USA rekryterar dataspelsnördar för att bli massmördande drönarpiloter

publicerad 16 juli 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Dokumentär: Död på distans - svensk soldat med pojke - Foto: Tonje Hessen Schei

Dokumentär: Död på distans - Foto: Tonje Hessen Schei

Dokumentärfilmaren Tonje Schei berättar om drönarkrigets mänskliga konsekvenser, både för de som blir beskjutna och för de unga män och kvinnor som dödar. Drönarpiloten Brandon Bryant hann mörda över 1600 personer vid en ålder av 27 år innan hans samvete stoppade honom.

Text: Torbjörn Sassersson | Samtliga bildrutor från filmen: “Död på distans” – Foto: Tonje Hessen Schei | Se dokumentären på SVT Play

Tusentals människor har dödats av amerikanska drönare i Mellanöstern. “The Bureau of Investigative Journalism” sammanställer antalet attacker, antalet döda och vilka länder som utsätts för attacker. Totalt har sannolikt över 6000 personer dödats sedan 2004, då USA inledde sina drönarkrig i världen. De flesta som dött är civila dvs barn och kvinnor samt män som promenerar runt i sina ökenhemtrakter, ibland med ett gevär på ryggen.

Massmördandet sker utan teknisk bevisföring, åklagare, försvarsadvokat, jury och domare. Istället sker dödandet baserat på sannolikhetskalkyler och parametrar

Läs mer: “Covert Drone War”

Drönarpiloter som hoppar av

I en artikel från i mars 2015 i “The Nation” avslöjas att det amerikanska flygvapnet har problem med att drönarpiloter hoppar av i stort antal. Inom branschen kallas de för 18Xs. Enligt artikeln: “American Drone Operators Are Quitting in Record Numbers” uppges att det fanns runt 1000 amerikanska drönarpiloter och att det varje givet år utbildas 180 nya, men under samma period förra året hoppade 240 st 18Xs av.

Dokumentär: Död på distans - drönare - Foto: Tonje Hessen Schei

Orsaken till den sviktande populäriteten för yrket kan förmodligen spåras till Brandon Bryants offentliga avslöjanden när han hoppade av 2012. Hans tankar och erfarenheter har sedan dess sjunkit in i det amerikanska samvetet genom en rad intervjuer och framträdanden.

Dataspelsnördar rekryteras

I filmen finns en kort sekvens (bilder nedan) där man kan se en svensk pilot som instruerar en pojke att förbättra sin pilotteknik. Scenen är från en dataspelhall. Dokumentären visar att vapenföretagen ofta är delägare i spelkonsollföretagen och att det amerikanska flygvapnet rekryterar drönarpiloter direkt i spelhallarna.

NewsVoice har tidigare uppmärksammat problemet med hur krigsdataspel formar yngre generationers tänkande och beteende.

Se dokumentären på SVT Play tom 13 augusti. Därefter finns den att köpa på webben. Läs mer om filmen på IMDB eller sajten Flimmerfilm.

Text: Torbjörn Sassersson | Samtliga bildrutor från filmen: “Död på distans” – Foto: Tonje Hessen Schei

Dokumentär: Död på distans - Svensk soldat i spelhall - Foto: Tonje Hessen Schei

Dokumentär: Död på distans - svensk soldat med pojke - Foto: Tonje Hessen Schei