Dokument avslöjar mutor i Jas Gripen-affären med Sydafrika – Ansvarig fd Saab-VD odlar bin

5

Expressen avslöjar att Saab, som avfärdade alla anklagelser om mutor i Jas Gripen-affären med Sydafrika, betalade ut en miljard kronor via agenter. Hemligstämplade brittiska förhör visar att ledningen godkände och hade full insyn i de kontroversiella kontrakten. “På VD-nivå var de informerade om agentarrangemangen, de visste”, säger BAE-direktören Allan MacDonald i förhör”, skriver Expressen.

En av nyckelpersonerna Bengt Halse, tidigare VD på Saab avfärdar anklagelserna med att han numera odlar bin.

Det räcker förmodligen som argument för att komma undan lagens långa arm. (NewsVoice anm)

Läs mer i Expressen

Bengt Halse fd VD SAAB biodlare
Bengt Halse fd VD Saab, biodlare | Bildruta från Expressens video / Foto: Robin Aron, Richard Atkinson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
JR
JR
Gäst
28 juni 2015 kl 14:19

Hela det krigsindustriella komplexet är mutbaserat då antalet leverantörer vida överstiger antalet köpare. Man skänker bort surplusmaterial för att skapa ett kommande behov hos blivande motparter.

ruben
ruben
Gäst
28 juni 2015 kl 11:23

Bra sammanfattat LegeNet! Man kan ganska obemärkt dra korruptionen till en krassare och mer avancerad nivå i en redan infekterad miljö. Det skulle krävas stora insatser av analys och uppföljning för att riva ett sånt gediget nätverk. Det är snarare infallsvinkeln tjänstefel och inkompetens som kanske trådarna skall börja nystas upp med? Som sagt en inarbetad kultur under decennium är svår att komma åt om ingen kan börja med grundfrågan “vad är meningen i grunden?”.

En; Allmänt kallad: LegeNet
Gäst
28 juni 2015 kl 01:53

I Sverige belönas jurister när de skyddar högnivå systemkorruption, och bestraffas när de demaskerar den. Men det är kanske inte så förvånande, när man läser denna kommentar av en Danne på en artikel på Dagens Juridik 2014-10-31: “Problemet den försiktighet du tar upp. Och den beror ytterst på det totalt vansinniga systemet där domarna underställs regeringsmakten – på tredubbelt vis! 1. Domarbanan, där den som vill bli domare måste sitta på regeringskansliet ett antal år och skriva förarbeten och lagar. Den som visar sig duktig och följsam kan därefter räkna med…. 2. Utnämningsmakten. För att bli domare på hög tjänst är en god relation till politiker och deras närmaste tjänstemän en stor fördel. Fast att bli utnämnd ger inte mycket makt, mest pengar och en fin titel, eftersom du som domare måste lyda samma politikers… 3. Förarbeten. Där statsrådet uttrycker hur olika situationer ska bedömas. Som att en politiker är bättre på det än domstolen… Så har vi fått fog följsamma och fogliga domare i Sverige. Ingen debatt och ingen utveckling. När hade vi till exempel senast en domare som kritiserade någon lagstiftning överhuvudtaget? Gör om, gör nytt!” Och som JR skriver, man kommer inte åt högnivå systemkorruption rättsligt. Dvs inte så länge man inte kan se att ‘träden’ så att säga ‘är en skog’. För det senare seendet krävs att kunna se samband och mönster, och det är verboten i Sverige. Högnivå systemkorruption kräver dumhet, och skapar därför mer högnivå systemkorruption. En utländsk domstol, som tillåter helhetssende, som tillåter mönster och samband, den kan ta itu med det. Men de som befinner sig ‘i dimman’, de kan inte. Dessutom kan dumhet/oförstånd vara en ansvarsbefriande grund eftersom brott kräver uppsåt. Den olydige 🙂 juridikprofessorn Dennis Töllborg förklarar detta på sidan 64 i senaste boken, just i ett kapitel som exakt använder den här Jas Gripen-affären med Sydafrika som exempel. Rekommenderad läsning. Ett smakprov, just om principen jag precis nämnde: “High-level corruption är svårgripbar. Ett av skälen därtill, kanske det viktigaste, är att den svarar mot normaliteten i den rådande kontexten, och därför ofta är omedveten för de inblandade — de ser helt enkelt inte agerandet som korrupt, eftersom de agerar som alla andra gör. [62] Och lever i en värld där man är övertygad om att korruption inte förekommer i Sverige, eller i varje fall i väldigt låg utsträckning, endast kan förstå low-level corruption som korruption och där påståenden om… Read more »

JR
JR
Gäst
27 juni 2015 kl 11:05

Den svenska systemkorruptionen ligger på så hög nivå att den är inbäddad som ett accepterat förtryck i samhällssystemet. Eftersom Sverige saknar fristående författningsdomstol och det råder sk fri bevisföring i mål som börjar på tingsrättsnivå så blir det omöjligt att komma åt sådan korruption i svenska domstolar. Domstolsjurister har också ett galopperande ofelbarhetskomplex. Anmälan till JO är bara vägledande och anmälan till JK innebär att man vänder sej till en jävig instans som också går statens ärenden. Det enda som återstår är då KU men dit behöver de utpekade inte inställa sej om de inte vill. Detta sista ligger nu på förslag i alla fall. Om inte det svenska systemet börjar rannsaka sej själva kommer detta att göras utifrån med allt vad det kommer att medföra i form av goodwill-problem. Folk i allmänhet saknar givetvis insikt i detta eftersom 99% av dem aldrig kommer i kontakt med denna typ av problem. Men det märks om man på något sätt vill göra sin röst hörd, pappersexercisen hamnar i någon sorts cirkel där svaren kommer iform goddag-yxskaft meddelanden och vänliga förmuleringar med undanflykter. Det märks också på nedrustningen av samhällsfunktioner där man bolagiserat och säljer ut tillgångar som skrapats ihop av skattepengar under generationer. Dessa säljs ut för en spottstyver till släkt, vänner och likasinnade i nepotismens Sverige.
Så länge människor viker ned sig, fungerar det stabilitetsskapande förtrycket. Men när någon enstaka vägrar vika ned sig eskalerar ofelbarhetsstategin tills Sverige står och ljuger inför världssamfundet.

JR
JR
Gäst
26 juni 2015 kl 23:10

Med kunskaper i hur man gör vapenaffärer och hur lönsamma de kan bli för en tredje osynlig part såg opportunisten Göran Persson till att säkra en bra position som vapenkonsult efter statsministerjobbet. Tjeckien var också ett bra tillfälle för att hitta kontakter.