Replik av Wechselmann : “Planet kan ha träffats av maskinkanoneld” – MH17

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 23 augusti 2015
- NewsVoice redaktion
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT. Montage: NewsVoice
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT
Maj Wechselmann och Mattias Olsson NT. Montage: NewsVoice

Bakgrund. Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann fick en debattartikel om nedskjutningen MH17 publicerad i NewsVoice. Artikeln ogillades av den politiska redaktören Mattias Olsson på Norrköpings Tidningar (NT), som i en replik anklagade Wechselmann för att vara konspirationsteoretiker och en nyttig idiot i Putins ledband. Wechselmann besvarar nedan kritiken. Även NewsVoice fick sig en dänga av Olsson och redaktören svarade.


REPLIK. Jag undrar om det är riktigt värdigt av Mattias Olsson att genom metoden ”guilt by association” göra mig till Putins talrör, enbart därför att jag har en annan uppfattning om nedskjutningen av det malaysiska flygplanet MH17 än gängse svenska media?

Text: Maj Wechselmann, dokumentärfilmare | Foton faksimil från Twitter

Jag påstår inte på något sätt att jag skulle vara expert i frågan, däremot håller jag mig till den åsikt som den amerikanska experten, S. Richard M. Lloyd, (nästan alltid anlitad av New York Times när det gäller missiler) framlägger i en intervju i den gamla anrika tidningen Toronto Star, dagen efter nedskjutningen, 17/7 2014.

Lloyd säger följande i intervjun: En missil från det ryskproducerade BUK-M2 systemet skulle närma sig planet med en kilometer i sekunden – eller tre gångar ljudets hastighet (Mach 3). Missilen är 5,5 meter lång, ”Den har en sprängladdning på 70 kilo, det är en rejäl laddning”, säger Lloyd, ”effekten av explosionen skulle totalförstöra flygplanskroppen”. Men planet blev ju inte pulveriserat? Vilket bäst framgår av bifogad bild.

Just den 18 augusti 2015 skriver den engelska tidningen Daily Mail, Mail Online samma sak: En Bukmissil skulle ha strimlat planet direkt, planet ville ha exploderat med det samma, anser Justin Bronk, luftfartsexpert vid Royal United Services Institute.

Samma sak anser tyska chefspiloten Peter Haisenko och tyska missilexperten, Bernd Biedemann tjänstgjort som missilexpert i Bundeswehr, med ansvar bland annat för skolningen av luftvärnets manskap för Natos motsvarighet till de markbaserade missiler, som varit aktuella i samband med MH17.

I den interimrapport som lagts fram av malaysiska myndigheter bekräftas att MH17 fick order om att ändra kurs, men det sägs inget om varför detta skedde.

  • Ryska myndigheter har lagt fram satellitdata som visar att ett ukrainsk militärflygplan befann sig i närheten av MH17. Detta nämns inte i rapporten.
  • Det finns ingen utskrift av kommunikationen i cockpit eller i tornet. Detta är uppseendeväckande och mycket ovanligt.
  • Det finns ingen dokumentation om vem som kan ha skjutit ned planet.
  • Rapporten säger att flygplanet träffats av många höghastighetsföremål, men inte varifrån de kan ha kommit. Bilderna kan lika gärna vara tecken på att planet träffats av maskinkanoneld från ett flygplan.

Kanske till och med Mattias Olsson kan förmå sig till vanlig mänsklig nyfikenhet när det gäller det nedskjutna planet och dess döda passagerare.

Text: Maj Wechselmann

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice