Argentina: Världskänd forensiker misstänkliggör Kirchner-regeringen för Alberto Nismans död

publicerad 14 juli 2015
- Elisabeth Avendaño
Cyril Wecht forensic investigates the death of Alberto Nisman in 2015 - Source: El Trece TV

Cyril Wecht forensic investigates the death of Alberto Nisman in 2015 - Source: El Trece TV

Elisabeth AvendanoNewYorker-NismanSex månader efter Nismans död har Kirchner-regeringen lyckats stoppa alla undersökningar angående åklagare Alberto Nismans* anklagelser mot presidenten genom att se till att olika instanser i tur och ordning förklarat hans åtal helt grundlöst och vägrat att låta några undersökningar fullföljas, rapporterar Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina.

Text: Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño | Foto på Cyril Wecht: El Trece TV

Alberto Nisman (1963 – 2015) var en argentisk åklagare som bla var chefsutredare 1994 av ett attentat mot ett judiskt center i Buenos Aires, som dödade 85 personer. Den 18 januari 2015 hittades Nisman död i sitt hem några dygn innan han skulle överlämna ett kraftfullt åtal riktat direkt mot Kirchner-regeringen.

Kirchner-regeringen har gjort enorma ansträngningar för att få åklagaren Alberto Nisman nedsmutsad och anklagad för allt från penningtvätt, korruption, lakej för USA:s intressen till kvinnokarl. Ytterligare skandaler har gjort att hans död hamnat i bakgrunden, men igår tog TV-journalisten Jorge Lanata åter upp fallet.

Dr Cyril WechtDr Cyril Wecht, en erkänd auktoritet som varit med vid forensiska undersökningar och obduktioner av välkända personligheter som John F Kennedy, Robert Kennedy och Martin Luther King och som fått allt befintligt material om Nismans död av Lanatas team, bekräftade i en intervju som visades i TV att han ansåg att alla indicier pekar på mord, inte självmord, som regeringen försökte få det att se ut som.

Regeringsskifte kan öppna Pandoras ask

Alberto-Nisman Damian Pachter i mediaOm det kan bli någon fortsättning på efterforskningarna beror nu på resultatet av presidentvalet i oktober, 2015. Om det blir regeringsskifte, kommer med säkerhet undersökningarna att tas upp igen, men för närvarande har Kirchner-regeringen lyckats i sitt uppsåt att få alla obekväma domare och fiskaler ersatta med lydiga och trogna anhängare. Detta för att försäkra regeringen om juridisk immunitet inför ett eventuellt (men inte alls säkert) regeringsskifte.

Cristina Kirchner genomför nu med raketfart olika beslut som priskontroller på basvaror, ökning av pensioner och bidrag för havande och arbetslösa, hon inviger nya sjukhus, dammar och broar och utdelning av bostäder, madrasser, tvättmaskiner, kylskåp etc till alla möjliga sympatisörer inför valen i olika provinser och det är därför inte alls omöjligt att hennes parti lyckas behålla makten.

The New Yorker har intervjuat Cristina Kirchner och publicerat en artikel “Death of a prosecutor” som visar en kritisk hållning till Kirchner-regeringen.

Text: Elisabeth Avendaño från Buenos Aires, Argentina | Läs fler artiklar av Avendaño

Relaterat

Dr. Cyril Wecht Interview: Famous Forensic Pathologist on JFK, JonBenet Ramsey, and O.J. Simpson

Dr Cyril Wecht analyserar mordet på detaljnivå

OBS: Inslaget är i stora delar på engelska

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Han hittades död pa söndagnatten, innan han hann avslöja de mer djupgående bevis och detaljer som han avsett berätta om inför kongressledamöterna på måndagen. Man misstänker att han hade massor av information i huvudet, främst om överenskommelsen med Iran, men man har inte hittat de detaljerna på papper. Men de som kände Nisman är övertygade om att han visste mycket som han aldrig skrev ut.”

  Djupgående bevis finns, existerar, har kopior och presenteras svart på vitt. Vi kommer aldrig se dessa eftersom de och åtalet är inget annat än illasittande fiktion. Vartill mordet skulle egga fantasin till att få sinnet att tro att fakta ingen sett nu i ett trollslag skulle förvandlas till verklighet? Vore jag åklagaren och verkligen hade ett case så finns bevisen eftersom jag skulle nogsamt se till att de var säkrade och kom fram, men som sagt det är inte de kloka man vill lura utan de som inget kan eller vill förstå och som köper vilka förklaringar som helst.. En folkmassa man inte hyser någon som helst respekt för.. Avlyssningen och rapporteringen från folkdjupen måtte vara rena bekräftelsen på att budskapet fungerar annars hade man ju upphört med sina ihåliga förklaringar…

 • Om detta är Israels verk på bortaplan,vilket mycket tyder på, vad är då inte det på hemmaplan? Sedan får de fåkunniga fundera vidare på hur israel och dåtidens tyskland kan ha samma fiender, vänstern. Det har de gemensamt med Stalin, Shitler, McCarthy spöket, alla kreationer ur en omänsklig politik för att slå sönder en enad opposition.

 • Elisabeth
  Du kör det här om och omigen utan att kommentera de tunga motargument som förts fram mot dina teser. Instämmer med Castrop och Hans ovan. Men jag har tidigare bemött dig med mer detaljer. Du tycks inte ha intresse av seriös debatt. Vem jobbar du för Elisabeth. Berätta om dina kopplingar. Jag menar inte att du är direkt ohederlig men vilka band har du till parterna?

 • Mossadfolk har skrutit om de två lyckade falskflaggoperationerna mot judiska mål i Buenos Aires. “By deceit thou shalt do war”, som de säger.
  Vilket inte gör Kirchner mindre galen eller korrupt än hon är. Hennes största fel i kapitalets ögon är förmodligen att hon inte är bankkramare. Och mycket riktigt är det Kirchner som får bli syndabock för Nismans död. Jag tror Nisman kan ha varit vilseledd av sina amerikanska handledare som han besökte innan han kom hem. Det finns massor av uppgifter om att att Israel låg bakom båda terrordåden. Och vill man störta Kirchner utan att gräva för mycket i vad som egentligen hände är Nisman mycket mera värd som död än som åklagare.

 • Om det ser ut som mord gör det knappast den sittande regeringen skyldig eller misstänkt. Tvärtom blir ju fokus från en miserabel utredning flyttat till den som utförde det mindre hedersamma jobbet att försöka peka ut Iran som skyldig.. Sternligan och dess metoder är nog lika levande än..

  Här drog nån stolle upp Kurderna som skyldiga… Det som var möjligt här är nog lika möjligt där. .

  För Nisman som andra kan det visa sig att de till slut gör mer nytta som döda. Så är det ju alltid att mer eller mindre “frivilligt” tvingas arbeta åt korruption och maktmissbruk.

 • Alberto Nisman hade lämnat in sitt åtal till domaren fyra dagar innan han dödades. Det blev stor uppståndelse i press o TV. Han hittades död pa söndagnatten, innan han hann avslöja de mer djupgående bevis och detaljer som han avsett berätta om inför kongressledamöterna på måndagen. Man misstänker att han hade massor av information i huvudet, främst om överenskommelsen med Iran, men man har inte hittat de detaljerna på papper. Men de som kände Nisman är övertygade om att han visste mycket som han aldrig skrev ut.

  Man misstänker att det han skulle avslöja inför kongressledamoterna var tunga och för regeringen mycket komprometterande bevis. Han hade inbjudits av oppositionsledamöterna Patricia Bullrich och Laura Alonso, som han varit i kontakt med de sista dagarna för att avstämma detaljerna om hur mötet skulle läggas upp och hur de skulle kunna garantera hans säkerhet när han kom till kongressbyggnaden, vissa regeringstrogna ledamöter hade redan uttryckt sig hotfullt.

  Men det blev ju aldrig aktuellt, Nisman hittades död natten mellan lördagen och söndagen. Man misstänker nu att han varit dödsdömd sedan länge och att hans åtal skyndade på händelseförloppet….Man tror oxå att han bedömde att all publicitet som han fick under de fyra dagarna skulle fungera som ett skydd, men det räckte inte till….

 • Nu förstår man varifrån svenska staten tagit sin modell när de format rättsväsendet i landet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *