60 olagliga medicinsajter stängda – När stängs GlaxoSmithKlines sajt?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 juni 2015
- Torbjörn Sassersson
GSK GlaxoSmithKline - Foto: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons

GSK GlaxoSmithKline - Foto: Maxwell Hamilton,   Wikimedia CommonsDEBATT. Drygt 60 sajter med illegal läkemedelsförsäljning har stängts genom ett internationellt samarbete, skriver Jonas Sandstedt på LäkemedelsVärlden i en artikel. Polisen, Tullverket och Läkemedelsverket har i ett internationellt samarbete slagit till mot nätförsäljning av illegala läkemedel.

Samarbetet går under namnet Operation Pangea VIII och det genomfördes under juni 2015. Projektet är löpande. I år fokuserade parterna på att komma åt bantningsprodukter. Tullverket gjorde 700 insatser som resulterade i 26000 beslag. Internetleverantörer samt ägare av domäner och webbhotell har deltagit vilket lett till att runt 60 webbplatser stängts.

”Läkemedelsverket ska under hösten analysera en del av de läkemedel man tagit i beslag för att fastställa vad tabletterna och kapslarna innehåller. Sedan tidigare vet man att en stor del av de läkemedel som säljs på nätet är förfalskningar och ibland antingen verkningslösa eller med ett innehåll som kan vara farligt.” / Jonas Sandstedt

När stängs GlaxoSmithsKlines hemsida?

Att stänga ned webbplatser som säljer illegala, verkningslösa och skadliga mediciner är naturligtvis bra, förutsatt att det är sant att dessa mediciner och bantningsprodukter verkligen är värdelösa och/eller skadliga. Någon oberoende utredning lär knappast ha skett. Istället är bedömningen genomförd av Läkemedelsverket som finansieras till 95% av läkemedelsindustrin dvs Big Pharma, en megaindustri som inte skyr några medel för att eliminera konkurrens.

GlaxoSmithKline to pay $3billion  fine after pleading guilty to healthcare fraud – the biggest in U.S. history

GlaxoSmithKline paid U.S. medics to prescribe potentially dangerous medicines [Avandia, Seroxat, Paxil, Wellbrutin] to adults and children.

It handed out cash as well as everything from Madonna concert tickets to pheasant-hunting trips. Authorities branded GSK as ‘cheaters who thought they could make an easy profit at the expense of public safety, taxpayers, and millions of Americans’. / Daily Mail, article

Ett Big Pharma-bolag som sticker ut i mängden är GlaxoSmithsKline (GSK), ett multinationellt bolag som fällts i en rad domstolar för mutor, mörkning av biverkningar och för försäljning av overksamma läkemedel. GSK gav världen narkolepsi, men kom undan med alla pengarna i behåll för att regeringar lurades att friskriva bolaget från allt ansvar. GSK som producerar och marknadsför dessa kemiska preparat har en sajt med adressen se.gsk.com, men den är inte stängd. Det beror bla på att GSK finansierar svenska Läkemedelsverket och att myndigheten styrs av beslutsoförmögna ledare när det gäller moral.

China Fines GlaxoSmithKline Nearly $500 Million in Bribery Case

Global multinationals have invested billions of dollars in China over the last decade, with the prospect of selling to 1.4 billion people. But the promise of China’s growth is increasingly offset by the dangers of being caught up in the country’s anticorruption campaigns and rising economic nationalism. / New York Times, article

Text: Torbjörn Sassersson | Foto av GSK huvudkontor: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq