Varningar för skadliga läkemedel kommer ofta långt efter att industrin redan dragit in miljardbeloppen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Torbjörn SasserssonLEDARE. Skadestånd till skadade patienter och ersättning för dödsfall på grund av skadliga läkemedel betraktas av industrin endast som kostnader för att göra bra affärer, skriver Martha Rosenberg som är undersökande journalist och författare.

Rosenberg gör i sin artikel ”7 Drugs Whose Dangerous Risks Emerged Only After Big Pharma Made Its Money” observationen att varningar för skadliga läkemedel når allmänheten först efter att läkemedlen inte längre marknadsförs och patenten gått ut. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har en tendens att varna när det redan är för sent, när miljontals användare redan intagit drogerna under flera år. Stämningarna kommer efter att marknaden svalnat för industrin.

”If a drug you took four years ago may have given you liver damage, why didn’t the FDA tell you then? Why didn’t the FDA recall the drug or better yet, not approve it in the first place?”. – Martha Rosenberg

Martha Rosenberg frågar retoriskt varför FDA inte varnade tidigare eller ännu bättre, varför stoppades inte drogerna i ett tidigt skede så att de aldrig ens kunde nå marknaden?

Det officiella svar som både FDA och Big Pharma (läkemedelsindustrin) ger är att man inte kan veta om en drog är farlig förrän miljontals människor använt den. Det om något är en indikation på fuskforskning, statistikfusk och pseudovetenskap. Samtidigt ackumuleras domstolsfallen som visar att läkemedelsindustrin ofta redan vetat att läkemedlen var skadliga, men de väljer att mörka fakta. NewsVoice har i en serie artiklar och referat visat hur industrin gång på gång bötfällts för att ha vilselett medicinska tidskrifter, läkare och patienter.

Skadestånden och böterna utgör endast en begränsad kostnad efter att miljarderna dragits in

Det som är tydligt är att Big Pharma satt i system att mörka allvarliga biverkningar eller verkningslösa mediciner genom att trixa med statistik och pseudovetenskap för att så snabbt som möjligt prångla ut produkterna på marknaden och sedan sälja så mycket som möjligt, under så lång tid som möjligt innan patenten går ut och stämningarna från patientgruppen börjar strömma in.

Trots att de böter och skadestånd som utbetalas kan handla om miljardbelopp är vinsterna ändå oerhört mycket större. Det blir alltid plus i kassan trots att till och med forskningskostnaderna är inräknade, sa John Virapen som tidigare var svensk VD för Big Pharma-bolaget Eli Lilly, till NewsVoice.

Martha Rosenberg - Foto: RT.com”It is the business model for new drugs that provokes Big Pharma to bury risks and exaggerate benefits. A new drug under patent has a high price and no competition, and will make millions or even billions every year it is under patent. A settlement for death or injuries down the road is a nuisance and just the cost of doing business.” – Martha Rosenberg

Media flyttar fokus från den organiserade kriminaliteten till örtmedicinare

I Sverige och Norden har många läkare, forskare och till och med avhoppare från Big Pharma under flera år varnat för att läkemedelsindustrin är organiserad brottslighet. Trots det vägrar i princip svenska medier och svensk public service ge dessa insiders och visslare möjligheten att få ut sina budskap. Istället föredrar svenska medier att ge utrymme för jakt på enskilda alternativmedicinare. Svenska medier beter sig på samma sätt som den kriminella läkemedelsindustrin. De mörkar och vilseleder. Fokus ska vara på alternativmedicinen som ska smutskastas.

Ute i landet slår svenska myndigheter till mot alternativkliniker och det sker i det tysta. NewsVoice har fått in många samtal från bedrövade alternatrivmedicinare som fått sina verksamheter krossade trots nöjda patientgrupper. Det sker tom tillslag med poliser. På grund av bristande resurser har NewsVoice inte haft möjligheten att följa upp alla dessa fall. Istället uppmanas de drabbade att höra av sig till NewsVoice med skriftliga redogörelser om vad som hänt.

Seriösa skolmedicinare motverkar i tysthet Big Pharma

Martha Rosenberg skriver att vissa seriösa läkare inte vill skriva ut de läkemedel som är nya på marknaden utan istället vill läkarna att patienterna ska vänta upp till 7 år innan de testar. Generika som kommer ut på marknaden är inte heller någon garanti för att drogerna är verksamma eller oskadliga. NewsVoice var ett av de få svenska medier som rapporterade om att 876 läkemedel visade sig vara kvacksalveri. När det avslöjades drogs de tyst bort från den europeiska marknaden.

Läs mer: Läkemedelsskandal – 876 generika dras bort från europeiska marknaden – stormedierna mörkar

Rosenberg avslutar sin artikel med att lista en rad läkemedel som visade sig vara skadliga, men ändå såldes (och fortfarande säljs i vissa länder) under många år. De läkemedel som nämns är Vioxx (Merck), Fosamax (Merck), Lipitor (Pfizer), Nexium (AstraZeneca), Adderall (Shire), Paxil (GlaxoSmithKline) och Ambien (Sanofi-Aventis).

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq