Tusentals kvinnor i England skadade av HPV-vaccin – Merck kan dra in 100 miljarder kr på 10 år

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 juni 2015
- Torbjörn Sassersson
Gardasil - I Love Me reklam - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

DEBATT. I en artikel i The Independent rapporteras om 1000-tal unga kvinnor i England som skadats pga HPV-vaccin. Många har skadats allvarligt, men fallen underrapporteras både av de drabbade och av läkarna. I USA kan det handla om 1, 5 miljoner verkliga fall, säger Barbara Loe Fisher från National Vaccine Information Center (NVIC). I Japan är HPV-vaccin inte längre med på listan för rekommenderade vacciner på grund av skadorna.

Text: NewsVoice

Genom en sk Freedom of Information-förfrågan till Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) framkom att myndigheten dokumenterat nästan 22000 fall under en tioårsperiod av misstänkta skador från olika typer av vacciner. För HPV-vaccin av typen Gardasil har det inkommit 8228 anmälningar av vaccinskador varav en fjärdedel var mycket allvarliga.

The Independent skriver om fallet Emily Ryalls, en 13-årig flicka som fick de första symptomen veckorna efter första Gardasil-sprutan. Hon upplevde yrsel och illamående. Efter den andra och tredje sprutan fick hon smärtor i buken, rörelse- och andningssvårigheter. Tidningen beskriver hur flickans liv blev en mardröm. Innan Gardasil-injektionerna var Emily Ryalls fullt frisk och hon var en högpresterande elev både intellektuellt och inom flera sporter.

Det som gör att de skadliga vaccinerna inte stoppas, som med stor säkerhet skulle kallas kvackalsalveri om det var naturpreparat, beror på en underrapportering av biverkningar. Det blir tydligt i Independent-artikeln. Enligt NVIC anmäls färre än 10% av fallen, men det är mer troligt att det handlar om 1% enligt NVIC. Det skriver InfoWars i en artikel som följer upp den brittiska tidningens rapportering.

“This means that – instead of the more than 15,000 bad health outcomes following Gardasil vaccination that have already been reported in America – actually there could have been between 150,000 and 1.5 million adverse health events following Gardasil shots which have never been counted,” säger Barbara Loe Fisher från NVIC.

En annan orsak till att HPV-vaccinerna inte stoppas beror på att läkarna förlöjligar patienter som hävdar en koppling mellan vaccinerna och skadorna. Emilys mamma Caron Ryalls beskriver hur läkarna bemötte henne med rullande ögon och fientlighet varje gång hon påpekade att HPV-vaccinet kunde vara orsaken till sin dotters situation.

“Every visit to a doctor was met with rolled eyes,” said Mrs Ryalls. “Every mention of the HPV vaccination was met with hostility and ridicule. We were eventually referred to a local paediatrician who told her to push herself to get back to normal…” – “Thousands of teenage girls enduring debilitating illnesses after routine school cancer vaccination”, The Independent

De ansvariga hälsomyndigheterna i de flesta länder slår ifrån sig med samma argumentation, att HPV-vaccinet gör mer nytta än skada. Problemet är att HPV-vaccinet påstås ska skydda mot tex livmoderhalscancer som i normala fall uppstår när tonårsflickorna blivit mellan 30-40 år samt över 70 år gamla. Det betyder att marknaden är på topp för läkemedelsbolagen under de kommande 20-30 åren innan det blir känt om vaccinerna överhuvudtaget fungerar.

Enligt en artikel i affärstidningen Forbes sålde Merck HPV-vaccinet Gardasil för 1,6 miljarder dollar år 2012 dvs för nästan 14 miljarder kronor, enbart på ett år. Även om försäljningssiffrorna kan variera mellan åren är det tydligt att Gardasil är en extremt lönsam affär. Bara på 10 år blir summan över 100 miljarder kronor.

Det betyder att Merck om 20-30 år har byggt ett rejält konto att använda i oändligt långa och uttröttande domstolsfall när stämningarna börjar strömma in förutsatt att de skadade har orken och motivationen att försöka skipa rättvisa. Till dess kommer industri och myndigheterna att spinna på att det inte går att bevisa en koppling mellan vacciner och skador.

Föräldrar bör inte chansa med sina flickors liv och därför avstå från injektioner av riskabla kemiska preparat utan bevisad effekt.

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq