TTIP – Det kontroversiella handelsavtalet kan endast läsas av politiker i ett hemligt läsrum i Brüssel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 augusti 2015
- NewsVoice redaktion

European_flag_in_Karlskrona_2011

Nu ökar EU säkerheten runt TTIP-avtalets innehåll pga av läckor. Det skriver The Independent i artikeln: “TTIP controversy: Secret trade deal can only be read in secure ‘reading room’ in Brussels”.

Problemen runt handelsavtalet TTIP är dels att det är kontroversiellt i sig eftersom det ger stora företag utökad makt över regeringar. Avtalets innehåll kan endast studeras av politiker och nu måste dessa åka hela vägen till Brüssel för att överhuvudtaget kunna läsa det. Det här betyder att många EU:s politiker kommer att rösta på något som de inte ens förstår innebörden av.

Handelskommissionären Cecilia Malmström i EU är den person som bromsar tillgången till dokumenten.

An investigation by German news site Correct!v has revealed that the Commission is cracking down on TTIP security following a series of leaks, purportedly by EU member states who had accessed information on the deal electronically.

EU Trade Commissioner Cecilia Malmström has said that no more reports on TTIP negotiations will be sent to Member States because of “important vulnerabilities in the last rounds of negotiations”.

Mörkandet av TTIP gäller även handelsavtalet TTP för USA-Asien, skriver The Independent. TTP kan endast läsas i ett lika hemligt läsrum i Washington.

Robert Smith som är värd för pod-casten Planet Money säger att hemlighetsmakeriet är förvånansvärt högt gällande TTP.

“In the basement of the US capitol, there is a room, a locked soundproof room, and the only people allowed in this room are US senators, and they can’t bring their assistants, they can’t bring their phones, they can’t even take notes in there.

“Inside this room is not the codes for our nuclear weapons, it’s not CIA files, it’s not the documents that tell us an alien landed in Roswell. No, in this room is the text of a trade deal.”

Läs mer i Independent

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: TTIP
 • Jag har försökt samarbeta flera gånger med Skiftet som arbetar med frågan, men de vill inte. NewsVoice får inte återpublicera något av vad de skriver utan att de lämna en förklaring. Det är tråkigt eftersom jag tycker deras arbete är viktigt.

  Om de varit villiga att samarbeta tex låtit NewsVoice återpublicera texter så hade NewsVoice läsare berikats med vad som händer i ämnet. Nu måste vi skriva egna texter eller hoppas på att engagerade medborgare skriver om ämnet för NewsVoice.Jag har tyvärr inte tiden att skriva om allt som händer i världen…

 • Birgitta:
  Ja, här är ett par av de förhandlingspunkter som Greenpeace avslöjar:

  USA vill delta när EU planerar nya lagar. “Spwecialistkommisioner” skall utarbeta nya regler utan deltagande eller insyn av folkvalda politiker

  Import av hormonbehandlad slakteriprodukter. Amerikanska regler för djurskydd, lantbrukshygien och slakt skall godtas i Europa. (Om deras slaktmetoder se Piltsons bok ”Kulinaria”)

  Genmanipulerade växter, livsmedel och nya produkter skall tillåtas tills skadlighet bevisats. I Europa krävs vetenskaplig bevisning av oskadlighet.

  Hela frågan går så tvärt emot allmäneuropeisk syn på lantbruk, miljövård och tvistbehandling att man begriper varför förhandlingarna varit hemliga. Att dessa avslöjanden skall behöva göras av Greenpeace snarare än de vanliga medierna är ett förfärligt underbetyg för dessa.

 • Varför stannade denna intressanta debatt den 2 maj 2016 06:58?
  Är det inte här och NU debatten om övertalningen, som enligt uppgifter fortsätter att ske gällande EU borde fortsätta?

  Dagligen kommer uppgifter om att nya TTIP-liknande aktiviteter startats på andra stållen här på jorden. Brasilien har nämnts! Kanske finns det fler liknande på gång, vilka ännu inte har avslöjats?

  Kanske var kanske felvalt ord? Förmodligen används den taktiken på fler ställen för att allt skall bli helt lika runt om på det enda klot där mänskligheten har förutsättningar att leva!

  NewsVoice Admin måste nog dra igång TTIP-diskussionen igen!

 • TTIP är nog värre än vad vi kunnat befara. “Eliten” i USA och i EU spelar med våra liv – sådan är nyliberalismen som har blivit vår nya påtvingade religion = greed is go(o)d.

  “Miljöorganisationen Greenpeace säger sig ha kommit över läckta dokument som visar att frihandelsavtalet TTIP utgör ett allvarligt hot “mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten”.

  http://www.svd.se/greenpeacelacka-om-handelsavtal/i/senaste

 • Sedan var det ju en Wikiläcka som orsakade att det gamla TTIP röstades ner och bordlades.. Vad säger du om det Peter G? Att Assange borde syssla med viktigare ting?

  Nu häcklar och hånar förespråkarna all kritik och påstår att avtalets innehåll och förhandlingen är den mest öppna..

 • Ovanstående handelsavtal ingår i bildande av den nya världsordningen. Hela mänskligheten kommer att bli slavar under den. Därefter kommer man att långsiktigt ta död på huvuddelen av människorna.

  USA gör just nu allt för att krossa Ryssland och Kina militärt. Den pågående massinvandringen till Europa är också avsiktlig för att rasera hela Europa. Därefter blir det förhållandevis enkelt för USA att med militära medel rasera det sista .

  Finns ingen anledning alls för politiker att skriva på sådana papper.

  Det är den ekonomiska eliten eller oligarkerna mest i USA som styr hela världen.

 • Egentligen har det politiska systemet i Sverige blivit helt vansinnigt. Enligt AnnMarie Pålsson fd politiker är det av 349 politiker i riksdagen bara ca 10 personer som själva kan bestämma vad de vill rösta på. Och nu efter senaste valet har det minskat ännu mer. Då blir det ganska lätt för den sk. Bilderberggruppen att köpa det lilla antalet som är kvar.

  Om det helt går överstyr när det gäller tex. TTIP och en del annat vore det bättre att på sikt göra som i Schweiz att ha direktdemokrati så alla röstberättigade får rösta. Förutsatt att det inte har blivit diktatur här i Sverige.

 • Demokratin i Sverige och EU år 2015!
  Var det demokrati vi hade i Sverige? Är övriga länder i EU demokratier på samma sätt? Från att ha varit positivt inställd till EU som en demokratisk förebild för stora delar av vår omvärld har mitt förtroende krackelerat alltmer när det gäller det som sker i “Hemlighuset” nere i Bryssel!

  Korruptionen i Sverige!
  När jag som medborgare i Sverige kunnat konstatera all korruption, som råder hos våra myndigheter – man kan nästan välja vilken som helst – börjar tankarna gå eller snarare snurra runt i den struktur som sitter ovanpå halsen! Lever vi i något, som kan definieras till sin funktion som ett “demokratiskt” samhälle?

  Demokratin i Grekland och på agoran!
  Är det som det var nere i Grekland för några tusen är sedan? – Att huvudmännen för de hundratalet mäktigaste familjerna gick ner till maktens centralplats – agoran – och bestämde alla övrigas öden – utan ens bry sig om att lyssna efter om avvikande åsikter fanns gällande de frågor vilka då skulle avgöras!
  När det gäller Sverige lever folk i illusionen att vi lever i ett demokratiskt samhälle, som gör allt det medborgarna önskat! – Medborgarna, som röstat fram alla dem, som skulle företräda dem i alla frågor genom omröstningar i riksdagen!

  Demokrati i Sverige?
  Så tycks det dock inte vara längre! Nu är det partiledningarna, som bestämt vilka som skall företräda “folket” i riksdagen! – Jag hör ursinniga protester från vänner och bekanta: “Du har helt fel …”, men när jag berättar om vad som presenteras i boken “Knapptryckarkompaniet”, skriven av Anne-Marie Pålsson, – en statsvetare, som under två valperioder representerat Moderaterna i Riksdagen får jag ytterligare arga protester – “Det där kan inte stämma! Du har fullständigt fel …” samtidigt som många av dem ondgör sig över att en socialförsäkringsminister (M) anser att svårt sjuka skall i liggande position utföra någon form av arbete – när det visar sig att många riksdagsmän efter avslutad riksdagsmanskarriär inte behöver se till att kunna försörja sig genom att leta upp ett arbete som de har kvalifikationer för – utan istället lyfter riksdagslön under flera år trots att de har korrekt utbildning för att ta vilket arbete som helst!

  Korruptionen i EU-toppen?!?
  Saken blir inte bättre då det visar sig att en av EU-toppens ledande representanter vägrar låta “folkets EUrepresentanter” få ta del av upprörande fakta gällande hemliga uppgifter gällande pågående förhandlingar om TTP och det mycket kontroversiella TTIP avtalet mellan EU och USA – innan de skall rösta för det!

  Är det, som NU sker i Bryssel “höjden av rådande demokrati” i Sverige och övriga EU?

  Hade Orwell redan för länge sedan avslöjat vad som skulle ske framöver, dvs NU?

