Jonas Sandstedt (LmV) sprider felaktiga rykten om försäljningsförbud av kolloidalt silver

publicerad 9 juni 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Ionosil kolloidalt silver

Foto från: Ion Silver AB,   kolloidalt silver, Anders Sultan
Att påstå att kolloidalt silver har läkemedelseffekt ledde till ett direkt försäljningsförbud från Läkemedelsverket, skriver Jonas Sandstedt i artikeln "Förbjudet att sälja kolloidalt silver" i Läkemedelsvärlden idag.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Ion Silver AB

Företaget Ion Silver AB tvingas att sluta sälja sin produkt Ionosil Kolloidalt Silver efter att Läkemedelsverket beslutat om ett förbud, men Ion Silver AB kan dock överklaga. Det nämner inte Sandstedt i sin text.

Orsaken är Läkemedelsverket anser att bolaget påstått att produkten och kolloidalt silver har effekt mot sjukdomar som cancer, malaria, reumatism, bältros, kol, twar, borrelia, multipel skleros, ebola, psoriasis, kräksjuka och reumatisk värk med mera, skriver LäkemedelsVärlden som därmed far med osanningar.

Vad NewsVoice erfar har företaget Ion Silver AB aldrig påstått detta i sin marknadsföring. Det Jonas Sandstedt avsiktligt eller inte utelämnar är att dessa hälsopåståenden enbart framförts av användare av kolloidalt silver i Facebookgruppen Kolloidalt Silver 2.0, där företagets ägare Anders Sultan uttalar sig som privatperson och som användare. Yttrandefrihet gäller alla, även Sultan.

Jonas Sandstedt påstår vidare att: "sådana påståenden klassas preparatet som ett läkemedel och måste i så fall genomgå en utredning om effekt och säkerhet, vilket saknas." Det stämmer inte heller eftersom Anders Sultan redovisat vetenskaplig forskning som visar att kolloidalt silver är verksamt vid flera sjukdomstillstånd.

Jonas Sandstedt försöker även med sin rubriksättning: "Förbjudet att sälja kolloidalt silver" ge sken av att all försäljning av kolloidalt silver nu förbjuds i Sverige, men det förbudet gäller enbart bolaget Ion Silver AB. Det gäller inte all försäljning av kolloidalt silver som kan säljas fritt som en vattenreningsprodukt, vilket Ion Silver AB gjort hela tiden.

Företaget ska nu överklaga beslutet.

Text: Torbjörn Sassersson

Canal 2nd Opinon ringde upp Läkemedelsverkets utredare Martin Burman för att ta reda på vad deras beslut egentligen gällde.