Nobelpristagaren Doris Lessing var bevakad av brittiska MI5 i 18 år

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Doris Lessing - Foto Dorislessing.org

Allvarlig misstänksamhet riktades av den brittiska underrättelsetjänstorganisationen MI5 mot Doris Lessing under 18 år från 1956 och framåt. Hon var kommunist och hade besök av amerikaner, kineser, indier och “negrer” i sin lägenhet, skriver The Independet som hänvisar till frisläppta tidigare hemligstämplade dokument.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Dorislessing.org

MI5 misstänkte att Doris Lessing lät sin lägenhet utnyttjas för icke moraliska aktiviteter. Lessing var redan vid den tiden en uppmärksammad romanförfattare.

“Documents released on 21 August at the National Archives in Kew, west London, reveal how the novelist, who spent her formative years in Southern Rhodesia, was monitored and her mail intercepted for at least 18 years after she was adjudged to have formed a “deep hatred” of apartheid-style policies in the British colony and become a Communist sympathiser.”

Doris Lessing föddes 1919 i Iran och växte upp i Zimbabwe. Hon fick Nobelpriset i litteratur 2007 och ansågs vara en av 1900-talets största författare. Motiveringen till Nobelpriset löd:

“Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”.

När hon fick Nobelpriset nämndes många av de böcker som hon skrev och blev känd för, men etablissemanget valde att inte nämna hennes böcker i Canopus-serien (1979-1983) om en kamp mellan det goda och det onda på Jorden. Läs mer på Wikipedia om hennes litterära arv.

Läs mer i The Independent


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Intressant nog tog nobelpristagaren i litteratur Doris Lessing i sin ”Canopus in Argos: Archives” serie av böcker upp temat hur avgörande domstolsutslag kan vara och i böckerna placeras agenterna från Canopus genom inkarnation in på jorden i de olika rollerna för att viktiga domstolsutslag ska bli av. Böckerna skrevs i slutet av 1970 och början av 1980 talet. Jag tror hon var inne på temat redan i någon av de första böckerna i serien på fem böcker, men definitivt i den femte, utgiven 1983. Även världshistorien bjuder på exempel på mycket viktiga domstolsprocesser, som förändrar tänkande.

    Jag har refererat ur ”Canopus in Argos: Archives” serien förut här på NewsVoice, klicka första länken i citatet nedan från 2013 för dessa referat.

    “Min egen slutsats är att Doris Lessing har rätt i att den här planeten är immun mot fakta/sanning, men med den modifikationen att om kontexten finns med så finns det ändå en liten chans. Förutom den andra länken nyss så ger Jogan, Marie Winqvist och några till här ovan stöd för det. Så en växande grupp människor är inte längre hypnotiserade. Majoriteten viftar dock fortfarande bort allt som inte passar in i programmeringen. Det är naturligtvis det rätta valet om man vill inte vill få exekveringsfel i programkoden.” (23 Nov, 2013 16:55.)

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *