NEJ-sidan mot seger i grekiska ödesvalet 2015

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juli 2015
- NewsVoice redaktion

Yaris-Varoufakis - Photo: New Economic Thinking
Aftonbladet sammanfattar status [kväll 5 juli 2015] och beskriver vad som händer om NEJ-sidan slutligen vinner valet. Nu när nästan 75% av rösterna räknats ser NEJ-sidan ut att gå mot en tydlig seger. ”Ett stort ja till ett demokratiskt Europa”, säger Yanis Varoufakis [foto th], Greklands finansminister.

Foto: New Economic Thinking, forum, 2012 [video]

Reuters skriver vad de anser kan bli följden om NEJ-sidan vinner:

  • Tsipras stannar kvar och kommer omedelbart att ta upp samtalen med långivarna igen. Men många tror att det kan bli svårt att komma överens utan nytt krispaket. Röstar Grekland nej ses det som en markering mot euron.
  • Det finns inga regler om när ett land ska lämna euro-valutan, men från Europaparlamentets sida har man sagt att vid ett nej i folkomröstningen får Grekland byta valuta.
  • ECB (Europeiska centralbanken) skulle troligtvis fortsätta att frysa akutbidrag till grekiska banker.
  • Nästa steg är huruvida långivarna accepterar valresultatet. Gör det de blir det troligen ett nytt krispaket med mer stöd. Om långivarna inte accepterar kan Tsipras tvingas avgå och det kan bli aktuellt med en ny valuta.

Yanis Varoufakis hemsida


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq