Sisu Meltdown-filmaren Leon Berthas greps i Pyhäjoki – Kärnkraftvärk i Finland

  3


  Filmaren Leon Berthas gripen för trotsPolisen grep i måndags tre personer i samband protester riktade mot Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. Två var aktivister som hade kedjat fast sig och den tredje var den 19:årige Leon Berthas en svensk dokumentärfilmare, skriver Svenska Yle i artikeln “Rikssvensk filmare gripen i Pyhäjoki”.

  Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Håkan Berthas

  Det hettar till när motståndet ökar och polisen känner sig mer trängda. Enligt finska polisens informatör Arto Autio fördes Leon Berthas till polisstationen i Brahestad där han förhördes anklagad för att ha vägrat lyda polisens uppmaning på platsen. Han misstänktes för trots mot polis, när han vägrade sluta filma på order.

  NewsVoice som varit i kontakt med Leon säger att polisen krävde honom på licens för att få filma. Att en sådan licens kan krävas är dock underligt eftersom platserna där Berthas filmade på uppfattades som allmänna. Leon Berthas hade frågat en av poliserna om de efterfrågat fiskelicens.

  Det är organisationen Hyökyaalto, “Flodvågen”, som står bakom protesterna. De kräver att kärnkraftsbygget avbryts omedelbart, enligt artikeln “Aktivister stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki” i Yle.

  Men det är inte bara antikärnkraftaktivister som oroas av det delvis ryskägda kärnkraftet som ska byggas av ryska kärnkraft- och kärnvapenbolaget Rosatom [hemsida] i Pyhäjoki i Norra Österbotten, där en majoritet inom kommunfullmäktige vill att kärnkraftverket ska bli klart i kommunen cirka 15 mil från svenska gränsen. Det är det finska energibolaget Fennovoima som ska resa kraftverket, men allt fler delägare i Fennovoima har dragit sig ur projektet, skriver Yle 2014.

  En av få i kommunfullmäktige som motsätter sig kärnkraftverket är Jaakko Jukkola. Han menar att kärnkraften är alltför farlig och att energiförsörjningen hållas i finländska händer.

  “Både uranbrytningen och själva driften innefattar stora faromoment. Men värst av allt är avfallet. En tändsticksask med kärnavfall kan förgifta ett vattenområde av Saimens storlek. Sådana risker kan vi inte ge vidare till nästa generation.”

  Även Arttu Anttila, en tidigare fullmäktigemedlem och numera pensionär, är bekymrad över det ryska ägandet.

  “Genom Rosatom blir ryska staten ägare till mark i vår kommun. Det är inte rätt”, sa Anttila till Yle i artikeln: “Ryskt ägande i Pyhäjoki väcker delade känslor” från mars 2014.

  Text: Torbjörn Sassersson

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  3 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  castoropollux
  Gäst
  8 maj 2015 kl 10:11

  Alla Japans kärnkraftverk står stilla och hur klarade landet det om inte genom att de levde i ett totalt onödigt överflöd och ett behov bara skapat på allt mer onödig konsumtion och dyster teknik..

  Man har ju inte byggt hus med isolering utan hoppas kunna sälja energi till både värme och kyla.. Så ser det väl ut överallt. Här i Sverige fick man inte statligt bidrag om väggarna byggdes med bättre och tjockare isolering.. Istället skattades bättre byggda hus hårdare..

  Med husfasader I Tokyo som julgranar i neon, efter Fukushima nersläckta, har väl Japan visat att de klarar sig även utan det..

  Dessutom har solcellsetableringen sett en boom utan like..

  ruben
  ruben
  Gäst
  5 maj 2015 kl 22:46

  Ja det är sorgligt, när inte vanliga människors argument respekteras av de som står i särställning. Jag håller med de som protesterar. Jag protesterar också till vansinnet att bygga ett nytt kärnkraftverk på helt fel plats! Heja Finland, stå på er!

  Bernt
  Bernt
  Gäst
  5 maj 2015 kl 18:09

  Var det inte du som nyligen försökte leda i bevis att anklagad var det samma som åtalad. Nu använder du själv ordet trots att något åtal ännu inte väckts.