Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Saudiarabien köpte tyska journalister för 70,000 kr per månad

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 juli 2015
- Torbjörn Sassersson
Saudi Cable SVT - Thunander - 2015 Wikileaks

Saudi Cable SVT - Thunander - 2015 WikileaksWikileaks läckage av korrespondens från Saudiarabien visar att kungadömet utbetalar höga ersättningar till Västjournalister för att skriva positivt om Saudi och översätta Saudi-böcker. Organisationen Reporters Without Borders har gått igenom en del av dokumenten kallade “The Saudi Cables” bestående av 70 000 dokument daterade mellan 2010-2015.

NewsVoice som är ett av de få svenska medier som skrivit om den tyska journalisten Udo Ulfkottes erkännande om att han lät sig köpas av amerikanska CIA för att skriva pro-amerikankt i tysk press får nu stöd från Wikileaks avslöjanden. De i juni publicerade dokumenten visar att fem tyska journalister fick över 70 000 kr (7, 500 euro) per månad för att skriva positivt om Saudi och översätta Saudi-böcker för distribution på kulturella evenemang i Väst.

“In counteract this offensive, the Saudi embassy proposed using experienced German journalists and writers to write articles about Saudi Arabia every six months, and to translate books by Saudis that would be promoted at cultural events. The five journalists were to be paid at least 7,500 euros a month.”

Reporters Without Borders skriver att Saudi finansierar medier över hela världen från Asien och Afrika till Väst. Pengarna utdelas som donationer eller genom tusentals prenumerationer. Avslöjandena visar att Saudi givit pengar för att starta eller stödja webbplatser, TV-stationer och papperstidningar.

Ibland förekommer det att västmedier kontaktar Saudi för att söka pengar.

Morot eller piska

Saudi kan ibland ta tag i piskan istället för att locka med morötter. RSF skriver att den Londonbaderade tidningen Financial Times tvingades ta hem sin utrikeskorrespondent och stänga kontoret i Riyadh. Saudiska myndigheter hotade även med juridiska konsekvenser för att kväsa den brittiska tidningen om den inte fogade sig med en offentlig ursäkt.

Ambassader viktiga för mediebevakningen

Saudis ambassader precis som alla andra länders ambassader fungerar som viktiga centraler för att omvärldsbevaka medier och hålla koll på det diplomatiska klimatet. Saudis ambassader ska tex aktivt agera för att se till att bilden av Saudiarabien är och förblir positiv.

Om det finns svenska journalister som är köpta av Saudi är ännu inte klarlagt. NewsVoice har hittat ett dokument som omnämner en svensk journalist och SVT, men texten förefaller inte vara anmärkningsvärd – baserat på en ytligt översättning.

Reporters Without Borders avslutar sin artikel med orden:

“There are no independent media in Saudi Arabia. Journalists are either censored or they censor themselves for fear of reprisals.”

NewsVoice konstaterar att WikiLeaks har meddelat att de planerar att publicera en halv miljon dokument, vilket inkluderar kommunikéer från det Saudiska utrikesministeriet likväl som topphemliga rapporter från kungadömets underrättelsetjänst och inrikesdepartement.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq