Ny studie visar att sockrig läsk och även artificiellt socker kan ge diabetes 2

3
598

sockerlaäsk- Foto: Lewis Whyld

En brittisk studie utförd vid Cambridge University stödjer rekommendationen att den som vill behålla hälsan bör minska sockerintaget och det gäller särskilt söta drycker som tex läsk. Konsumtionen av sötade drycker kan vara orsaken till en alarmerande ökning av diabetes typ 2 i England och USA, oavsett om konsumenten är överviktig eller inte, skriver The Guardian. 

Text: NewsVoice | Foto: Lewis Whyld

Forskare vid Cambridge universitet säger att de även funnit en länk – om än svag – mellan intag av dietläsk, innehållande artificiellt socker av typen suckralos/aspartam, med typ 2 diabetes. Forskarna säger att artificiellt socker inte är en bra ersättning för socker.

“These are not a good substitute for sugar-sweetened drinks, they say. “Unsweetened coffee and tea or water may be the healthy option,” said Fumiaki Imamura, from the Medical Research Council epidemiology unit at the University of Cambridge School of Clinical Medicine.”

Studien ligger helt i linje med den brittiska regeringens rekommendationer som i fredags uppmanade konsumenter att skära ned på sockerintaget till max 5% av konsumerad mängd mat.

“The paper follows the final recommendations of the government’s scientific advisory committee on nutrition (SACN), which on Friday urged a cut in added sugar consumption to no more than 5% of a person’s diet. In particular, the independent advisers said, people should cut down on the amount of sugar-sweetened fizzy drinks, soft drinks and squash they consume.”

Forskar-teamet i Cambridge team fick sin studie publicerad i British Medical Journal.

Läs mer: Sugary drinks may cause type 2 diabetes regardless of size, research says

Text: NewsVoice


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
anders
anders
Gäst
22 juli 2015 kl 18:16
redhawk
redhawk(@birgit)
22 juli 2015 kl 21:51

Den enklaste fysiologiska förklaringen för Diabetes II är att om intaget av för mycket socker/kolhydrater är högre än vad kroppen kan ta hand om. Bukspottkörteln kan fortfarande producera Insulin, men inte i tillräckligt mängd för det höga sockerintaget. Man behöver inte vara en “rocket scientist” att förstår sambandet. Senare har kommit förklaringar om Insulinresistens osv för att förvilla.
Vi får inte glömma att alla dessa ” sanningar” är upplagt för att göra människan till ett hjälplös offer.