Saudiarabien köpte tyska journalister för 70,000 kr per månad

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 juli 2015
- Torbjörn Sassersson
Saudi Cable SVT - Thunander - 2015 Wikileaks

Saudi Cable SVT - Thunander - 2015 WikileaksWikileaks läckage av korrespondens från Saudiarabien visar att kungadömet utbetalar höga ersättningar till Västjournalister för att skriva positivt om Saudi och översätta Saudi-böcker. Organisationen Reporters Without Borders har gått igenom en del av dokumenten kallade “The Saudi Cables” bestående av 70 000 dokument daterade mellan 2010-2015.

NewsVoice som är ett av de få svenska medier som skrivit om den tyska journalisten Udo Ulfkottes erkännande om att han lät sig köpas av amerikanska CIA för att skriva pro-amerikankt i tysk press får nu stöd från Wikileaks avslöjanden. De i juni publicerade dokumenten visar att fem tyska journalister fick över 70 000 kr (7, 500 euro) per månad för att skriva positivt om Saudi och översätta Saudi-böcker för distribution på kulturella evenemang i Väst.

“In counteract this offensive, the Saudi embassy proposed using experienced German journalists and writers to write articles about Saudi Arabia every six months, and to translate books by Saudis that would be promoted at cultural events. The five journalists were to be paid at least 7,500 euros a month.”

Reporters Without Borders skriver att Saudi finansierar medier över hela världen från Asien och Afrika till Väst. Pengarna utdelas som donationer eller genom tusentals prenumerationer. Avslöjandena visar att Saudi givit pengar för att starta eller stödja webbplatser, TV-stationer och papperstidningar.

Ibland förekommer det att västmedier kontaktar Saudi för att söka pengar.

ArcanumSkolan 2024

Morot eller piska

Saudi kan ibland ta tag i piskan istället för att locka med morötter. RSF skriver att den Londonbaderade tidningen Financial Times tvingades ta hem sin utrikeskorrespondent och stänga kontoret i Riyadh. Saudiska myndigheter hotade även med juridiska konsekvenser för att kväsa den brittiska tidningen om den inte fogade sig med en offentlig ursäkt.

Ambassader viktiga för mediebevakningen

Saudis ambassader precis som alla andra länders ambassader fungerar som viktiga centraler för att omvärldsbevaka medier och hålla koll på det diplomatiska klimatet. Saudis ambassader ska tex aktivt agera för att se till att bilden av Saudiarabien är och förblir positiv.

Om det finns svenska journalister som är köpta av Saudi är ännu inte klarlagt. NewsVoice har hittat ett dokument som omnämner en svensk journalist och SVT, men texten förefaller inte vara anmärkningsvärd – baserat på en ytligt översättning.

Reporters Without Borders avslutar sin artikel med orden:

“There are no independent media in Saudi Arabia. Journalists are either censored or they censor themselves for fear of reprisals.”

NewsVoice konstaterar att WikiLeaks har meddelat att de planerar att publicera en halv miljon dokument, vilket inkluderar kommunikéer från det Saudiska utrikesministeriet likväl som topphemliga rapporter från kungadömets underrättelsetjänst och inrikesdepartement.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det utdraga dödsstraffet ser ut att vilja vinna mark UZ. Ropen på grymma och resoluta straff ekar som om gud skulle vara detsamma som enastående grymhet och intolerans. Så som det länge varit brutalt med halshuggning i Saudo med omnejd, så framstår 1000 rapp onekligen som den yttersta plågan och för makten en skrämmande taktik att hålla folk på en liten matta. Vem tänker på garrottens fördelar och ohyggliga metod? Maktens språk och missbruk av sin eventuella representation av gud är sig likt världen runt..

  Svensk Demokrati har slutat med dödsstraff sedan länge annars är ju vår historia full av skrämmande exempel på hur Maktens företrädare tog sig rätten att vara grymma å guds men framförallt sina egna vägnar. Med ett nytt parti i faggorna står vår demokratiska och mänskliga hållning på spel. De folkslag som stödjer dem är ofta för dödsstraff och grymma metoder. Guds budskap var trots allt att göra människor. Ett parti som lockar fram och när djuret arbetar alltså för att bygga en värld lik Saudis… Det må väl vara en ödets ironi att man egentligen är ohyggligt lik dem man kritiserar..

 • Intressant artikel. Saudiarabien är ett skurkland som tycks kunna betala för sin falska goodwill. Vad vore det utan sin olja? -ett beduinland med samma levnadsstandard som tex Somalia eller Niger. Deras urskillningslösa krig mot Jemen, där civila mål såsom skolor och sjukhus attackeras, uppmärksammas förvånansvärt lite i svensk media.
  Nu förtjänar jag också lite pisk.:)

 • Wellcome to the world of black and white..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Raif_Badawi CV’t var imponerande och dårskapen i domen säger en hel del om skräcken i samhällets översta skikt att frihet skulle sprida sig som ett djävulusiskt inferno. Tänk om alla skulle börja leka med k-pistar på bröllop, dop eller begravningar och krossa märkesbilar på en raka åt helvete i öknen? Dansen kring guldkalven missminner mig… Det måste varit några andra..

  “Insulting Islam” Skända orättvisorna med att exponera dem utan den vanliga gudomliga förklädnaden! Smaken kan ju knappast representeras av något annat än den lokalt Saudiska baken. Avgrundsklyftan av orättvisor är snart lika stor här som där. Fråga Kung Alliansens och SD’s representanter om de inte kan hala flaggan förlåt benkläderna och kolla.. Vi ska ju inte baxna över att ett näringsliv härodär eller härodör, flytande ovanpå allt har så mycket gemensamt med de “Saudiske” och andre existenser..

  Vi borde på sätt och vis ta lärdom av det onda och skyndsamt spärra in våra egna liberaler. Vore inte denna del, detta lilla skandinaviska hörn ha varit en ganska hyfsad plats utan privatiseringen, den sjukliga lönsamhetens bojor och profitens små glupska odjur i sin vård, skola och omsorg om girigheten?

  Nyhetsskvalpet rapporterar att nya bevis kommit fram att proryska separatister skulle skjutit ned MH17. Vad de nu separatisterna skulle vunnit på det? Eller vad terrorn vinner på att bomba ett salutorg.. Snarare synes ju maktmissbruket söka sitt rättfärdigande..

  Sådär nu förtjänar jag ett otal piskrapp också. Redaktören ska inte bära sitt straff ensam.:)

  Björn Söder kallar säkert redaktörer för landsförrädare.. Kung som kung…

  Nationalism kan jämställas med urinläckage. Uppblåsthet kan breda ut sig på blåsors och viktiga behållares bekostnad.. och nog faller de härskna existenserna för det inre trycket.

 • Aftonbladet om Raif Badawi:

  “Saudiarabiens högsta rättsinstans har fastslagit domen om 1 000 piskrapp och tio års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi, rapporterar BBC.”

  Det betyder att om jag bodde i Saudi och publicerade min artikel ovan på en blogg skulle jag också få 1000 piskrapp och 10 års fängelse, eller?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Raif_Badawi

 • Den stackars bloggaren Raif Badawi som skrev att orättvisor och fattigdom fortfarande härjade i Saudi trots de omskrivna reformerna ruckade ju på en bild kostbart promotad för att ursäkta inte bara vapenhandel utan så mycket annat som Svensk näringsliv och dess outgrundliga likar inte skulle behöva skämmas över. Skanska göt Saddams fundament och Sverige fick olja på vågorna av protester mot vad diktatorns hejdukar ägnade sig åt för att försvara “demokratin” i sitt land.. Man tystade det likaväl som Tysklands och Nazismens övergrepp. Anledningen till att jag skriver “sitt land” är att vi ska se upp när inhemska förmågor använder den termen. De är synnerligen farliga.. Folkmorden i Östra Ukraina meddelas vara elak propaganda och beskrivningarna av hur Putin påstås bomba sina egna är lika fantastiska som att Assad skulle göra det..

  Politiken ser ut som ett skämt. Man ska se över vapenhandeln med diktaturer, inte länder som framställer sig som demokratier. Ja det skulle ju göra ärendet betydligt mer delikat och inkräkta vådligt på affärerna..

  Vi kunde producera och sälja utmärkta personminor utan att skämmas, klusterbomber och annat, som konstigt nog kan tjäna “freden” i rätta händer. Vi är präktiga hycklare och lever högt på hotbilderna framklämda med korsade fingrar och ur korsade ben. Kung Karl-Gustaf borde inte ha ett vapen uppkallat efter sig, men skäms över hur det svenska samhället beskrivs i “Män som hatar kvinnor”… Det gäller att sälja sig till högstbjudande.. Det gjorde inte bloggaren…

 • “Saudiska myndigheter hotade även med juridiska konsekvenser för att kväsa den brittiska tidningen om den inte fogade sig med en offentlig ursäkt.”

  Och precis pga. detta så ska vi inte sälja eller bygga vapen med dom här farliga stollarna. Saudi är inget fritt land. Saudi är en toppstyrd diktatur där man bortom det förtryck man uttövar ser ned på andra kulturer och nationaliteter till den milda grad att det kan jämföras med rasism. Den religiösa biten är ett helt kapitel för sig. Lyckas man övertyga en Saudier att sluta tro på gud eller exempelvis överväga kristendom så har man ett statligt döds-straff att vänta. Saudiarabien ger inget för sekulära länder och arbetar inte för någon övergång till att bli mer samväldig dvs. ett mer demokratiskt land.

  Sen får vi ju inte glömma vad dom nu gör med sina pengar och köpta vapen. Invasionen eller ska man säga bombningen av Yemen visar hur dom använder sin av väst väpnade krigsmaskin. Samtidigt så är det flera prinsar som stödjer isol:s terror-angrepp mot dom kvarvarande sekulära länderna i mellanöstern. isol, isis, daesh har många likheter med Saudiarabien. Man spottar på andras religiösa övertygelser, ser ner på andra kulturer, utnyttjar andras teknik plus kunnande och slutligen inför man förtryckar-samhällen. Allt med västs goda minne *ehrm ehrm

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *