Sisu Meltdown – Är Rysslands installationer i finska Pyhäjoki början på lilla Krim?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juni 2015
- NewsVoice redaktion

NewsVoice lägger här ut en ny version av Leon Berthas dokumentärfilm om kärnkraftutbyggnaden i Pyhäjoki, Finland. Det som tillkommit i filmen är bland annat spekulationen att det finns ett bakomliggande militärstrategiskt intresse från Ryssland inför Pyhäjoki, som lokalt nu kallas “Lilla Krim” av vissa.

Misstanken är att ryssarna som är delägare i det finska kärnkraftverket vilket det ryska kärnkraft- och kärnvapenbolaget Rosatom ska bygga, även är intresserade av att sätta upp signalspaningsutrustning och installera militär personal för att komma närmare de västliga militära övningarna samt för att militärt komma närmare Sverige och Norge och därmed NATO.

Ett par ryssar i filmen som arbetar som geofysiker för Rosatom slår ifrån sig Västs fixering vid Putin. Han menar att vi i väst tänker mer på Putin än vad ryssarna gör.

Text: NewsVoice

Sisu-Meltdown-russian
Rysk geofysiker anser att Västmedia är Putinfixerade – Foto: Leon Berthas
Film: 30 minuters slutversion av dokumentärfilmen Sisu Meltdown producerad av Leon Berthas.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Du har kanske rätt.
  Putin har sagt att de (ryssar) kommer att “skydda” sina tillgängar och medborjare med alla medel som helst i världen.
  Det menar, att det behövs inga ryssar, inget rysk kapital eller inga rysk egendom i Finland.

 • Krim är historiskt ryskt, Ryssland har en av sina största (?) flottbaser där. USAs neokonservativa krigshetsare ställde till med statskupp i Ukraina och försökte därmed ta över Krim med dess geostrategiska extremt viktiga läge. Ryssland har byggt tiotals, om inte hundratals, kärnkraftverk världen över, och står för typ hälften av Europas olje- och gasleveranser. *Dagens* ryska ledare vill ha stabila förhållanden i grannländer, inte mer land (Krim =specialfall).

  Därmed inte sagt att kärnkraft är bra, kommenterar endast det realpolitiska här.

 • Fennovoima har inte mycket med det finska folket att göra, alla beslut tas över huvudet på folk som bara ser till kortsiktiga lösningar. Det spekuleras i att ägarna av det kroatiska bolaget, ett 3000-euros AB, som misstänks stå under kontroll av ryska oligarker med bakgrund i 1990-talsbolaget Inteko i Moskva. Om jag inte missminner mej så ägnade Vladimir Putin en hel del tid till att städa upp efter korruptionsaffärer i miljardklassen i det bolaget. Kärnkraftverk har hittills varit statliga projekt och detta visar hur bolag idag har mera ekonomiska muskler än många stater. De som drabbas i sista ändan är konsumenter, centraliserade energiprojekt tillhör förra årtusendet. Vem ska betala en framtida avveckling? Ett kärnkraftverk går inte att försäkra.

 • Kärnkraftsbolaget Fennovoima lämnade in sin ansökan om byggnadslov för reaktor i Pyhäjoki i dag. Ansökan lämnades in endast en dryg timme innan tidsfristen löpte ut. Kort därefter meddelades att kroatiskt bolag Migrit Solana Energija går in som delägare.

  Det var med kniven på strupen som kärnkraftverksbolaget lämnade in alla papper till finska staten idag. Men än är det inte klart. Den stora frågan har handlat om bolaget kommer att lyckas bevisa att de har 60 procent ägarandelar som antingen är inhemska eller europeiska. Ett krav från finska regeringen sedan tidigare.

  Fennovoima uppger att den inhemska ägarandelen är tillräckligt stor, även om Fortum lämnar sig utanför. Kroatiskt bolag, Migrit Solana Energija, kommer in med en andel på 9 procent. Näringsminister Olli Rehn ska utreda om ägarkravet fylls.

  De grönas ordförande Ville Niinistö meddelade omedelbart att han ställer sig mycket tvivlande till att ett litet bolag som grundats så sent som år 2012 kan vara med om att rädda ett dylikt storprojekt.

  http://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/fennovoima-lamnade-in-ansokan

 • När det gäller demokrati – glöm inte DDR. Någon som minns vad förkortningen står för? Något om en demokratisk republik.
  Som ändå var en diktatur.

  Man utvecklade diktatur för att skydda demokratin.

  I DDR såg man inte detta (så mycket), utan allt ont fanns DÄRUTE.
  STASI behövdes för att skydda folket mot angrepp på demokratin.

  Har vi en parallell här? Är det någon annan makt just nu som vill skydda oss för angrepp mot demokratin, och få oss att tro att det onda finns DÄRUTE?

  Demokrati är ett begrepp som vunnit respekt i breda folklager. Mörka krafter har dock alltid försökt beslagta sådana begrepp, för att “subtilt” stuva om dem i egna intressen – och fortfarande vinna respekt i breda folklager.

 • G. Bengtsson
  Du tycks inte vara riktigt vaken. Tom Putin-hatande CNN gav honom 86% popularitetssiffror i februari – såg inga senare vid hastig sökning.
  Du är inte överhuvudtaget intresserad av fakta eftersom du inte klarar att göra en så enkel sökning. Vilka västledare hittar du med ngt liknande. Givetvis beror det på att omvärlden är så uppenbart illvillig och lögnaktig. Under mer normala förhållanden skulle säkert mer normala siffror uppkomma. Man sluter leden när yttre hot blir starka. Och dessa yttre hot kommer som vanligt från det anglosaxiska imperiet. Tredje världskriget om det inträffar blir tredje gången som den anglosaxiska överklassen försöker slita Ryssland i stycken över Europas svårt sargade kropp. Hitlers verkliga uppdrag som gjorde att britterna och Usa satsade stora pengar på hans stöd var att förinta den slaviska folkgruppen och han kom en bit på väg med det.

 • G.Bengtsson ,
  Du skrivar om Putin: “Han hotar oss med flygövningar och låtsasanfall.”

  Hörde på en podcast att nato nosat vid ryska gränsen sedan flugit tillbaka hem över Sverige och då svarade ryssarna med en markering mot svenska gränsen. Detta får du inte veta i svensk media bara att ryssarna siktats på radar. Propaganda alltså.

  Hittar inte tillbaka till podcasten men detta borde väl gå¨att gräva fram, att amerikanarna “började”

  Om detta stämmer som jag hörde är det då NATO som vi ska demonisera?

  Och undrar jag: Vilka områden erövrar ryssarna som du påstår?

 • Re:G Bengtsson
  De fyra första stycken lämnar jag därhän.
  Boris Nemtsov har diskuterats på många platser med olika vinklingar.
  Helt klart finns det bekymmer i ett land som sträcker sig över 12 tidszoner
  och som trots allt överlevt en “revolution” orkestrerad av västintressen.

  Alla roffade åt sig bäst dom kunde. Jag tror dock inte att vi kan lasta Putin
  för alla dessa mord som följde och följer i spåren efter röveriet.

  Man måste akta sig för att sprida sådant som inte baseras på veriferbara fakta.
  En fjäder skapar lätt en höna som bekant. När det senare visar sig att det endast var en fjäderlätt fis som skapade hönan är inget vunnit. Återstår då bara unken luft närmast
  berättaren.

  Du säger att du tror att “Ryssland håller på att bli en riktigt otäck högerdiktatur”

  Det är nog bra om du på något sätt redovisar just dina belägg för tankarna i den riktningen.
  Människans selektiva sätt att tolka information blir för många läsare just bara meddelandet
  “Ryssland håller på att bli en riktigt otäck högerdiktatur”. Media utnyttjar detta dagligen i
  sin folkprogrammeringskampanj.

  Samma teknik använder du när du skriver
  “Hitler, Mao, Stalin m.,fl m.fl. har alla tillämpat metoden” dvs även Putin eftersom han avses i diskussionen och därmed jämställs med nämda personer.
  “Putin och hans gäng” är en färdig värdering som sänds läsaren.

  Lyssna på/ läs nyhetsrapporteringen och väg orden som sägs. Du kommer snabbt att
  inse att mycket av det som förmedlas av media är just programmering.
  Det gäller att se upp så att du inte blir en del av denna.

  Förklara därför gärna hur du tänker och vilka belägg du vill redovisa för dina redovisade
  tankar.

  För övrigt tycker jag att artikeln saknar relevans och får väl tolkas som ytterligare
  ett inlägg i skepsisskapande journalistik runt Ryssland.

 • Måste nog säga att mängden faktafel i denhär dokumentären är otroliga ca 99% tål inte någon form av kritisk granskning. Vad som kommer till felen i filmen här är några exempel. Ingen har dött pga strålning i fukushima och ingen ökning på cancerstastikinen ha skett, detta är bekraftad av både japanska myndigheterna samt WHO. Sen när det kommer till argument att krafverket kan bli under vatten påminn mig igen ligger eurajoki och pyhäjoki på ett seimiskt aktivt område var en tsunami kan förekomma……..nej. Sen dessutom Pirkko Lindberg sag i sin bok att Sverige en kärnkraftfri stat…..så berätta då till mig var 50%av Sveriges el kommer då ifrån. Bbtw Talvivaara är en Nickel gruva inte en uran gruva. Några exempel, dessutom vad tror ni att ni försöker åstadkomma med detta när I Finland har kärnkraftmotståndarna börjat slåss sinsemellan för att dom ena delen anser att detta gör mera skada än nytta och andra att vi borde göra mera drastiska åtgärder som att bränna mera bilar och dylikt. Som en sista punkt det skulle vara trevligt om Berthas skulle själv komma och försvara sina argument.

 • Leif.

  Nu var det ju inte Sverige vi pratade om, men nej man ser sällan spontana applåder här i Norden utom vid hockeyrinken eller bollplanen.
  Och det kan nog skrivas på andra konton än Du antyder, folkkynne bl.a. jantelag med mera.

  Om vi går ut i världen och historien så är det oftast så att man gjorde bäst i att komma och hurra när husse kallat, annars d—-ar.

  Hitler, Mao, Stalin m.,fl m.fl. har alla tillämpat metoden, se t.ex. hur det ser ut när Kinas folkkongress samlas, 2000 delegater eller något ditåt som står upp och applåderar ledarna.

  Hur mycket mothugg tror Du Putin och hans gäng accepterar?
  För ett tag sedan skulle ju en affärsman och politisk aspirant åtalas för förskingring från ett sminkföretag, detta förnekade dock att de blivit lurade på pengar, ändå ville man gå vidare med åtalet.
  En annan man, Boris Nemtsov, sköts för ett tag sedan.
  Hans kompanjon har problem nu.

  Så nej Leif jag tror att Ryssland håller på att bli en riktigt otäck högerdiktatur den här gången, och det kan bli riktigt obehagligt för oss i Sverige.

 • G Bengtsson.
  När hörde du senast svenska folket ge stående ovationer åt en svensk företrädare.
  Jag tänker då inte på valvakor eller liknande sekteristiskt beteende.
  Lyft ögonen som sagt dom är ett antal därute. Verkar också som om den framlidne Gaddafi
  skulle kunna höra till den skaran för av väst underligt tänkande nationellt uppskattade ledare.
  Nån som har nån bra ide till varför dom svenska egennyttiga ledarna uppfinns
  varje gång ett val nalkas.
  Undrar vem som vill påsta sig representera folket utan korsade fingrar

 • Irina.

  Det är rätt gulligt att höra att Ban-Ki Moon inte var oförskämd mot sin värd när han just närvarat vid en minnesceremoni.
  Han tackade säkert för det goda kaffet också…..

  Men varför kom inte all världens ledare och potentater till det här minnesmötet?
  Jo de tyckte Hr Putins agerande inte längre gick ut på att befria folk från Nazister och liknande otyg.
  Nu har han själv börjat erövra områden som varit fria sedan kriget och han driver och göder ett s.k. inbördeskrig i en grannstat, en Europeisk grannstat nota bene.
  Han hotar oss med flygövningar och låtsasanfall.
  Hans stab hävdar att Gotland borde avmilitariseras med det märkliga påståendet att det var så på tjugotalet, ett indirekt hot kallar jag det.

  Näe, om folk stannar på gatorna i Moskva så är det väl inte konstigare än att de flesta av oss gillar att ta en öl och festa lite,. undan den grå vardagen.
  Ryssland består av 150 miljoner invånare, det vore ju väldigt konstigt om ingen gillade honom!

  Läs gärna RT.com, en oerhört skicklig kopia av västerländska media, och en tjusig megafon för Putins lögner, men när versionen skiljer sig från den västerländska så fråga varför.
  Det var ju inte direkt förvånande att missilen som sköt ned Malaysiaplanet enligt RT var skickad från Ukraina.

 • G. Bengtsson.

  Peter Grafström är inte ensam om uppfattningen att Vladimir Putin är uppskattad både av sitt folk och av många västerlänningar.
  Lyft blicken ett ögonblick från svensk media och ta del av vad FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa då han träffade Vladimir .Putin på Segerdagens firande i Moskva den 9 maj.
  “Efter paraden såg jag att hundratusentals människor stannade kvar på gatorna. Först trodde jag att det var en demonstration mot er regering. Men sedan insåg jag att de tvärtom
  välkomnade er regering. Det var uppenbart att de gjorde det med stolthet.”

 • Ordet demokrati har väl stöpts om ett antal gånger under historians gång. Från början hade den en betydelse av att fria män gemensamt kunde komma överens om hur en stat skulle skötas. Men det gällde inte slavar, dvs som folk i allmänhet idag, så vi är tillbaka i den ursprungliga betydelsen. Cirkeln är sluten.

 • Hr. Grafström.

  Vilket stöd åberopar Ni då Ni påstår att Ryssland under Putin är en av folket uppskattad Demokrati ?
  Jag påstår att Ni är ganska ensam om denna uppfattning, både i väst och i Ryssland.

  GB

 • Putinfixeringen i väst är ju en medveten propagandataktik för att dölja att Ryssland är en demokrati, där ledningen har mycket starkare folkligt stöd än västvärldens regimer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *