Varningar för skadliga läkemedel kommer ofta långt efter att industrin redan dragit in miljardbeloppen

publicerad 18 augusti 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Torbjörn SasserssonLEDARE. Skadestånd till skadade patienter och ersättning för dödsfall på grund av skadliga läkemedel betraktas av industrin endast som kostnader för att göra bra affärer, skriver Martha Rosenberg som är undersökande journalist och författare.

Rosenberg gör i sin artikel “7 Drugs Whose Dangerous Risks Emerged Only After Big Pharma Made Its Money” observationen att varningar för skadliga läkemedel når allmänheten först efter att läkemedlen inte längre marknadsförs och patenten gått ut. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har en tendens att varna när det redan är för sent, när miljontals användare redan intagit drogerna under flera år. Stämningarna kommer efter att marknaden svalnat för industrin.

“If a drug you took four years ago may have given you liver damage, why didn’t the FDA tell you then? Why didn’t the FDA recall the drug or better yet, not approve it in the first place?”. – Martha Rosenberg

Martha Rosenberg frågar retoriskt varför FDA inte varnade tidigare eller ännu bättre, varför stoppades inte drogerna i ett tidigt skede så att de aldrig ens kunde nå marknaden?

Det officiella svar som både FDA och Big Pharma (läkemedelsindustrin) ger är att man inte kan veta om en drog är farlig förrän miljontals människor använt den. Det om något är en indikation på fuskforskning, statistikfusk och pseudovetenskap. Samtidigt ackumuleras domstolsfallen som visar att läkemedelsindustrin ofta redan vetat att läkemedlen var skadliga, men de väljer att mörka fakta. NewsVoice har i en serie artiklar och referat visat hur industrin gång på gång bötfällts för att ha vilselett medicinska tidskrifter, läkare och patienter.

Skadestånden och böterna utgör endast en begränsad kostnad efter att miljarderna dragits in

Det som är tydligt är att Big Pharma satt i system att mörka allvarliga biverkningar eller verkningslösa mediciner genom att trixa med statistik och pseudovetenskap för att så snabbt som möjligt prångla ut produkterna på marknaden och sedan sälja så mycket som möjligt, under så lång tid som möjligt innan patenten går ut och stämningarna från patientgruppen börjar strömma in.

Trots att de böter och skadestånd som utbetalas kan handla om miljardbelopp är vinsterna ändå oerhört mycket större. Det blir alltid plus i kassan trots att till och med forskningskostnaderna är inräknade, sa John Virapen som tidigare var svensk VD för Big Pharma-bolaget Eli Lilly, till NewsVoice.

Martha Rosenberg - Foto: RT.com“It is the business model for new drugs that provokes Big Pharma to bury risks and exaggerate benefits. A new drug under patent has a high price and no competition, and will make millions or even billions every year it is under patent. A settlement for death or injuries down the road is a nuisance and just the cost of doing business.” – Martha Rosenberg

Media flyttar fokus från den organiserade kriminaliteten till örtmedicinare

I Sverige och Norden har många läkare, forskare och till och med avhoppare från Big Pharma under flera år varnat för att läkemedelsindustrin är organiserad brottslighet. Trots det vägrar i princip svenska medier och svensk public service ge dessa insiders och visslare möjligheten att få ut sina budskap. Istället föredrar svenska medier att ge utrymme för jakt på enskilda alternativmedicinare. Svenska medier beter sig på samma sätt som den kriminella läkemedelsindustrin. De mörkar och vilseleder. Fokus ska vara på alternativmedicinen som ska smutskastas.

Ute i landet slår svenska myndigheter till mot alternativkliniker och det sker i det tysta. NewsVoice har fått in många samtal från bedrövade alternatrivmedicinare som fått sina verksamheter krossade trots nöjda patientgrupper. Det sker tom tillslag med poliser. På grund av bristande resurser har NewsVoice inte haft möjligheten att följa upp alla dessa fall. Istället uppmanas de drabbade att höra av sig till NewsVoice med skriftliga redogörelser om vad som hänt.

Seriösa skolmedicinare motverkar i tysthet Big Pharma

Martha Rosenberg skriver att vissa seriösa läkare inte vill skriva ut de läkemedel som är nya på marknaden utan istället vill läkarna att patienterna ska vänta upp till 7 år innan de testar. Generika som kommer ut på marknaden är inte heller någon garanti för att drogerna är verksamma eller oskadliga. NewsVoice var ett av de få svenska medier som rapporterade om att 876 läkemedel visade sig vara kvacksalveri. När det avslöjades drogs de tyst bort från den europeiska marknaden.

Läs mer: Läkemedelsskandal – 876 generika dras bort från europeiska marknaden – stormedierna mörkar

Rosenberg avslutar sin artikel med att lista en rad läkemedel som visade sig vara skadliga, men ändå såldes (och fortfarande säljs i vissa länder) under många år. De läkemedel som nämns är Vioxx (Merck), Fosamax (Merck), Lipitor (Pfizer), Nexium (AstraZeneca), Adderall (Shire), Paxil (GlaxoSmithKline) och Ambien (Sanofi-Aventis).

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Inte konstigt att AIDS-medicinen AZT drog ner antalet dödsfall med HIV/AIDS eftersom det var själva botemedlet som tog livet av folk med diagnosen HIV/AIDS. Folk klarar sig lika bra utan medicinerna ÖHT. Se filmerna “House Of Numbers” och “The Science of Panic”. m.m. Vad HIV/AIDS är och vad det inte är varierar beroende på vem man frågar. Om svaret är sanningsenligt är en annan sak.

 • NewsVoice har fått in många samtal från bedrövade alternatrivmedicinare som fått sina verksamheter krossade trots nöjda patientgrupper.  Det sker tom tillslag med poliser.

  Varken domstolar eller myndigheter har lagsäkrad auktoritet över människor, bara över olika former av personer, inklusive över så kallade fysiska personer, som inte är detsamma som människor.  Men att fysiska personer inte är detsamma som människor vet tjänstemän och poliser inte om, och det vet inte heller de drabbade om.  Så därför blir de drabbade.

  Människor står under den gyllene regeln att den som inte skadar, inte ska skadas.  Skadas människor ändå, då har den gyllene regeln brutits.  Den enda regeln som egentligen gäller har alltså brutits.

  Personer av alla de slag står under de regelverk under vilka de skapats, och dess skapare bestämmer självfallet över dem.  Staten har skapat personer, så staten bestämmer över personer.

  Endast personer tjänar t.ex. inkomst, medan människor samlar egendom.  Därför är fysiska personer, såsom statens skapelser, självfallet helt och hållet statens leksaker.  Medan staten inte har någon som helst rätt över människor, och om människor som arbetar för staten felaktigt antar att andra människor är personer, då är de själva såsom människor, och i enlighet med den gyllene regeln, fullständigt ansvariga för sina egna enskilda gärningar.

 • Det skulle ha stått : “De ekonomiska konsekvenserna måste vara så kostsamma att de stora industriföretagen inte orkar eller vill chansa på att göra samma fula trix ännu ytterligare ännu en gång”.

  Ännu har inte försäkringsbranschen blivit tillräckligt hårt bestraffad ekonomiskt för att de accepterar att dess försäkringsmedicinska rådgivare (FMR) ljuger och bedrager under ed eller sanningsförsäkran i samband med domstolsprocesser!

  Det kostar givetvis inga pengar för branschen att ägna sig åt sådan verksamhet så länge som det inte blir skyhöga kostnader till följd av sådan bedrägeriverksamhet! Men i samma stund branschen tvingas att betala miljardskadestånd sedan ljugande/manipulerande försäkringsläkare (FMR) blivit påkomna med bedrägliga manipulationer i domstolar – borde det finnas en chans att systemen till sist börja fungera enligt rättssäkra principer.

  Fram tills detta sker kan det bli en ansamling av feldömda processer – medförande att miljardskadestånd kommer att utdömas till en bransch som låtsas som om allt fungerade “helt i sin ordning”!

  Inget samhälle kan i längden acceptera att rättssäkerheten blivit en handelsvara – vilken som helst, men som det tyvärr ser ut alltför ofta i svenska domstolar – när medicinskt okunniga domare dömer i processer där medicinska fakta skulle ha fått gälla – inte halvsanningar eller t o m rena bedrägerierna uppfattats som om vittnesmålen vore senaste rådande sanning!

  När domarkåren litat på att professorer i ortopedi, neuroradiologi eller neurologi verkligen var specialister i rådande ämnesområden och dömt till branschens fördel – som t ex skett tills helt nyligen när Kaliber kunde avslöja hur ruffel och skurkeri pågått i Trafikskadenämnden eller i processer där professorn Hans Link i neurologi avslöjats ha ägnat sig åt jäv!

  Förmodligen kommer därfär en rad med processer behövas göras om – med konsekvenser att försäkringsbranschen tvingas betala mångmiljardbelopp till svårt skadedrabbade och deras familjer! Ett scenario som nog branschen aldrig räknat med – eftersom den litat på att FörsäkringsJuridiska Föreningens styrelseledamöter skulle bidraga till att man uppe i Justitiedepartementet skulle förhindra att jävsprocesser skulle kunna gå den emot!

 • Är det inte dags att man höjer straffsatserna så rejält att inte industrin kan fortsätta att ruffla som den gjort på senare tid? De negativa effekterna av “rufflet” måste kosta så rejält att bedragarna inte vågar fortsätta som de gjort sedan länge.

  Det kan inte vara rimligt att en rufflande industri skall finna det lönsamt att fortsätta nuvarande bedrägeriverksamheter! De ekonomiska konsekvenserna måste vara så kostsamma att de stora industriföretagen orkar<vill chansa på att göra samma fula trix ännu ytterligare ännu en gång.

  Inga preparat kan vara så värdefulla att de med makten kan tillåtas få fortsätta gång på gång, som om ingenting har hänt! Man skall inte kunna få "köpa sig fria" på något sätt. Det borde finnas något sätt att räkna ut hur mycket vinst "skurkerierna/bedrägerierna" lett till i förhållande till de vinster de skapat för inblandade företag.

  Har "försökspersoner" drabbats skall straffen vida överstiga drabbades konsekvenser, i form av lidande och kostnader!

  Ta som exempel att någon drabbas av "sömnsjuka" efter en vaccination! Vad kostar inte det både samhället och den drabbade för resten av dennes liv? – Att i efterhand ge ett litet antal drabbade en liten engångssumma – "som plåster på såren" visar hur kallsinnigt nuvarande regelverk slår mot alla drabbade! – Det skall inte med juridiska "finter" vara möjligt att smita från drabbades konsekvenser …

  "Det hade vi ingen aning om" eller något annat lämpligt skall aldrig få bli accepterat …

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *