Augusti 2015 – Ekonomiska kollapser ackumuleras runt om i världen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 augusti 2015
- NewsVoice redaktion

Ekonomisk kollaps

Ekonomiska experter och medier rapporterar om tecken på att en större global och ekonomisk kollaps har startat. 

2015-08-29
Mail & Guardian: SA steel industry on the brink of collapse
“The first job losses in the steel industry will come in two waves. The first wave is here, and crisis talks continue between labour, business and government. At least 10 000 people will lose their jobs in the next six months, but 190 000 workers are at risk.”

2015-08-28
ZerohEdge.com: Lies You Will Hear As The Economic Collapse Progresses
“If you know your history, then you know that this is a common tactic by the establishment elite to string the public along with false hopes so that they do not prepare or take alternative measures while the system crumbles around their ears. ”

2015-08-28
Independent: China stock collapse: Why the country’s market crash is not what it seems
“Headlines about trillions of dollars being wiped off China’s wealth assume that its stock market operates like ours, says Ben Chu. This is an illusion – and that’s the Communist Party’s problem”

2015-08-26
Aftonbladet, Wolfgang Hansson: EU:s flyktingpolitik mot kollaps
“I den mån EU överhuvudtaget har någon flyktingpolitik har den kollapsat.
Tysklands beslut att strunta i att skicka tillbaka flyktingar till första asylland är ett försök att tvinga övriga EU-länder att gå med på en mer rättvis fördelning av asylsökande.
Men det kan också vara ett sätt att bli vinnare på katastrofen.”

2015-08-25
Independent: The five charts that show markets are tanking – and no one knows how bad it will get
“$5 trillion that has been erased from global equities since China unexpectedly devalued the yuan on August 11”

2015-08-24
DI.se: Kollaps för energiaktier i Oslo
“Den oljestinna Oslobörsen rasar med 6 procent i måndagens börsturbulens. Det fortsatta raset för oljepriset slår hårt mot aktier inom energi och shipping.”

2015-08-24
SR.se: Oro efter Shanghaibörsens kollaps
“De ledande asiatiska börserna föll hårt på måndagen. En kollaps för Shanghaibörsen spred oro.”

2015-08-24
Danske Invest: Vad är det som egentligen händer på aktiemarknaderna?
“Chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen förklarar varför man som investerare bör behålla lugnet just nu.”

2015-08-18
Affärsvärlden: Ekonom [Martin Armstrong]: Den 1 oktober smäller världsmarknaden
“Den kända och kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspår en kraftig prisuppgång för guldet och en ny omfattande finanskris som tar sin början i höst.” … “En annan säker hamn som investerare kommer söka sig till framöver är guldet. Enligt Armstrong nådde guldpriset nyligen botten och lär nu stiga upp mot 5 000 dollar per uns.”

2015-08-14
2050.se: Ekonomisk kollaps för jorden?
“Igår inträffade ”overshoot day”, eller den dag då vi människor förbrukat jordens totala årskvot av naturtillgångar. Vi kan likna det vid att vi äter av vårt kapital för att klara våra operativa utgifter och vi bygger därmed upp en allt större ekologisk skuld.”

2015-08-13
Avanza: Turkiska regeringsamtal kollapsade – liran rasar
“Koalitionssamtalen i Turkiet mellan det styrande AKP-partiet och oppositionspartiet Republikanska folkpartiet (CHP) har avbrutits utan något avtal.” … “Den turkiska liran försvagades kraftigt efter uppgifterna om kollapsade regeringssamtal..”

2015-08-09
SR.se: IRC: Centralafrika riskerar kollaps
“Den utdragna konflikten i Centralafrikanska republiken håller på att få hela landet att kollapsa – det menar biståndsorganisationen IRC i en ny rapport. Chefen för FN-insatsen i landet vädjar nu till internationella aktörer om hjälp.”

2015-08-03
SvD:Ny grekisk kalldusch: kollaps för industrin
“Efter att ha varit stängd i fem veckor öppnade börsen i Aten i dag med ett praktras på 23 procent. Som lök på laxen redovisas färska, katastrofala siffror för den grekiska industrin.”


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Den globala ekonomin bygger på fiat system, inte sällan enkelt beskrivet som ett pyramidspel. Det som avgör marknaders riktning är allt för ofta små händelser som inte har med själva marknaden att göra. Allt hänger ihop på ett eller annat sätt och impulser och beslut får spridda konsekvenser. Marknaden handlar om inte om vad som är utan snarare om vad man tror att den är. Förra resan med dollarn, påfyllning i kassan löste mkt kortsiktigt men dock en stor världseffekt. Under samma period hade vi Nordkorea på impulsernas bana. Näsan över vattenytan på plats. Det Sverige definierar som den kris vi haft är inte egentligen värd sin definition. Grexit kommer som på beställning och så även Swexit. Vi i Sverige måste börja definiera och rensa i vår ordbok. När ord övertolkas, missbrukas och blandas ihop i fel sammanhang sker en urvattning och dess innehåll tappar värde. Om vi tycker här hemma att vi har gått igenom en kris tror jag att vi kommer att överraskas av vad en kris egentligen innebär. Det är inte en nyhet, det är inte heller konstigt. Det som är tråkigt är att när aktörer vet detta ändå väljer att inte agera och istället fokuserar på att roffa åt sig, så mkt det går, så länge det går. I nästa liv (om det funkar så) hoppas jag bli en blomma, verkar vara bra så mkt enklare med enkelheten i att veta sin roll. Mänskligheten trots att de goda borde vara i majoritet har en tendens att skapa cirkus & spektakel vad vi än gör. Ryggen är alltid bak, hur vi än vänder oss. Ha en trevlig helg alla Newvoice kloka läsare 🙂

 • Han menade nog 1500 usd för en 20-fotare. Med den överkapacitet som finns just nu så är det kundens marknad. Varv i till exempel Kina har kastat in hatten för länge sedan på grund av brist på beställningar av nytt tonnage. Man försöker ekonomisera genom att bygga allt större fartyg men det finns en gräns där också. Detta påminner lite om oljekrisen på 1970-talet då supertankertiden tog sin början. Nu hägrar postindustrialismen med lokal tillverkning med 3D-skrivare i varje liten skogsby. Dom får väl bygga tsunamihinder av vraken till slut.

 • Glömde påpeka att 30 fot är väldigt ovanligt…………………………….
  Ocean 20 eller Ocean 40 är de som används mest.

 • Läste för ett tag sedan att priset på frakter från Kina nu är nere på ca30% av tidigare pris.
  Vilket innebär att världen utanför Kina beställer mindre volymer. Vilket i sin tur jag tolkar som att ekonomierna utanför minskar.
  Om jag inte minns fel så kostar en full 30 fot container 150 dollar från Kina till EU-området.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *