Boeing-bolag och Hacking Team skissar på möjligheten att låta drönare överföra spionprogram

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 juli 2015
- NewsVoice redaktion

ScanEagle UAV catapult launcher 2005-04-16 - Foto: Wikimedia Commons

Det italienska mjukvaruföretaget Hacking Team i Milano som säljer spionprogramvaror till regeringar och myndigheter över hela världen har avslöjats för att utveckla spionprogram som ska kunna överföras via drönare. Samarbetspartner i projektet är ett av giganten Boeings bolag kallat Insitu.

Text: NewsVoice | ScanEagle UAV catapult launcher – Foto: Wikimedia Commons

Det började med att mjukvarubolaget Hacking Team råkade ut för en hacker som lyckades extrahera ut flera gigabyte av mails och dokument från bolaget. Innehållet placerades online av Wikileaks och Hacking Teams affärer med sina kunder har blivit föremål för en full och mycket pinsam exponering. The Intercept rapporterar om vad som läckt ut.

Drönaren som Insuti utvecklat och som är tänkt som bärare av spionprogramvaran heter ScanEagle och används av militära enheter i USA och andra länder.

Text från ett av de sekretessklassade mailen mellan Insitu och Hacking Team :

ArcanumSkolan 2024

“An Insitu engineer wrote to Hacking Team this April: “We see potential in integrating your Wi-Fi hacking capability into an airborne system and would be interested in starting a conversation with one of your engineers to go over, in more depth, the payload capabilities including the detailed size, weight, and power specs of your Galileo System.” (Galileo is the name of the most recent version of Hacking Team’s spyware, known as Remote Control System.)”

Mail-konversationen fortsätter med detaljer om vilken teknik som kan användas för att tex injicera ett spionprogram på en laptop som någon använder för att surfa på nätet via WiFi. Denna “någon” är den person som är föremål för spionaget. Uppdragsgivaren kan vara ett företag eller en myndighet som alltså använder Boeings drönare och Hacking Teams mjukvarulösning för att spana på en individ av särskilt intresse.

The Intercept skriver att människorättsaktivister och journalister hittat spår av Hacking Teams spionprogram på sina datorer. Nu planeras alltså att dessa spionprogram ska kunna levereras även av drönare. 

Läs mer om Galileo

Läs mer på The Intercept

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq