Statskoll.se: Våtmarker ger bättre vattenrening än förväntat

4

Våtmark på Muskö, Arbottna - Foto: Torbjörn SasserssonEn ny studie som finansierats av Jordbruksverket visar att våtmarker fångar näring, särskilt fosfor, i större utsträckning än man tidigare trott, skriver Marie-Thérèse Yhuel.

“Studien, som utförts av forskare vid Linköpings universitet och Högskolan i Halmstad, har beräknat hur mycket våtmarkerna som anlagts med stöd från landsbygdsprogrammet minskar transporten av kväve och fosfor till havet.”

Läs mer på Statskoll.se | Våtmark på Muskö – Foto: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
18 maj 2015 kl 03:05

För att inte tala om vad våtmarker betyder för djurlivet. 🙂

anders
anders
Gäst
16 maj 2015 kl 15:21

Alla hårdgjorda ytor är ett stort minustecken i den ekvationen. Föreställ er alla städer som bygger ut brunnar och vattenkanaler utan att filtrera dagvatten på naturligt sätt.

Vad krävs inte för att filtrera Stockholms dagvatten.

ruben
ruben
Gäst
14 maj 2015 kl 17:55

Bevarade våtmarker är avgörande att förhindra stora översvämningar också är väl känt. Så det är i princip ovärderligt att de förblir orörda av flera orsaker.

ruben
ruben
Gäst
14 maj 2015 kl 17:39

Det är ju en jättebra och glädjande upptäckt, om det nu stämmer? Då hade man haft en ganska dålig uppskattning tidigare, vilket också är en hälsosam synergieffekt för våra medvetanden 🙂 Då kan man från maj 2015 förstå att med mycket större skärpa bevara våra myrar intakta. Kan då inte låta bli tänka med glädje, på hur många fler gamla “vetenskapliga sanningar”, som har dålig täckning i verkligheten och kommer att korrigeras i framtiden? Allt blir bara bättre och bättre 😮