Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Politisk artist smugglade in namn på civila offer i Iraq till amerikanska myndigheter – Matt Kenyon

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson

Den politiska artisten Matt Kenyon lät trycka upp flera ton av skrivblock med 1000-tals namn och tillhörande datum och platser som dokumenterar civila irakiska dödsoffer från kriget i Irak. Namnen fanns utskrivna i mikrotext på blocken. Han smugglade sedan under 5 år in dessa papper på amerikanska myndigheter ovetandes om att dödsoffrens namn bildade raderna på de linjerade papprena.

Matt Kenyon utförde denna kupp för att amerikanska ansvariga myndigheter bara räknar de amerikanska dödsoffren (utom de legosoldater som dödas) och inte de civila dödsoffren i Irak. Kenyon hänvisar till Donald Rumsfeld som uppgivit att USA inte räknar dessa civila dödsoffer, men den forne försvarsministern förklarade inte varför.

Matt Kenyon uppger i denna Ted.com-video att för varje amerikan som dödats i kriget i Irak har 2229 civila irakier fått sätta livet till. Det sätter ett värde på ett amerikanskt liv. Den amerikanska krigsmaskineriets motto är “saving american lives” och ett amerikanskt liv är tydligen värt 2229 döda irakier.

Text: Torbjörn Sassersson | Video source: TED.com

Kontakta Matt Kenyon: Swamp.nu

Ted.com har inte hunnit lägga upp föredraget med Matt Kenyon på sin YouTube-kanal, men de tillåter nedladdning av videon. NewsVoice har därför lagt upp den på YouTube. Om detta inte är tillåtet kontakta NewsVoice.

Rumsfeld-bodycount

Matt Kenyon's notepads with microtext - Source: swamp.nu
Matt Kenyon’s notepads with microtext – Source: swamp.nu


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq