Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Katarina Tracz en militärstrategisk opinionsbildare drillad av amerikansk tankesmedja

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson

DEBATT & ANALYS. Privatpersonen Erik Johansson ringer upp ytterligare en geopolitisk skribent och opinionsbildare. Denna gång söks Katarina Tracz som är chef på tankesmedjan Frivärld som bedriver opinionsbildning inom utrikes­- och säkerhetspolitiska frågor. Tidigare har NewsVoice omnämnt Jakob Ljungman från Fri Värld som då var elev på Utrikesakademin angående hans rysslandskritiska skriverier på SvD Brännpunkt.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto pixelerat för att skydda upphovsrätten

Katarina Tracz i Goteborgsposten 2015Erik Johansson skriver på sin YouTube-kanal att Katarina Tracz driver en agenda och presenterar åsikter i Göteborgsposten (GP) som om de vore fakta. Han beklagar sig över att GP inte vill ta ansvar för att det Tracz säger är sant eftersom det hon uttrycker bara är hennes “personliga åsikter”.

Johansson skriver:

“På detta sätt kan tidningar sprida lögner och ändå sjäva vara fria från ansvar. Genom att välja vem som får skriva krönikor kan tidningen driva en agenda utan att själva ta något ansvar.”

Katarina Tracz har arbetat på Frivärld sedan starten 2011. Hon påstås ha bred erfarenhet av utrikespolitisk analys, säkerhetsfrågor och opinionsbildning. Hon beskrivs som en flitigt anlitad debattör som har publicerats i flera ledande svenska och internationella tidningar.

Katarina Tracz bodde enligt Fri Värld hösten 2014 i Washington DC där hon skrev på sin bok “Fredens hav” om säkerhetssituationen i Östersjöregionen, men boken är mest fokuserad på att utmåla Ryssland som den aggressiva parten. Vid sidan av Frivärld är Katarina International Research Fellow även vid tankesmedjan McCain Institute for International Leadership i Washington DC.

Varje gång Tracz skriver för svenska tidningar eller blir omnämnd handlar det om att hon okritiskt pekar finger mot Ryssland. Inte ens de svenska journalister som omskriver Tracz slänger in någon brasklapp om att Tracz är en opinionsbildare.

Katarina Tracz knappast en opartisk och sansad säkerhetsanalytiker

Det bör vara bortom alla tvivel att Katarina Traczs agenda är att sprida det amerikanska synsättet på Ryssland och säkerhetssituationen runt Östersjön. Hennes mål tycks vara att bedriva amerikansk opinionsbildning om att Sverige ska gå med i NATO. Katarina Tracz till och med likgiltigt försvarar de amerikanska drönarkrigen i tredje världen som dödat tusentals civila oskyldiga offer, kvinnor som barn.

“I flera av de regioner där drönarkriget utspelas råder väpnad konflikt. Vid en sådan gäller krigets lagar och då kan dödande av kombattanter vara lagligt enligt folkrätten.” – Katarina Tracz

Jag bedömer att Katarina Tracz är en lättdresserad PR-specialist som kommer att klättra snabbt inom den militära geopolitiken med eldunderstöd av amerikansklydiga kanaler som tex SvD och vissa okritiska kvälls- och regionaltidningar. Hennes gärning handlar mer om skicklighet i militärstrategisk psykologisk påverkan snarare än opartisk och balanserad säkerhetsanalys.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq