Gary Webb avslöjade CIA:s kokainimport för att finansiera Contras – CIA förnekar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 juli 2015
- NewsVoice redaktion
Gary Webb - Foto: Bee

Gary-Webb-small-Photo-BeeAP-journalisten Gary Webb blev världskänd på 1980-talet som den undersökande journalisten som avslöjade att CIA importerade kokain för att finansiera rebellstyrkan Contras som bekämpade den kommunistiska regeringen i Nicaragua.

Text: NewsVoice | Gary Webb – Foto: “Bee files”

CIA bestrider Garys slutsatser och fick uppmärksamhet för att ha genomfört en omfattande smutskastningskampanj, men varför smutskastades journalisten av CIA om organisationen var oskyldig?

Gary Webbs liv tog slut 2004 vid en ålder på 49 år med två kulor i huvudet. Utredningen slog fast att det var självmord, men många insatta anser att det är omöjligt att lyckas skjuta sig själv i huvudet med två skott. Signalen till undersökande amerikanska journalister var tydlig. Gräv inte inte i CIA:s affärer.

On September 18, the agency released a trove of documents spanning three decades of secret government operations. Culled from the agency’s in-house journal, Studies in Intelligence, the materials include a previously unreleased six-page article titled “Managing a Nightmare: CIA Public Affairs and the Drug Conspiracy Story.” / The Intercept

Skådespelaren Jeremy Renner spelade Gary Webb i filmen “Kill the Messenger”.

Gary Webb är borta, men den AP-reporter Robert Parry, som var med och avslöjade CIA-kokainskandalen lever och intervjuades av stationen WHDT.

Relaterat

Huffington Post: Gary Webb Was Right

The Intercept: How the CIA Watched Over the Destruction of Gary Webb


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • CIA jobbar för FED som genom lobbyister styr politiken i USA. George Bush 41, som var med vid grundandet av CIA fick ”War on Drugs” 1971 av Richard Nixon som bara på ett par år trimmade upp priser på narkotika så kriminalitet växte upp som svamp. Under och efter Vietnamkriget hade man pumpat in heroin från gyllene triangeln i Asien i liksäckar till USA med CIA-bolaget Air America. Efter det har det bara accelererat och efter GW Bush, Bill Clinton och George W. Bush presidentperioder har man cementerat knarkhandel som ett politiskt vapen för destabilisering. Bill Clinton hade en bakgrund som CIA-medarbetare efter sin studietid i London. Man piggybackar på arméns transporter och på DEA (Drug Enforcement Administration) och tar över marknad efter marknad för att kunna utöva kontroll via de olika ländernas kriminella kretsar. Länder med infiltrationssystem i polisarbetet har inga större chanser när organisationen kör över dem. CIA har ofta tillgång till avlyssningsapparaten på NSA och de möjligheter den ger.

  • Titta bara på hur opiumproduktionen i Afghanistan har slagit rekord år efter år sedan USA:s ockupation av landet. Med talibanerna var produktionen närmast obefintlig.

  • CIA kom in i knarkbranschen redan vid bildandet då man tog över efter OSS. Sinaloakartellen i Mexico hade haft koncession på leveranser av opium för morfintillverkning till US Army under WW2. Det blev svårt att avveckla och tentaklerna spred sej till andra produkter i regionen. På 1980-talet hade man börjat ta över även kokaintillverkare och leverantörer längre söderut. Gary Webb stoppade in sin skrivarpenna i ett veritabelt ormbo. Underrättelsetjänster har alltid fått ihop pengar till hemliga operationer via illegal verksamhet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *