Brundtland: “Min kropp har reagerat på mobilstrålning i 25 år” – Norges fd statsminister

publicerad 18 augusti 2015
- av Mona Nilsson

Gro Harlem Brundtland - Foto: Aftenposten 2015

Den fd chefen för WHO och Norges fd statsminister Gro Harlem Brundtland berättade nyligen under en intervju med Aftenposten att hon får huvudvärk direkt om hon sätter en mobil mot huvudet och att hon haft hälsoproblem av mobilstrålning under 25 år. Hon uppmanar andra att skydda sig mot den trådlösa teknikens strålning och säger att forskningen visar att råder inga tvivel om negativa hälsoeffekter.

Text: Mona Nilsson, ordf Strålskyddsstiftelsen | Gro Harlem Brundtland - Foto: Aftenposten 2015

Gro Harlem Brundtland var chef för WHO under åren 1998-2003 och är utbildad läkare. Hon använder själv mobilen så lite som möjligt och är mån om att hålla telefonen långt från kroppen då hon exempelvis måste sända ett textmeddelande

"Jag kan inte ha mobilstrålning mot huvudet. Då får jag omedelbart huvudvärk. Min kropp har reagerat på mobilstrålning i 25 år", berättade hon.

Enligt den förre WHO-chefen råder de inte några tvivel om att forskningsresultaten visar att det finns negativa effekter med strålning från mobiltelefoner och annan trådlös teknik.

Elöverkänslig chef för WHO


Redan år 2002
, då hon var chef för WHO, berättade Gro Harlem Brundtland, att hon fick huvudvärk av mobilen och att hon kände obehag av en påslagen mobil på fyra meters avstånd.

"Det är strålningen jag reagerar på och känsligheten har gått så långt att jag reagerar på mobiltelefoner som är inom 4 meters avstånd", berättade Brundtland.

Hon märkte under intervjun att fotografens mobil var påslagen, trots att hon inte visste om den eftersom den förvarades i hans ficka. Hon fick direkt ont i huvudet. Hon berättade att besvären började med att hon kände en lokal värmeutveckling runt örat som senare gick över till starkt obehag och huvudvärk så fort hon använde mobilen.

"Jag märkte efterhand att jag utvecklat en känslighet för strålningen."

Läs hela artikeln på Strålskyddsstiftelsen

Text: Mona Nilsson, ordf Strålskyddsstiftelsen

ANNONS
Erik Enby dokumentar 389px