Nya medier bör försöka ta över funktionen “public service” för att ge etablissemanget konkurrens

Mediadebatt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson
Debatt om svensk public service. Montage: NewsVoice

LEDARE. Janerik Larsson skrev den 2 augusti 2015 i en artikel på SvD Ledare att Jan Scherman försökt starta en debatt om svensk public service, men Scherman konstaterade i sin artikel: “Når det brittiska BBC-bråket svenska SVT?” att en sådan svensk debatt förmodligen knappast kommer att uppstå.

Scherman skrev mer exakt i slutet av sin artikel:

“Best guess – stormen avtar nog här hemma hos oss, och risken för en fortsatt förlamande stiltje, där allt förblir vad det varit, är stor.”

Frågorna som ställdes av Jan Scherman var:

 • Finns möjligheten att vi äntligen skulle få en uppriktig och orädd public service-debatt i Sverige med frågor, som till stor del undvikits?
 • Räcker det t.ex med en linjär SVT-kanal, och kan den andra säljas ut?
 • Ska SVT:s program bli en prenumerationstjänst?
 • Ska SVT:s sponsring och andra former av kommersiell programfinansiering förbjudas?

En debatt om kvaliteten i public service inte ens påtänkt

Scherman missar dock det viktigaste med public service: ger de befintliga svenska public service-kanalerna allmänheten en trovärdig service avseende sanning? Är det som presenteras helt enkelt sant eller är det mesta tillrättalagt för att minska svenskarnas “oro” och vinklat för att passa etablissemangets intressen?

ArcanumSkolan 2024

Scherman skriver att det i England uppstått en debatt om BBC:s framtid. Totalt protesterar ett 30-tal brittiska kändisar mot pågående massuppsägningar och politiska förslag om att förändra hela BBC.

I vårt grannland Danmark tog Jyllands-Posten både på nyhetsplats och på ledarplats upp behovet av en debatt om public service, men kvalitet är knappast i fokus. I de brittiska tidningarna finns inte närheten till självkritik angående kvalitet, tvärtom. Gammelmedierna tar helt för givet att deras service till allmänheten är på topp.

När får vi en svensk debatt om public service och den samhällsfunktionens kvalitet? Svaret är att vi inte kommer att få den här heller om vi inte skapar den. Den måste skapas i de nya medierna.

Det är mer sannolikt att när public service ska diskuteras i Sverige är det public service-kanalerna som bestämmer agendan och det mesta kommer att handla om självgod navelskådning när det gäller kvalitet.

Vi i de nya medierna bör därför ta över funktionen public service så att vi deläger begreppet inom 20-30 år. För det krävs nya mediesatsningar med god publik servicetrovärdighet. Det krävs även att svenska folket tror på de nya medierna, annars kommer vi att misslyckas. Vi får kallt räkna med att de etablerade gammelmedierna kommer att fortsätta att smutskasta de nya medierna under denna konkurrens.

Bloggen Public-Service.se och NewsVoice är öppna för debatt.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • BBC har kanske blivit stort men jämfört med SVT,SR så mjölkas vår egen institution friskt av utomstående krafter. Förmodligen är frimicklarna i UK avundsjuka och missunnsamma.

  Om pressen skulle ägna sig åt att blott skydda kapitalet skulle vi ha det mycket sämre. Det är bara att se sig omkring.. Högervridningen av Publik Service har inte gjort samhället bättre utan lagt grunderna för dess raserande..

 • Jo, allt som är statligt, som sägs vara för att ge folket skydd, ämnar bara till att skydda staten. I Sverige är allt som staten gör gott, oavsett vad den gör. Det folk gör, i synnerhet företagare, är alltid ont, i bemärkelsen att de inte vet bättre, är som barn som behöver statens tillsyn. Fast det är staten som är möjliggöraren till att ondskan får hålla på och breda ut sig i dagens Sverige. Och sedan en bra bit tillbaka i tiden. Människors medvetande är inte uppdaterade till Sweden 2015.08.07.

 • Public Service i SVT’s kostym vrids åt höger sedan länge.. Så stormen från extremister att mediet är grovt vänstervridet är ju lika gravt överdrivet som så mycket annat från den kanten.

  Reklam mellan inslag, nyheter, i filmer är väl en garanti för att man inte alls bryr sig om mottagarna annat än som lättfotade konsumenter. Det måste vara mycket mer pacificerande och otäckt. F.ö är det mer frivilligt att betala tv-licens än att se public service försvinna i ett svart hål… Reklamen har inte gjort mer nytta för kulturen än vad steroiderna gjort för sporten.. De äter upp den inifrån.. Sporten har verkligen fått sluka alla resurser hos public service trots att det blott är ett skådespel för privata intressen ett lust och propagandaspel utan ekonomiska hämningar för staterna.. Att sedan reklamen snart närmar sig 10 minuters avbrott varje timme säger väl det mesta om dess värnande om det fria ordet.. Få har väl kunnat skilja på tv1 och tv2 trots att de hade så olika karaktär…

  Förändringarna och vridningarna åt höger har pågått sedan börsen fick sina satiravbrott i public service… Slänger vi ut barnet med badvattnet väntar inga större förmåner än ihåliga begrepp, friheter och än mer illusioner.. Slutets början på den kommersen har vi redan sett i form av ttip och de privata intressenas möjlighet att stämma ett folk, en nation för att de hindrar ekonomiska intressen…

  Det måste vara en barnlek att organisera ett missnöjesparti när målet är något så obefintligt som bristande demokrati… Den som inte vet vad de har upplever ju ingen förlust..

 • Tack för din kommentar Lisa. Jag har noterat att det i Sverige knappt förekommer mediekritik. Tidningarna stör eller rör inte varandra.

  Dagens ETC lovade vid sin release-fest att de skulle granska medierna, men jag måste ha missat deras insatser. Länka gärna till 10 artiklar på Dagens ETC som granskat andra medier.

  Jag har även noterat att public service kanalerna i Sverige verkar vara helt inne på att de gör ett mycket bra jobb. De har sedan Granskningsnämnden för Radio och TV vid sin sida. Nämnden verkar mest släppa igenom enstaka fällningar för att de ska se bra ut. Oftast fälls dock inte programmen alls. På det viset fungerar nämnden i praktiken som ett beskydd.

  Även Pressombudsmannen (PO) och Journalistförbundets etiska nämnd verkar ha samma funktioner, att släppa igenom enstaka pressövegrepp, men i praktiken inte fälla någon alls och när någon tidning fälls har det ingen juridisk betydelse.

 • Det komiska med “Public Service”, den som vi tvingas betala TV-licens för, bara för att vi har en TV, hävdar att de är oberoende. Det är ju en ren lögn. Bara för att man har en TV måste man alltså betala för den väldigt undermåliga tjänst som inte ens håller vad den lovar. Egentligen borde det vara olagligt att ta ut avgifter för statspropaganda. DET om något borde ju vara “gratis”, vilket IOFS ingen är som betalas med folkets skatter, som de ha mage att säga inte är folkets pengar. Betalar hellre min TV-licens till Newsvoice. Skulle aldrig falla mig in att betala för, eller ta del av, SVT1 och 2, än mindre vill jag tvingas betala för det. Bara för att det inte visas reklam mellan hjärntvättningsprogrammen betyder INTE att dne är OBEROENDE. Sluta ljuga nu, Statens TV & Radiotjänst. 🙂

 • SVD’s chefredaktör var ju skitsur för att Svenskarna kunde läsa nyheter gratis på på SVT website.. Det är säkert så att man måste hitta alternativ som stör ut public service så att det kan bli en kanal på svältdiet, lågavlönade halvhjärtade reportrar.. Ja man har lyckats göra public service oattraktivt.. Tja ungefär som vården fungerar.. Det är ju inte så noga.. Dolkstöten är det sista alternativet.. Resten av presstitutionen slipper konkurrens… Sanningarna kan bli natolika istället för sannolika.. Katastroferna har ju blivit osannolika i kärnenergins breda spår.. Språkförbistringen kommer bli fatal..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *