Tobaksbolag får betala över 100 miljarder kr i historiskt domstolsbeslut – Informerade inte kunderna om kända hälsorisker

publicerad 12 juni 2015
- K. Reporter
Högsta förvaltningsdomstolen - Wikimedia Commons

JTI-Macdonald - hemsidaQuebecs högsta domstol dömde nyligen flera tobaksbolag att betala motsvarande 106 miljarder kronor i skadestånd i en stor grupptalan som är den största någonsin i Kanada. Ärendet har pågått i 17 år.

Domstolen konstaterade att tobaksbolagen satt vinsterna före konsumenternas hälsa. Bruce Johnson en av advokaterna i målet säger att beslutet är historiskt, inte enbart ur storlekssynpunkt utan även när det gäller möjligehten att ställa företagen till ansvar.

En annan advokat beskrev domslutet som ”en stor seger för samhället”:

”Bolagen ljög för sina kunder i 50 år och förstörde sina kunders rätt att leva”.

Mer än en miljon rökare i Quebec begärde skadestånd eftersom tobaksbolagen visste om att de sålde skadliga produkter, men trots det döljde riskerna, Ärendet gällde två grupper av skadestånd; för de som blivit allvarligt sjuka och de som blivit beroende.

De tre dömda tobaksbolagen kommer att överklaga beslutet. Bolagen är Imperial Tobacco Canada, dotterbolag till British American Tobacco; Rothmans, Benson & Hedges, ett dotterbolag till Philip Morris; och JTI Macdonald, som är en del av Japan Tobacco.

“Företagen tjänade miljarder dollar på bekostnad av kundernas lungor, luftrör och hälsa…Om bolagen bara kunde fortsätta utan konsekvenser, vad skulle det ge för signal till andra industrier idag eller i morgon som har motsvarande moraliska konflikter?” skrev domaren.

Text: K. Reporter

Källa: Tobacco giants vow to fight Canadian judgment handing C$15bn to smokers / The Guardian


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Filmen “The Insider” (mycket bra filmatisering av vad som hände Jeffrey Wigand som jobbade som kemi-forskare åt Brown & Williamson) från 1999, med Russell Crowe och Al Pacino rekommenderas starkt.

  Den exponerar den genomsyrande korruptionen i “Big Media” och “Big Tobacco”.

 • Människor tar risker beroende på hur mycket de är beredda ge upp för en ytterst märklig belöning. Beroendet och abstinensen. Tillståndet är märkligt eftersom de flesta hävdar att det handlar om frihet.. Kraven sjunker med åren.. Medlet måste påverka förståndet på ett för bolagen fördelaktigt sätt.

  Cigarretten har överlevt skinnjackan, brylkrämen och och ett otal klädmoden trots riskerna och manipulationen. Fåfängan är en besvärlig medresenärer.

  Det är inte svårt att blanda ihop tobaksskatten, suget med jobbskatteavdraget. Förväntningarna är stora medan utsikterna snart inte har några ursäkter alls.

  Vore det inte så att man tände eld på ciggen ur den magiska asken med en text man aldrig visar barnen kunde det väl kallas både medicin och livsmedel.

  Mixa en paket cig med energidryck och koka kola och det bästa av tre världar hägrar.

 • Problemet är väl inte själva tobaken i sig. Det är ju alla de kemiska ämnena som tillverkarna tillsätter. Nu vet jag inte om om ovanstående domstol överhuvudtaget behandlat och tagit det i beaktning, någon som vet?

  Det är en del kemiska tillsatta ämnena som (tillsammans med nikotinet), som gör så många extremt beroende och därav får svårt att sluta röka/snusa.

 • ?????????????

  Hur kan någon människa som varit vuxen / läskunnig under de sista 30-40 åren kunnat undgå att tobaksrökning är farligt?

  Jag tycker domslutet är rent löjligt.

  Varför förbjuder man inte tillverkningen och distributionen istället?

  Nu kan de fortsätta tillverka skiten och sedan kan man stämma dem igen och återigen hävda att man inte fattat att det var farligt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *