Tobaksbolag får betala över 100 miljarder kr i historiskt domstolsbeslut – Informerade inte kunderna om kända hälsorisker

publicerad 12 juni 2015
- av K. Reporter
Högsta förvaltningsdomstolen - Wikimedia Commons

JTI-Macdonald - hemsidaQuebecs högsta domstol dömde nyligen flera tobaksbolag att betala motsvarande 106 miljarder kronor i skadestånd i en stor grupptalan som är den största någonsin i Kanada. Ärendet har pågått i 17 år.

Domstolen konstaterade att tobaksbolagen satt vinsterna före konsumenternas hälsa. Bruce Johnson en av advokaterna i målet säger att beslutet är historiskt, inte enbart ur storlekssynpunkt utan även när det gäller möjligehten att ställa företagen till ansvar.

En annan advokat beskrev domslutet som ”en stor seger för samhället”:

”Bolagen ljög för sina kunder i 50 år och förstörde sina kunders rätt att leva”.

Mer än en miljon rökare i Quebec begärde skadestånd eftersom tobaksbolagen visste om att de sålde skadliga produkter, men trots det döljde riskerna, Ärendet gällde två grupper av skadestånd; för de som blivit allvarligt sjuka och de som blivit beroende.

De tre dömda tobaksbolagen kommer att överklaga beslutet. Bolagen är Imperial Tobacco Canada, dotterbolag till British American Tobacco; Rothmans, Benson & Hedges, ett dotterbolag till Philip Morris; och JTI Macdonald, som är en del av Japan Tobacco.

“Företagen tjänade miljarder dollar på bekostnad av kundernas lungor, luftrör och hälsa…Om bolagen bara kunde fortsätta utan konsekvenser, vad skulle det ge för signal till andra industrier idag eller i morgon som har motsvarande moraliska konflikter?” skrev domaren.

Text: K. Reporter

Källa: Tobacco giants vow to fight Canadian judgment handing C$15bn to smokers / The Guardian