Exoplanet lik Jupiter har hittats – Pluto förvånar forskarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 juli 2015
- NewsVoice redaktion

Pluto-GuradianNär forskare studerade de nya fotona av Pluto på rekordnära avstånd förvånades dessa av den dynamiska aktivitet som pågår på ytan. Pluto har en relativt levande geologi med vatten som smälter och fryser till stora slätter, skriver The Guardian. Samtidigt meddelar NASA att de hittat en ny exoplanet av stort intresse.

Forskarna säger att avståndet från solen inte innebär att en eventuell förekomst av liv minskar med det ökande avståndet. Tidigare trodde man tvärtom, enligt The Guardian.

”In fact, for scientists searching for signs of life elsewhere in the universe, it has turned out that the farther you go, the more promising your trip. Half a century ago, before the first interplanetary probes were launched, planets appeared, at best, as small discs in telescopes. The inner planets of the solar system – Mercury, Venus and Mars – were expected to be relatively hospitable places thanks to their proximity to the Sun. By contrast, it was anticipated that the outer solar system would be cold and dead.”

CNN-Jupiter-exoplanetCNN driver med forskarnas tendens att bli allt mer ”picky” när det gäller att erkänna planeter med möjligt liv i galaxen.

”While scouring our corner of the galaxy for planets similar to Earth, some scientists have gotten pretty picky. Along with being able to support life, they believe the ideal habitable exoplanet should reside in a solar system that mirrors ours.”

CNN skriver att NASA funnit många exoplaneter som teoretiskt kan ha liv. Ungefär 4000 kandidater finns idag. Gemensamt för dessa är att de snurrar runt stjärnor som liknar vår egen sol och det finns rikligt med dessa solar i vår galax, men bara ett fåtal har ännu bekräftats som planeter som kan ha vatten i rinnande form.

Läs mer på: planetquest.jpl.nasa.gov

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq