Vad är sann skepticism? – Var på din vakt för de falska skeptikerna och industrilobbyisterna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 juni 2015
- Torbjörn Sassersson

OPINION. Har du stött på påståenden som tycks vara förnuftiga och vetenskapliga? Kanske har du via media fått veta att forskningen bevisar det ena eller det andra? Var på din vakt. Skenet kan bedra.

Du kan ha att göra med falska skeptiker, industrilobbyister eller PR-folk. Äkta skeptiker ägnar sig däremot åt att från ett vetenskapligt perspektiv utröna vad som egentligen är sann vetenskap, seriös forskning och fakta utifrån en position som präglas av frihet från ideologiska, religiösa eller ekonomiska intressen.

Ekonomiska, religiösa, politiska och ideologiska spelare i samhället är skickliga på att vilseleda. Företag och regeringar anlitar PR-bolag. Kommunikationsavdelningar på myndigheter och organisationer har ofta smarta och avledande svar på inkommande kritik och diverse standardsvar avsedda för allmänheten. Det som utnyttjas är vår benägenhet att söka trygghet.

Vårt Sinne är präglat för att kunna upptäcka mönster i tillvaron och sedan hemfalla åt självbekräftelser som syftar till att hålla vår världsbild intakt. Dessa mönster och förutfattade meningar skänker tröst i en komplicerad värld och de kan därför vara vilseledande eftersom våra psykologiska tendenser ofta är känslomässigt styrda snarare än kunskapsmässigt grundade.

Det är inte konstigt att falska skeptiker och välbetalda PR-proffs är illusionister. Antingen trollar det på scenen eller så trollar de på marknaden. De är experter på hur man med hjälp av synvillor och vilseledningar kan lura dig att tro på något som gagnar tex PR-expertens uppdragsgivare.

ArcanumSkolan 2024

Läs mer på sajten vetenskap-folkbildning.nu (inte att blanda ihop med industrilobbyföreningen Vetenskap och Folkbildning på adressen vof.se)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det finns väl inga “falska skeptiker”!? Är man skeptisk till något så kan det aldrig vara falskt, det är tvärt om en realitet! Märklig artikel, måste jag påstå.

 • Hur känner man igen den falska expertisen och den manipulerande kunskapsförmedlaren?

  Jo de vet vad de vet därför att de vet!, Eftersom de är rationella och fast grundade i “det rena förnuftet” är det garanti nog. Att de därmed upphöjer sina fördomar till kunskap bekymrar inte för de är ju naturligtvis fria från alla fördomar!

 • När , när man tränger in djupare i ett ämnesområde, som jag gjort när det gäller exempelvis Aids ursprung, så finner man de “utplacerade” förvillarna , som förvirrar hela området och avleder den ursprungliga vetenskapliga debatten.
  I mitt fall så är en sådan “förvirrare” virologen Peter Duesberg. Eftersom jag , inte bara läst hans i.o. f sig mycket intressanta analyser – men också träffat karln , så blir omdömet solklart. Speciellt då jag frågade honom om han också förnekade visna-virusets samband med motsvanade sjukdom hos får. Han gjorde så: Enligt honom själv måste då fåren bli sjuka på grund av deras benägenhet att använda sig av rekreationella droger och urskiljningslöst sexuellt beteende.
  Det finns en utmärkt video från den Alternativa Aidskongressen i Amsterdam där vi båda förekommer. Kanske något att begrunda.
  Ingemar Ljungqvist, chefredakrör 2000-Talets Vetenskap

 • Adm skriver “Ekonomiska, religiösa, politiska och ideologiska spelare i samhället är skickliga på att vilseleda. Företag och regeringar anlitar PR-bolag.”

  Kyrkan framstår som ett marknadsorienterat företag. Equmenia-kyrkan, som vänder sig till barn och ungdomar, har t ex har investerat stora summor pengar i framtagning av ny logga m m i samband med en omorganisation för en tid sedan. Det sägs att vetenskapen börjar närma sig ockultismen. Detsamma kan sägas om kyrkan som numera kan ses som en bransch till New age-rörelsen och därmed den sekulära makten.

  Nuförtiden verkar man bara kunna locka medlemmar med profan musik som t ex Swingmusik och magi/trolleri istället för äkta andlighet och sann communion. Väckelsearbete får en ny laddning när man väcker ungdomars intresse för magi och kortspel.

  Svenska kyrkans tidning för ungdomar: Gud gav mig gåvan att trolla: http://media.troligt.org/2015/02/Troligt1_2015_low.pdf

  Andra träffar i ämnet ges om man söker på “kyrkan, trolleri, magi” och “equmeniakyrkan trolleri”.

  Vi får vara på vår vakt när kyrkan uppvaktar oss, våra barn och barnbarn…

  http://www.strandgarden.org/SE/Program-215/Familjekvallar.aspx
  https://unprastmalmo.wordpress.com/2013/08/24/bon-eller-magi/

 • Känner att det är förvillande att två föreningar har så lika namn. Så lätt att förväxla för den som inte är uppmärksam. Artikeln är verkligen upplysande. Det gäller att söka sanningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *