Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

”VoF-journalisten” Joakim Björck förvillar läsarna – Helsingsborgs dagblad till domstol

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 maj 2015
- NewsVoice redaktion

Den sk Lundaforskaren dvs Fredrik Johansson adjunkt vid den biologiska institutionen i Lund gästade VoF:s årsmöte den 24 mars. Han berättade att personer som drabbats av silverförgiftning dvs förgiftats av silvernitrat (inte kolloidalt silver) och fått diagnosen argyri inte lider på annat sätt att än att huden blir blå.

Det framkommer tack vare en ljudinspelning (ljudfil) som gjordes under mötet. Avslöjandet står i kontrast till vad voffaren och journalisten Joakim BjörckHelsingsborgs Dagblad (HD) förmedlat.

Det som forskarna gjorde var att tillföra både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnaden i ett test för att testa giftighet. De kan alltså inte bevisa att det var kolloidalt silver som orsakade skadan. Man vet dock sedan tidigare att silvernitrat är mycket giftigt.

Joakim Björck placerar alltså kolloidalt silver bakom en rökridå där det uppfattas som att “silver” i största allmänhet är giftigt för människokroppen.

Syftet med Joakim Björcks artikel tycks vara att han ville skada Anders Sultan, som omnämns i artikeln. Sultan säljer helt lagligt kolloidalt silver och i Björcks artikel finns ett stort foto på produkten Ionosil som säljs av Sultans företag. Kopplingen till Anders Sultan och hans företag och produkt är tydlig.

Sultan stämmer tidningarna för grovt förtal

Sultan frågar sig retoriskt om journalister bör vara medlemmar i skeptikerföreningar av typen VoF som han betraktar som en ren lobbyorganisation för industrin.

Sultan berättar att Joakim Björck tycks bedriva en personlig häxjakt gentemot Anders Sultan och hans bolag. Anställda vittnar om hur Joakim Björck vid minst två tillfällen setts sitta och spana i sin parkerade Audi utanför företagets lokaler i Löddeköpinge. När han siktats av personal har han lämnat platsen.

Joakim Björck har vid ett antal tillfällen bedyrat att han inte har någon koppling till skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), men det finns bildbevis på att han är en av 182 Facebook-medlemmar i VoF:s Lundaavdelning.

Joakim Björck var även närvarande på VoFs årsmöte på Glorias restaurang den 24 mars 2015 i Lund. Ett möte som enbart medlemmar får närvara vid.

Han var även närvarande under den föreläsning som Lundaforrskaren Fredrik Johansson höll efter årsmötet.

Rättegången mot Helsingborgs Dagblad kommer förmodligen att genomföras vid tingsrätten i Helsingborg och mot Sydsvenska Dagbladet sker förhandlingarna vid Malmö tingsrätt.

Båda tidningarna är stämda för grovt förtal och ersättningsanspråket är mycket högt per tidning.

Läs hela artikeln på vetenskap Folkbildning.nu


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq