Swift response – Största militära provokationen mot Ryssland sedan kalla kriget pågår i Europa

publicerad 19 augusti 2015
- av NewsVoice

Defense.gov_News_Photo_060207-F-4462M-011

Enligt USA:s armé är den militära övning vid namn “Swift response” som inleddes i lördags den 15 augusti 2015 den mest omfattande allierade luftburna militärövningen i Europa sedan det första kalla kriget.

Mer än 4 800 soldater från 11 NATO-länder deltar i övning under fyra veckor. Övningen utspelas i Tyskland, Italien, Rumänien och Bulgarien. Syftet är att förbättra NATO:s snabbinsatsstyrka att agera mer effektivt. Den 26 augusti ska 1000-tals fallskärmsjägare från NATO luftlandsättas i Tyskland och Bulgarien.

Övningen är ett tecken på det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa efter militära, politiska och ekonomiska aggressioner riktade mot Ryssland. Landets svar på dessa aggressioner ledde till annekteringen av Krimhalvön 2014 och strider i östra Ukraina.

Enligt NATO:s och militäralliansens logik beror en lång rad av dessa militära övningar intill Rysslands gräns omvänt på en “växande rysk aggression”.

Text: NewsVoice | Foto: U.S. Marines  hook up sling loads of supplies to a U.S. Army CH-47 Chinook helicopter, Pakistan, on Feb. 7, 2006. Wikimedia Commons