Brevet om Gardasil som justitieminister Morgan Johansson och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inte vill besvara

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 25 september 2015
- Christer Nilsson
Gardasil - I Love Me reklam - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Den mäktiga vaccinindustrin har satt offentlighetsprincipen ur spel när de lyckats sekretessbelägga landstingens upphandling i mångmiljonaffären med Gardasil. Samtidigt flaggar ledande cancerläkare och onkologer för att även pojkar bör vaccineras med Gardasil mot HPP, humant papillomvirus. Detta spelar Sanofi Pasteurs kassako rakt i händerna, om hundratusentals ytterligare barn vaccineras med Gardasil.

Bild: Regeringskansliet och Sanofi Pasteur | Christer Nilsson (th) – Foto: Johan Arvidsson

Mot detta reagerar medicinhistorikern och författaren Christer Nilsson som i två öppna brev till justitieministern och demokratiministern kritiserar detta förfarande. Hemlighetsmakeriet strider mot normala demokratiska regler. Så får det inte gå till. Medborgare och medier har all rätt att få insyn och besked om hur skattepengarna används, men sex veckor har gått och ministrarna har ännu inte svarat.

Vad tycker du? Kontakta Justitieministern och/eller demokratiministern direkt med ett mail.

NewsVoice publicerar idag nedan brevet som ministrarna inte vill besvara.

ArcanumSkolan 2024

Ber att du läser denna min opinionsyttring som jag nu försöker få medier att reagera på och att publicera.

Två saker oroar mig – precis som föräldrar till alla flickor och pojkar också borde oroa sig:

Att vaccinindustrin tillsammans med landsting och delar av läkarkåren nu pläderar hårt för att även alla pojkar bör vaccineras med Gardasil mot HPV, Humant Papillom Virus.

Att den jättelika upphandling av Gardasil som Stockholms läns landstingsgrupp nu gjort av vaccinindustrin är sekretessbelagd. Hur kommer det sig? Har man inte rent mjöl i påsen? Har det förekommit otillbörliga påtryckningar eller jäv? Vad vill man dölja?

Jag skulle vilja att du tittar närmare på den domen i Kammarrätten 2013 och om den är i överensstämmelse med svensk demokrati och Offentlighetsprincipen för upphandlingar.

Tacksam också för ett personligt svar ifrån dig.

Vänliga hälsningar

Christer Nilsson
medicinhistoriker, författare

Vad tycker du?

[polldaddy poll=9095233]


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Bäste Björn Hammarskjöld!

  Jag tycker att Du skall skicka Ditt brev ännu en gång till Justitieministern, men då tillägga att Du kräver att få ett diarienummer!

  Mina erfarenheter är att utan kravet på diarienummer brukar svar utebli hur mycket man än “begär” svar!

  Annars var resten av Ditt brev utmärkt!

 • Jag gillar inte hot utan vill hellre använda lag så jag har skrivit till Morgan och Alice

  Hej!

  Jag begär att Christer Nilsson får svar på sitt brev för ett par månader sedan rörande upphandlingen av Gardasil

  Jag begär att Regeringskansliet skickar en kopia på svaret till Christer Nilsson till min e-post ovan.

  Jag begär att även Regeringskansliet följer 1, 3, 4, 6, 7, 10, 15, 16 och 17 §§ Förvaltningslagen, 1 kapitlet 9 §, 2 kapitlet 19 §, 11 kapitlet 14 §, 12 kapitlet 10 § Regeringsformen samt EURS artikel 20, 41, 42, 51, 52, 53 och 54

  Vänligen

 • 6 veckor att vänta på svar på myndighet är ett lagbrott. 4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.

  Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

  Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta. Allt detta går att läsa i Förvaltningslag (1986:223)
  https://lagen.nu/1986:223#P4S1

  Är myndigheter skyldiga att svara på en fråga:
  Svar ja. Inga undantag.
  Med svar på fråga kan även menas ett avslag eller hänvisning.

 • När jag en gång i tiden upptäckte NV så var det i samband med den än idag löpande petitionen emot framtida tvångsvaccineringar. Den uppmaningen börjar kännas aktuell igen. Den finns ju i högra spalten här på sidan för den som känner sig manad att agera.

  Det bör vara valfritt och upp till varje vuxen att överväga risken . Och barn borde inte vaccineras alls.

 • Till båda ovanstående adresser:
  “För att inte ödsla tid på falska hälsningsfraser går jag direkt på sak:

  Jag förväntar mig snarast att Christer Nilsson får svar på sitt brev för ett par månader sedan rörande upphandlingen av Gardasil (ett svar som jag kommer att få ta del av via informationskanaler av intresse).

  I annat fall kommer detta att övergå från en rak förfrågan med förhoppning om svar, till ett behov av mejlbombning för att ni ska förstå att man ibland faktiskt behöver göra något för någon annan för att få fortsätta att vara löjligt överbetald.

  /Martin, Stockholm”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *