Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Maj Wechselmann: Nedskjutningen av MH17 var sannolikt en “false flag-operation”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 juli 2015
- NewsVoice redaktion

Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann har undersökt turerna runt MH17-katastrofen och anser att det rör sig om en sk false flag-operation. Hon redovisar sina fynd i denna artikel som i dagarna även publicerats på Jinge.se. Wechselmann fick 1973 Kurt Linder-stipendiet för sin dokumentärfilm “Viggen 37”. Hon fick även bla Eldh-Ekblads fredspris 1978 och Rydöpriset 1990 för en film om Olof Palme samt det ekumeniska priset vid Berlinfestivalen 1998.

Text: Maj Wechselmann

I slutet av förra året inledde luftfartsadvokaten, Elmar Giemulla, en process mot den ukrainska staten för brott mot Chicago-konventionen, ett avtal som gör varje land skyldigt att ta ansvar för sitt eget lands luftrum. Ukraina undertecknade konventionen 1993.

Giemulla anser att det var Ukrainas ansvar att skydda andra länders flygpassagerare, oskyldiga människor, genom att stänga av luftrummet över krigszonen – i det här fallet över de 160 kvadratkilometer där stridigheter mellan ukrainska armén och separatisterna ägde rum i mitten av juli 2014. Flera flygplan hade skjutits ned över området de föregående dagarna.

Det var luftfartsmyndigheterna i Kiev, (närmare betecknat lufttornet på Kievs flygplats) som dirigerade MH17 in över krigszonen och dessutom gav MH17 direktiv om att flyga på 1000 meter lägre höjd än dess vanliga marschhöjd.

De flesta av Malaysia Airlines flyg från Amsterdam till Kuula Lumpur flyger på en rutt avsevärd mycket sydligare än den som MH17 dirigerades till, påstår Robert Mark, redaktör av Aviation International News Safety Magazine. Hans uppgifter bekräftas på internetsidan Fligt Radar 24.

Brittiska journalisten, Patrick Henningsen, påstår att MH17:s rutt klart avvek från de föregående dagarnas flygningar, där alla flygplan just gavs order om att undvika krigszonen. För Henningsen framstår det som ytterst märkligt att två websidor FlightAware och FlightRadar24 ändrades efter några dagar så det såg ut som om de föregående flyg också dirigerats till samma rutt som MH17, det hade de inte.

mh17-flight-path

Illustration från artikeln ”MH17 One Year after” (Global Research)

Ukrainska säkerhetstjänsten beslagtog de inspelade banden från Kievs flygtorn till MH17 – och de har aldrig offentliggjorts. De måste anses som oerhört viktiga.

Det finns mer information som självklart borde ha offentliggjorts. Fyra dagar efter kraschen (för ett år sedan) överlämnades flygplanets svarta lådor till brittiska myndigheter: Air Accidents Investigative Branch i Farnborough, England. Jämför detta med GermanWings-kraschen i Frankrike 24 mars i år där inspelningarna från de svarta lådorna offentliggjordes redan 8 dagar efter olyckan.

Viktigt material hålls hemligt. Amerikanska militära spionsatteliter höll varje kvadratcentimeter av krigszonen under skarp bevakning och fotograferade den. I mitten av juli 2014 ledde nämligen NATO två stora underrättelse- manövrar i området och i Svarta havet, SEA BREEZE 2014, samt övningen Rapid Trident 2014, en annan NATO-sanktionerad international övning där man också samlade in alla tillgängliga data. Ingenting av detta material har någonsin offentliggjorts.

Jämför med de ryska myndigheterna som genast lade fram allt sitt sattelitmaterial i frågan.

Det viktigaste är ändå: Hade de ryska separatisterna någon som helst chans att skjuta ner MH17? Deras landområde hade genom den ukrainska offensiven i juli minskat till 160 kvadratkilometer, de var nästan tillbakaträngda till ryska gränsen. Det var en mulen dag, och även om de observerat planet, så tog det endast planet en enda minut att flyga förbi ena hörnan av separatisternas område. (Se bild av MH17s rutt)

Hade separatisterna verkligen BUK-missiler? Och hann de i så fall skjuta upp en sådan? En BUK-missil är oftast en hel anläggning med mobil avskjutningsramp, mobil logistik, separat radaranläggning, och separat kommandobil. Radarn kan finnas på avskjutningsrampen, men det tar ändå några minuter att koordinera avskjutningsrampen.

“The Buk is a mobile, radar-guided surface-to-air missile (SAM) missile system with all four main components — acquisition and targeting radars, a command element, missile launchers, and a logistics element — mounted on tracked vehicles. This allows the system to move with other military forces and relocate to make it a more difficult target to find than a fixed SAM system.The acquisition radar component (several variants have differing capabilities) allows the system to identify, track and target selected targets.The command component is intended to discern ”friendly” military aircraft from foes (IFF), prioritize multiple targets, and pass radar targeting information to the missile launchers. The missile launcher component can carry a variety of missiles (as listed below) and may be able to engage more than one target simultaneously. The logistics component carries additional (reload) missiles and provides other supplies and parts for the system and the operators.”

Själva missilen är 5,5 meter lång, kan flyga med 3 gångar ljudets hastighet och bär 60 kilo sprängstoff i sitt huvud. På samtliga bilder av Bukmissils avskjutningar syns därför ett spår (chemtrail) som av ett militärt jaktplan. Ingen i byn Golovka såg någonsin ett sådant spår.

När en BUK-missils spränghuvud exploderar utvecklas ett jättelikt eldklot på mindre än en sekund. Det borde ha efterlämnat vrakdelarna av planet fullständigt pulveriserade och förkolnade. Ändå kunde varenda lik från kraschen identifieras tillsammans med en mängd oskadda leksaker, böcker och pass.

I amerikanska TV-kanalen CBS sade Michael Bociurkiw (första OSCE-officeraren som nådde nedslagsplatsen) att han uppfattade att perforeringarna/kulhålen i cockpitten hade åstadkommits av en kulspruta. Michael Bociurkiw talks about being first at the crash site CBS, (se 6 min och 10 sek in i inslaget). CBS visar samtidigt den perforerade cockpitten.

MH17 bullet-holes

Den kommersiella piloten, Peter Haisenko anser att det är bevisat att MH17 sköts ned av ett ukrainskt jaktplan, som gensköt MH17. Se artikeln: ”Revelations of German Pilot: Shocking Analysis of the “Shooting Down” of Malaysian MH17. “Aircraft Was Not Hit by a Missile”.

Väst har aldrig kunnat producera en bild på BUK-missiler inom separatistområdet annat en ytterst suddig bild på någonting som lite i grann liknar ett chassis till avskjutningsrampen.

Patrick Henningsen kallar nedskjutningen av MH17 för en “false flag” operation. Världen vore en fredligare plats om fler journalister skulle gräva lika mycket som Henningsen.

Text: Maj Wechselmann


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq