Sisu Meltdown – Är Rysslands installationer i finska Pyhäjoki början på lilla Krim?

publicerad 3 juni 2015
- av NewsVoice

NewsVoice lägger här ut en ny version av Leon Berthas dokumentärfilm om kärnkraftutbyggnaden i Pyhäjoki, Finland. Det som tillkommit i filmen är bland annat spekulationen att det finns ett bakomliggande militärstrategiskt intresse från Ryssland inför Pyhäjoki, som lokalt nu kallas "Lilla Krim" av vissa.

Misstanken är att ryssarna som är delägare i det finska kärnkraftverket vilket det ryska kärnkraft- och kärnvapenbolaget Rosatom ska bygga, även är intresserade av att sätta upp signalspaningsutrustning och installera militär personal för att komma närmare de västliga militära övningarna samt för att militärt komma närmare Sverige och Norge och därmed NATO.

Ett par ryssar i filmen som arbetar som geofysiker för Rosatom slår ifrån sig Västs fixering vid Putin. Han menar att vi i väst tänker mer på Putin än vad ryssarna gör.

Text: NewsVoice

Sisu-Meltdown-russian
Rysk geofysiker anser att Västmedia är Putinfixerade - Foto: Leon Berthas
Film: 30 minuters slutversion av dokumentärfilmen Sisu Meltdown producerad av Leon Berthas.