  Den som läst Orwells “1984” torde känna igen temat “krig är fred”, “lögn är sanning”, eller kanske temat i “Animal Farm” av samme författare – där det framhålls att “alla djuren där är jämlika”, men att givetvis somliga där nere i Bryssel är “mer jämlika än alla de övriga”!

  Är det här det demokratiska Europa NU befinner sig – det som anser sig vara så mycket bättre och förmer än alla andra länder … ???

 • Instämmer till fullo med vad.. En; Allmänt kallad: LegeNet says:

  “Ändra på detta med tvångsvärvningen, och sedan kan människor rösta med fötterna om de vill stå kvar i ett företag som bestämmer allt över deras huvuden, eller om de som fria människor vill bilda egna samhällen med verklig ekonomi utanför detta företags olika hemliga avtal. Visionen jag ser är en mångfald av parallella internationella handelsöverenskommelser, där tidigare nämnt företag och deras internationella kompanjoner bara blir ett av många handelssystem. Varför skulle just handel ligga under ett monopolsystem?”

  Bort med det nuvarande helt uppåt väggarna tokiga monopol-systemet – som väl egentligen inte bara gäller ‘just handel’. Det har ju blivit ett helt j*dra stort spindelnät som snart nog täcker det mesta i samhället!!

  Vi behöver tänka mer i riktningen att ‘small is beautiful’ ..över hela linjen!

 • Att kommersiella företag* håller sina affärshemligheter just hemliga är inte så konstigt.

  Det som är galet är att detta företag missleder människor att begå misstaget att tro att de tillhör företagets tillgångar, vilket ju inte är möjligt då det skulle innebära tvångsvärvning / slaveri, etc, och det är fullständigt olagligt.  Att företagets egna jurister inte erkänner detta förhållande är inte heller något märkligt, de har ju sin lojalitet till företaget.  Det som däremot för fria människor i det landområde vi brukar kalla Sverige är ett inte så litet problem är att det inte finns någon laglig domstol för just fria människor.  Och dessutom att en massa medmänniskor på riktigt tror att alla MÅSTE vara tvångsanslutna till företaget ifråga.  Ett sådan tänkt tvång faller på sin egen orimlighet, då det skulle inneburit slaveri.  Hade det inte varit för nio års grundindoktrination och diverse tilläggsindoktrinationer skulle det inte lurat någon.  Men p.g.a. alla indoktrinerade så har företaget givetvis en hel del inpiskare som faktiskt ändå, men fullständigt olagligt, tvångsvärvar sina medmänniskor och dessutom förhindrar sålunda tvångsvärvade medmänniskor från att lämna slaveriet.

  *:  Här länk till företagets deklarationshandlingar:  SWEDEN KINGDOM OF CIK#: 0000225913, RIKSGALDSKONTORET.  Här länk till hur företaget handlas på börsen:  Sweden (Kingdom Of).

  Ändra på detta med tvångsvärvningen, och sedan kan människor rösta med fötterna om de vill stå kvar i ett företag som bestämmer allt över deras huvuden, eller om de som fria människor vill bilda egna samhällen med verklig ekonomi utanför detta företags olika hemliga avtal.  Visionen jag ser är en mångfald av parallella internationella handelsöverenskommelser, där tidigare nämnt företag och deras internationella kompanjoner bara blir ett av många handelssystem.  Varför skulle just handel ligga under ett monopolsystem?

  — LegeNet Holistisk detektivbyrå

 • Katrine Marcal ifrågasätter, i dagens DN, huruvida “folk som väljs i val med cirka fyrtio procent valdeltagande har demokratisk legitimitet”. Hur kan folkvalda rösta på något som de inte vet något om? Bättre vore om TTIP skulle offentliggöras för beslut i nationella val i medlemsstaterna. Svaret från allmänheten skulle med all säkerhet bli ett rungande nej till nykolonialism. Hemlighetsmakeriet i den här viktiga frågan tydliggör att “våra” politiker bara är en slags puppies. Hur kan vi låta dessa nickedockor rösta om viktiga framtidsfrågor?

 • Jo tack! Så var det med demokrati och valfrihet. Knapptryckarkompaniet on steroids. Inte ens de riksdagsledamöter som kommenderas att rösta för “avtalet” får möjlighet att studera det innan de röstar. Och vi skall inte tala om folket. De skall minsann inte ha någon insyn i vad de tvingas betala för eller konsumera. Intressant inblick i USA:s globala erövringskrig på det ekonomiska området. Om Sverige röstar för ett sådant avtal, då bör de ansvariga ställas inför rätta för svek mot huvudman om inte något MYCKET värre. Huvudman är i det här fallet hela svenska folket, eller i varje fall de som röstat in de ansvariga till sina förtroendeposter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *