Kinas regim försöker återigen stänga ner Wikipedia

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 juni 2015
- NewsVoice redaktion

Wikipedia Kina ChinaDen kinesiska versionen av Wikipedia har återigen blockerats av regimen i Kina, skriver exiltidningen Epoch Times den 10 juni 2015. Kinesiska användare har inte kunnat komma åt Wikipedia sedan 19 maj 2015, enligt GreatFire, en kinesisk organisation för internetfrihet och som rapporterar om internetcensuren i Kina.

Wikimedia Foundation, den icke vinstdrivande organisationen som ligger bakom Wikipedia, sade att man undersöker saken, enligt Forbes. En talesperson för Wikimedia Foundation sade till Forbes att organisationen ”starkt motsätter sig censur” och att man hoppas att ”den kinesiska regeringen omprövar sin position och återinför tillgång till Wikipedia, så att det kinesiska folket återigen kan få tillgång till och delta i att skapa summan av all kunskap.”

När NewsVoice idag testar att besöka kinesiska Wikipedia går det dock att komma in.

Läs mer i Epoch Times

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @Leif Bengtsson
  Stort tack för länken (menar den sista). Jag gått igenom allt som beskrivs här, känner igen alla fase(o)rna, och har upplevt dem också. För mig har det lett till ett bloggande. Och en signal till ett inre sökande: “Vem och VAD är JAG – när allt jag identifierat mig med pulvriseras?” Jag tror det är det viktigaste. Man måste ha ett fundament. Nej fel, man måste VARA fundamentet. Men nu går vi off-topic…

 • Tack för tipsen Peter G.
  Kom att tänka på svenska wikipedia om Diego Garcia som en av mina elever skrivit om.
  han försökte ändra men blev bortcensurerad.
  Jämför gärna på egen hand
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diego_Garcia
  med exvis http://www.huffingtonpost.com/david-vine/the-truth-about-diego-gar_b_7585546.html

  Naturligtvis lite sanning på wikipedia men den riktiga bilden anas knappast.
  Yngve Birgitta o Perra innan ni börjar gräva på egen hand är följande kunskap en
  god kamrat på vägen.
  http://uuaaradio.blogspot.se/2008/03/rd-till-nyvakna-om-intellektuella-g.html

 • Re Perra mfl.

  Allt fler politiska händelser i modern tid uppdagas vara false flag eller initierade
  av demokratiska länder/nationer vi vill jämföras med.
  Jag är oerhört tacksam för att Internet kan bringa klarhet i alla de händelser som
  annars bara “hände” och ingen förstår varför.
  Naturligtvis har det hänt galenskaper i Kina, Ryssland mfl länder.
  Dock verkar de flesta fått hjälp med att dra igång dom så att medierna kunnat
  visa rätt bild.
  Jag rekommenderar alla att bara glömma allt som skrivits och redovisats de senaste hundra åren och söka informationen på egen hand.
  Hur många har inte fått redovisat vad som hände i Kina för 25 år sedan.
  Nu sägs det att Kina censurerar denna händelse från wikipedia.
  Kanske med all rätt om man få tro Global research
  http://www.globalresearch.ca/what-really-happened-in-tiananmen-square-25-years-ago/5385528

  Kanske måste man ibland tänka varför.
  Själv vill jag gärna censurera svenska wikipedia i flera avseenden.
  En regelrätt propagandamaskin som borde dödskallemärkas på vissa sidor.

  • Bra artikel. Tilläggas kan att författaren Becker inte nämnde en kinesisk journalist som skrivit böcker i ämnet
   Wei Ling Chua som blivit diskriminerad i Australien, ja drabbats av en sorts yrkesförbud för att han kritiserat västmedia berättar utförligt i en trilogi med rubriken
   The Art of Media Disinformation is Hurting the World and Humanity

   1)Democracy: What the West can learn from China

   2)Tiananmen Square “Massacre”? The Power of Words vs. Silent Evidence

   3)Racism in Australia: The Causes, Incidents, Reasoning, and Solutions

   http://www.amazon.com/Wei-Ling-Chua/e/B00G3SWQZ0

 • En mer balanserad kritik av brister som jämförs med motsvarande i väst:
  http://dissidentvoice.org/2014/07/how-socialist-is-the-communist-party-of-china/
  Exempel: I Usa med 1100 illegitima militärbaser låter eliten bankerna ta folks hem när ekonomin försämras och folk får leva på matkuponger . I Kina låter makten bygga 36 miljoner billiga bostäder åt hemlösa.

  Jämförelse mellan Australiens och Kinas hantering av bostadsbrist
  http://outcastjournalist.com/index_files/human_rights_housing_policy_australia_china_compare.htm

  Handling är det som räknas!!

 • ‘Yngve’
  epochtimes är en propagandablaska under cia-inflytande. Rätt många medier som heter något på ‘ times’ verkar vara det.
  Du har inte ett enda sakligt argument för vad det är som är dåligt med Kinas regim. De stödjer ekonomisk utveckling med klokt utformade lånevillkor medan Usa i st stödjer terror. Kina har tydligt uttalat att de vill hjälpa andra utvecklas. Mao man tror på win win. Fred och ömsesidig utveckling. Man stöder satsningar på energikällor som väst vill förbjuda. Allt pekar på att Kina är en konstruktiv och fredlig partner. Allt pekar på att väst är en destruktiv och ondsint drake som vill förhindra utveckling.
  ‘Birgitta’
  Dina påståenden om Kina saknar substans. Här på Newsvoice framgår hela tiden hur ‘vår’ demokrati styrs av främmande makt och försöker dra in oss i ett kärnvapenkrig helt i onödan.
  Perra J
  DDR och allt annat i öst som var dåligt provocerades fram av väst som ville ha en fiende i st för fredligt samarbete. Överklassen i väst fruktar det vanliga folket om de inte kan peka på yttre hot. Hur många biljoner dollar förfogar de rika i England över och hur mycket av det får britterna nånsin se röken av? Det lär vara över hundra biljoner varav tiotals biljoner bara hos Elisabet II. Detta redovisas givetvis inte i Forbes som kontrolleras av de allra rikaste.
  Väst är en avart och alla som vägrar låta sig domineras av väst inger hopp.
  Dessutom finns det fortfarande tyskar som inte är lika negativa mot DDR som vi. Vi som inte levde där och bara förlitar oss på Cia-styrda medier. Lika lögnaktiga då som nu, men först under internet-epoken märks det tydligt för dem som vill se.

 • Tack för klargörande kommentarer. Det är alltså bara kineser som inte kan nå kinesiska Wikipedia eftersom servrarna inte ligger i Kina.

 • @Birgitta
  Och DDR var ett annat experimentland. Ett av D:na stod för Demokratisk. Och man lyckades med konststycket att införa diktatur för att skydda demokratin.
  Även om själva motsatsen till demokrati är diktatur. Folket i DDR såg inte detta (bara några få, vi vet hur det gick med dem), utan deras uppmärksamhet riktades – via propagandamedia – mot ett hot DÄRUTE. Erfarenheterna från DDR, vill jag påstå, ligger till grund för den dominerande västmaktens nuvarande agerande.
  Vi måste också vara medvetna om att propagandamedia här i väst kan tänkas vilja peka på hur Kina gör med Wikipedia, för att göra oss blinda för vad som pågår med Wikipedia i väst. Jag säger inte att det ÄR så. Jag säger att vi måste vara vakna för hur media gärna uppmuntrar svart-och-vitt tänkande för att göra oss kontrollerbara.

 • Censureringen och det odemokratiska styrelseskicket i Kina är en försmak av vad som väntar oss i väst inom en snar framtid. Det är samma krafter som styr både här och där. Man kan se Kina som ett av fler experimentländer. Sverige är ett annat.

 • Kineskiska wiki ligger precis som övriga wikis på servrar i den Fria världen. Som yngve skriver så spärras av statsmakten kineserna från att ansluta till dessa.

 • Red, Propagandaministeriet spärrade bort den kinesiska wikipedia från att nås av det kidnappade kinesiska folket. Utifrån, som här, kan det gå att nå sajten.

 • Patetiskt att höra Wikipedia påstå att de motsätter sig censur. Vore inte Wiki censurerat genom en mängd underrättelsefolks ingripanden som tar bort viktig info, eller infogar missledande material, skulle de ha något att komma med men då hade inte Kina behövt ingripa mot dem utan haft nytta av det.
  Just nu pågår åter ett väststyrt omstörtningsförsök i Hongkong.
  Det väst kallar demokrati där är korrupta medlöpare till väst. Kommunistpartiet i Kina är en sammanhållande kraft och spelar en helt annan roll än före Deng’s omstöpning. Alla fria folk har intresse av att väst misslyckas med att påverka utvecklingen i Kina. För väst har endast ont i sinnet. Man vet vad man har men inte vad som sker om man skulle upplösa den nuvarande maktstrukturen, som ju givit strålande resultat. Alla kompromisser med väst om förändringar i Kina innebär att parasiterna i väst får in en fot. Det är Kinas stora befolkning som bör avgöra och inte diverse västassocierade oroselement. Kritiker i väst vill inte tro att folket har något att säga till om men i kommunistpartier lär det finnas stora möjligheter att få gehör om man verkligen har något klokt att komma med. Förmodligen större än för oss i väst. Kina satsar på politiskt inkorrekta kolkraftverk vilket tyder på att man slutat lita på väst medan våra politiker går helt i västeliternas ledband.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *