Gary Webb avslöjade CIA:s kokainimport för att finansiera Contras – CIA förnekar

publicerad 18 juli 2015
- av NewsVoice
Gary Webb - Foto: Bee

Gary-Webb-small-Photo-BeeAP-journalisten Gary Webb blev världskänd på 1980-talet som den undersökande journalisten som avslöjade att CIA importerade kokain för att finansiera rebellstyrkan Contras som bekämpade den kommunistiska regeringen i Nicaragua.

Text: NewsVoice | Gary Webb – Foto: “Bee files”

CIA bestrider Garys slutsatser och fick uppmärksamhet för att ha genomfört en omfattande smutskastningskampanj, men varför smutskastades journalisten av CIA om organisationen var oskyldig?

Gary Webbs liv tog slut 2004 vid en ålder på 49 år med två kulor i huvudet. Utredningen slog fast att det var självmord, men många insatta anser att det är omöjligt att lyckas skjuta sig själv i huvudet med två skott. Signalen till undersökande amerikanska journalister var tydlig. Gräv inte inte i CIA:s affärer.

On September 18, the agency released a trove of documents spanning three decades of secret government operations. Culled from the agency’s in-house journal, Studies in Intelligence, the materials include a previously unreleased six-page article titled “Managing a Nightmare: CIA Public Affairs and the Drug Conspiracy Story.” / The Intercept

Skådespelaren Jeremy Renner spelade Gary Webb i filmen “Kill the Messenger”.

Gary Webb är borta, men den AP-reporter Robert Parry, som var med och avslöjade CIA-kokainskandalen lever och intervjuades av stationen WHDT.

Relaterat

Huffington Post: Gary Webb Was Right

The Intercept: How the CIA Watched Over the Destruction of Gary Webb