Argentina: Världskänd forensiker misstänkliggör Kirchner-regeringen för Alberto Nismans död

publicerad 14 juli 2015
- Elisabeth Avendaño
Cyril Wecht forensic investigates the death of Alberto Nisman in 2015 - Source: El Trece TV

Cyril Wecht forensic investigates the death of Alberto Nisman in 2015 - Source: El Trece TV

Elisabeth AvendanoNewYorker-NismanSex månader efter Nismans död har Kirchner-regeringen lyckats stoppa alla undersökningar angående åklagare Alberto Nismans* anklagelser mot presidenten genom att se till att olika instanser i tur och ordning förklarat hans åtal helt grundlöst och vägrat att låta några undersökningar fullföljas, rapporterar Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina.

Text: Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño | Foto på Cyril Wecht: El Trece TV

Alberto Nisman (1963 – 2015) var en argentisk åklagare som bla var chefsutredare 1994 av ett attentat mot ett judiskt center i Buenos Aires, som dödade 85 personer. Den 18 januari 2015 hittades Nisman död i sitt hem några dygn innan han skulle överlämna ett kraftfullt åtal riktat direkt mot Kirchner-regeringen.

Kirchner-regeringen har gjort enorma ansträngningar för att få åklagaren Alberto Nisman nedsmutsad och anklagad för allt från penningtvätt, korruption, lakej för USA:s intressen till kvinnokarl. Ytterligare skandaler har gjort att hans död hamnat i bakgrunden, men igår tog TV-journalisten Jorge Lanata åter upp fallet.

Dr Cyril WechtDr Cyril Wecht, en erkänd auktoritet som varit med vid forensiska undersökningar och obduktioner av välkända personligheter som John F Kennedy, Robert Kennedy och Martin Luther King och som fått allt befintligt material om Nismans död av Lanatas team, bekräftade i en intervju som visades i TV att han ansåg att alla indicier pekar på mord, inte självmord, som regeringen försökte få det att se ut som.

ArcanumSkolan 2024

Regeringsskifte kan öppna Pandoras ask

Alberto-Nisman Damian Pachter i mediaOm det kan bli någon fortsättning på efterforskningarna beror nu på resultatet av presidentvalet i oktober, 2015. Om det blir regeringsskifte, kommer med säkerhet undersökningarna att tas upp igen, men för närvarande har Kirchner-regeringen lyckats i sitt uppsåt att få alla obekväma domare och fiskaler ersatta med lydiga och trogna anhängare. Detta för att försäkra regeringen om juridisk immunitet inför ett eventuellt (men inte alls säkert) regeringsskifte.

Cristina Kirchner genomför nu med raketfart olika beslut som priskontroller på basvaror, ökning av pensioner och bidrag för havande och arbetslösa, hon inviger nya sjukhus, dammar och broar och utdelning av bostäder, madrasser, tvättmaskiner, kylskåp etc till alla möjliga sympatisörer inför valen i olika provinser och det är därför inte alls omöjligt att hennes parti lyckas behålla makten.

The New Yorker har intervjuat Cristina Kirchner och publicerat en artikel “Death of a prosecutor” som visar en kritisk hållning till Kirchner-regeringen.

Text: Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Relaterat

Dr. Cyril Wecht Interview: Famous Forensic Pathologist on JFK, JonBenet Ramsey, and O.J. Simpson

Dr Cyril Wecht analyserar mordet på detaljnivå

OBS: Inslaget är i stora delar på engelska

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq