Mattias Olsson (NT.se) en jätteduktig policyskribent i en komplicerad värld

publicerad 21 augusti 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT. Montage: NewsVoice
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT. Montage: NewsVoice
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT. Montage: NewsVoice

REPLIK. Mattias Olsson skriver i sin debattartikel: “En nyttig idiot i Putins ledband” i NT att dokumentärfilmaren Maj Wechselmann ägnar sig åt konspirationsteorier i en artikel som publicerats i NewsVoice. Olsson anser argt att hon kom till fel slutsats angående nedskjutningen av Flight MH17 över Ukraina och därför får även NewsVoice en dänga

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice, uppd. kl 13:47, 22 aug 2015 | Foto: Anna Böhlmark, 2014

Mattias Olsson [politisk redaktör på NT.se, fd luftvärnssoldat, RBS] anser att både Wechselmann och NewsVoice springer i Putins ledband. Inget kan vara mer fel. Låt mig beskriva varför jag startade NewsVoice.

NewsVoice kom till som en moteld mot den propaganda som dagligen torgförs av nyhetsbyråerna via de svenska större dagstidningarna. Jag har obekräftade uppgifter på att 50% av Reuters innehåll är producerat av PR-firman Hill & Knowlton på uppdrag av industrier.

År 2000 arbetade jag med att raffinera och sälja omvärldsbevakning från Observer, numera Cision. Jag såg redan då hur nyhetsbyråerna: Reuter, AFP, AP och TT indirekt styrde åsiktsbildningen i Sverige genom att de stora dagstidningarna okritiskt klippte och klistrade från byråernas textflöden. Regionaltidningarna agerade likadant eller de refererade till DN och SvD när byråtexterna var omskrivna av lata och stressade journalister.

Resultatet blev katastrofalt för svenska folket som dagligen blev matat med propaganda. Resultatet var lysande för de intressen som vill styra upp och förstärka åsiktskorridorerna. Detta journalistbeteende har med åren blivit ännu värre. Journalisterna har blivit policyskribenter.

Idag är mitt fokus att återupprätta genuin journalistik bla genom att granska medierna, vissa industrier och maktspelet, ofta på en geopolitisk nivå, för där får man överblicken.

Samtidigt är det sant att NewsVoice tar ställning för den svagare eller utsatta parten, för den enskilde individen, för folkets perspektiv och för företeelser i samhället som utsätts för förtryck. Denna granskande journalistik leder till partiskhet, men det beror på att en polaritet redan skapats av etablissemanget som ofta glidit långt bort från vad som kan liknas vid sanning. När man gräver i detta välkontrollerade träsk av osanningar, halvsanningar och policys uppstår naturligt en motpol.

Att kritiskt granska utifrån ett förutsättningslöst perspektiv medför risker – Det är den genuina journalistens utmaning

Som redaktör för NewsVoice har jag beslutat att det inte får finnas något ämne som inte ska kunna granskas. Vilket ämne är värst? Förmodligen är det kontroversiella ämnet cloud seeding, som Mattias Olsson nämner, det svåraste att hantera. Att granska cloud seeding är att begå journalistiskt självmord för den som arbetar inom de etablerade större medierna, men samtidigt fungerar ämnet som en prövning. Är journalisten gjord av det rätta virket eller veknar denne av det politiskt korrekta grupptrycket som designerar vad journalisten får skriva om och vad denne ska dra för tillrättalagda slutsatser?

Men artiklarna om det förbjudna ämnet “kemikalier i atmosfären” utgör endast en bråkdel av alla de tusentals artiklar som hittills publicerats på NewsVoice av en ökande mängd skickliga skribenter. Andra ämnen som NewsVoice löpande granskar är: vaccinationsindustrin, konventionell cancervård och GMO, tre skenheliga kossor.

Frågan kvarstår ändå, är NewsVoice en propagandakanal för Putin? Självklart inte, men jag skulle gärna intervjua Putin och då ställa de svåraste frågorna jag kan komma på. Jag är säker på att hans humoristiska sida skulle klara av det. Jag skulle tex fråga honom om det är sant att ryska spioner tar sig in i svensk militärindustri genom svenska bemanningsbyråer.

Från mitt perspektiv är Mattias Olsson ytterligare en policyskribent i ett hav av policykorrekta medier. Hans skrämselmetod är simpel: Peka ut individen som ska sänkas, förlöjliga och isolera denne samt förkasta både de “felaktiga” slutsatsterna och “idioten” med smutsvattnet fyllt av de vanliga invektiven som tex det populära ordet konspirationsteori.

Den nytta som Mattias Olsson tillför är noll och han beter sig själv som en nyttig idiot för ett vapenskramlande Väst, alltså kan han tom betraktas som en onyttig idiot. Att skriva artikeln: “En nyttig idiot i Putins ledband” är helt enkelt för enkelt för den består bara av en radda förutsägbara åsikter och påhopp.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice