Replik: Sanningen om NewsVoice och Vetenskap och Folkbildning

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson

REPLIK. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har i en osignerad artikel i sin pamflett “Folkvett” rubricerad Sanningen om NewsVoice (29 aug 2015) valt att varna för tidningen NewsVoice. Angreppet kommer i ett nytt underläge för VoF då Google numera listar den VoF-granskande sajten Vetenskap-folkbildning.nu högre än VoF.se vid sökning på orden: “vetenskap och folkbildning”.

Det är i övrigt intressant att VoF just nu kommer med en så allvarlig kritik mot NewsVoice. Jag tolkar det som om nättidningen NewsVoice på allvar oroar etablissemangets och industrins grindvaktförening. Det är i övrigt många nya medier som nu tar läsare från gammelmedia och tillrättalagd public service. NewsVoice har för närvarande mellan 150,000 och 230,000 unika besökare per månad.

Vi inom de nya medierna utvecklas varje dag som orädda och professionellt undersökande journalister och analytiker. Vi försöker leverera det där skrivandet som gammelmedierna offrade eller glömde bort för att tillmötesgå annonsörer och jäviga styrelseledningar.

Sanningen om VoF

Min kommentar till VoF angående det begränsade urval som VoF exemplifierar (av alla de ämnen som NewsVoice tar upp) är att Vetenskap och Folkbildning envist håller fast vid ålderdomliga uppfattningar om vård, hälsa, världen och samhället. Det är som om VoF inte hängt med i den kunskapsutveckling och kunskapsspridning som skett sedan internet kom. Det är denna kunskapsutveckling som NewsVoice speglar medan VoF:s unga och äldre arga män fortsätter att skolmässigt och smalspårigt tolka verkligheten åt allmänheten. VoF vill helst att allmänheten lydigt ska inta VoF:s ortodoxa föreställningar och materialistiska världsåskådning.

Personligen försöker jag så ofta jag kan att ge utrymme för genuin vetenskap,  bra forskning och undersökande journalistik till skillnad från VoF som enbart lyfter fram politisk korrekt vetenskap och forskning. VoF bedriver inte heller egna vetenskapliga undersökningar utan fokuserar på opinionsbildning dvs åsikter.

VoF förklarar sin mission:

“Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.”

Läs och jämför alla medier och alla källor

I övrigt håller jag med Dan Larhammar, som skriver följande kommentar efter artikeln “Sanningen om NewsVoice”:

[bildcitat saknas]

Ja, varför inte? Läs på både VoF och NewsVoice och framför allt, läs de texter som är källorna bakom de artiklar som NewsVoice publicerar. Ett av syftena medNewsVoice är att med artiklar på svenska stimulera till läsning i internationella medier. NewsVoice vill öppna svenskboxen och släppa in lite ljus, syre och hopp. VoF försöker istället hålla ihop papplådan.

Min motkritik till VoF lyder:

Svaret på frågorna är förmodligen aldrig. Orsaken är att VoF är en del av etablissemanget, en grindvaktförening som försvarar status quo.

Om skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning hade varit en äkta vetenskapsskyddande förening skulle de för länge sedan granskat och ifrågasatt dessa problem.

NewsVoice är i själva verket ett av de få medierna i Sverige, som tagit sig an dessa svåra skrivjobb.

Anledningen till att läsa VoF:s texter är främst för att få insyn i hur dessa lobbyister argumenterar för att åsiktsstyra och därför vilseleda journalister, politiker och allmänhet.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Sammantaget är det nog ganska lika. En sak att beakta är att voffarna penetrerat djupare in i den politiska maktsfären medan NewsVoice har extremt fler läsare och därför når mer folk, och folk inkluderar samma individer som VoF vill nå. Det finns alltså en överlappning.

 • Just nu ligger vof.se högst upp vid sökning på orden “vetenskap och folkbildning” och det kritiska blogginlägget som ovanstående artikel handlar om hamnar på förstasidan vid sökning på ordet “newsvoice”. Är det NewsVoice som ligger i underläge nu alltså?

 • Jag håller faktiskt inte med dej Torbjörn. Detta från 40-talet är inget att lägga bakom sig.
  Fundera varför man helt stängt dörren för en “brottsplatsunderökning” därhändelserna skedde.
  Att det finns lagar som sätter folk i fängelse om dom vill ta reda på vad som faktiskt hände och det fall resultaten avviker och redovisas sätts uppgiftlämnaren inom lås och bom.

  Jag vill faktiskt gå så långt att om inte allt det gamla rivs upp och skärskådas kommer
  vi aldrig att sova lugnt om natten. Många i den gruppen som avses välkomnar debatt och öppenhet men tvingas sitta med tvångströja och munkavle. Naturligtvis kommer den tid då allt ställs på sin spets och frisk luft kommer att ersätta den unkna luften vi tvingats andas in.
  Antisemit är inte något man är utan begreppet/epitetet antisemit är istället ett effektivt verktyg för andra syften.
  Det vet alla som besöker denna site.
  Men är det Nv:s tanke att det skall vara så så får vi köpa den tanken.
  Jag förstår den, motsatsen kostar energi och skymmer sikten för annat.
  Det är OK om man bara offentligt redovisar det.
  Flera andra goda initiativ har gått i graven just på grund av diskussioner som Gunilla tar upp.
  Men frågan inställer sig då,vad döljs mer?

 • Gunilla, jag valde att radera alla kommentarer som avhandlade antisemitism. Antisemitism- och antosionism-babblet är ämnen som som förtär syret, stänger boxen och kastar mörka skuggor från 1940-talet, en förfluten period som det kanske är dags att lämna bakom sig.

 • Bäste Hr Redaktör.

  “NewsVoice vill öppna svenskboxen och släppa in lite ljus, syre och hopp”

  Skriver Du, men varför stänger Du av alla kommentarer som inte stämmer med tidningens egen snäva uppfattning om vad som är rätt?

 • Tittade in på VoF:s forum. Nivån är verkligen inte hög på diskussionerna.
  Verkar vara mest fjortisar där, åtminstone av språket och retoriken att döma.
  Trist att dom fått ett visst utrymme i medierna. Men å andra sidan verkar samma fjortonåringar sätta rubriker och välja innehåll i vår press.
  Idag kan man på Ab site bli antingen bli chockad av att Putin lyfter järnskrot i mjukisbyxor eller bli chockad över nån idrottsman missat nåt eller varför inta skakas som engelska kungahuset.

  Tack Torbjörn för NV, har hittils inte blivit chockad eller skakd en enda gång men märkbart intresserad av att läsa vidare i nåt ämne som kommit upp.

 • VoF ledarna Dan Larhammar f.d. orförande och styrelsemedlem, och Susanne Bryngelsson
  har ställt upp på sockerindustrins syn på socker, och satt sina namn på BIG FOODs artikel om socker,där de säger:””Om sockerintaget överstiger energibehovet får man ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång vilket kan orsaka kostrelaterad sjukdom såsom typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.” Se: http://www.aftonbladet.se/debatt/article20661931.ab

  Alltså socker är inte farligt på något annat sätt än andra kalorier. Det strider mot den seriösa forskningen om socker. Se t ex :
  https://www.youtube.com/watch?v=uIIXUZwpB-U

  Voffarna kritiserar som vanligt inte sina ledare. De tiger om pseudovetenskapen som Larhammar och Bryngelsson ställer sig bakom. VoF har verkligen INGETING med vetenskap
  eller folkbildninga att göra. De är bara inriktade på att attackera sådant som kan minska läemedelsförsäljningen. De stödjer trollkarlen James Randis privata stiftelse, som varande
  den ledande “SKEPTISKA” organisationen. Den stiftelsen stödjer lobby-organisationen
  ACSH , som en “skepiskresurs”. Det har VoF aldrig invänt emot. Det har inget med vetenskap att göra, utan VoF stödjer sådant som ledarna tjänar pengar på.

 • Jag är så glad att Newsvoice finns. Intressanta artiklar och ett öppet diskussionsfält. VoF har ju rätt att skriva vad dom tycker om Newsvoice förstås och jag tycker att deras artikel känns desperat, som om de inser att de håller på att tappa makten över människornas tänkande. Just det här att varna för “farliga” sidor är ju jättelöjligt. Tänkande människor läser allt möjligt med ett öppet sinne och tar sedan ställning. När det gäller källhänvisningar så vet jag ingen nättidning som har så många hänvisningar som Newsvoice.

 • VoF är väl snart på fallrepet vad jag förstått. Man har förgripit sig på personer och organisationer under en längre tid och nu har folk fått nog. Mycket arbete är gjort den senaste tiden och resultat av det kommer troligen snart att visas.

 • Nu har jag läst “Sanningen om NewsVoice” +alla kommentarer – och säger ett bestämt Nej Tack till åsikts-polis-fasoner. Maken till obildad arrogans får man leta efter!
  Instämmer med Mona Nilssons: “De representerar de sämsta sidorna hos människan, intolerans, hänsynslöshet och brist på ärlig omtanke och omsorg om andra..”

  Nä, det blir allt NewsVoice istället. Här finns ett stort utbud av artiklar att läsa, kommentera på ..positivt eller negativt. Har aldrig någonsin känt att jag måste ha en åsikt som överensstämmer med skribenternas. Här får man tycka och tänka som man vill. Det är t o m ok att ha ‘..felaktiga föreställningar..’ 😉

 • En gång i tiden var rökning rent av bra för dig! Doktorn och experterna sa ju det!

  “Camel’s campaign featuring doctor endorsements is probably the most familiar instance of false advertising, seen here in an ad from 1948. Yet almost every cigarette company twisted science to support its products, including Chesterfield’s 1953 ads, which rephrased expert findings to show that smoking had “no adverse effect.” Long after 1950, when Morton Levin published his definitive study linking smoking to lung cancer, experts continued to imply that there were other factors causing cancer and lung disease.”

  Undrar hur vof skulle ställt sig 1948 “experterna” var ju så övertygande säkra på att det fanns absolut ingen koppling till lungcancer.

 • “När ska VoF, som utger sig för att försvara vetenskaplighet, granska och slå ned på den organiserade kriminaliteten inom läkemedelsindustrin, precis som Cochrane-chefen professor Peter Gøtzsche valt att göra?
  När ska VoF angripa pseudovetenskapen inom den medicinska forskningen och fackpressen, precis som Lancets chefsredaktör dr Richard Horton gjorde?”

  När det snöar i helvetet kanske?

 • Vetenskap och Folkbildnings medlemmar gör mig illa till mods. De representerar de sämsta sidorna hos människan, intolerans, hänsynslöshet och brist på ärlig omtanke och omsorg om andra människor – även de minsta barnen. Det exemplifieras med deras häxjakt på människor som får svåra symtom, även livshotande, av strålning från trådlös teknik eller deras hånfulla angrepp på vi som för fram information om att strålningen medför allvarliga hälsorisker och att barnen är särskilt känsliga. Dessa vanligen relativt unga grabbar står för något helt annat än vetenskap och folkbildning. I själva verket står de för okunskap och hjärntvätt samt ett odemokratiskt samhälle där obekväma sanningar censureras, oftast i storindustrins tjänst. Se exempelvis denna skamfläcksartikel i Expressen fixad av VOF som ogillar att riksdagsledamöter i demokratisk anda ska få del av information som stör storföretag som Apple, Microsoft, Ericsson mfl.http://www.expressen.se/nyheter/arets-forvillare-bjuds-in-till-riksdagen/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *