Brevet om Gardasil som justitieminister Morgan Johansson och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inte vill besvara

publicerad 25 september 2015
- av Christer Nilsson
Gardasil - I Love Me reklam - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Gardasilhemligheter i Regeringen
Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonDen mäktiga vaccinindustrin har satt offentlighetsprincipen ur spel när de lyckats sekretessbelägga landstingens upphandling i mångmiljonaffären med Gardasil. Samtidigt flaggar ledande cancerläkare och onkologer för att även pojkar bör vaccineras med Gardasil mot HPP, humant papillomvirus. Detta spelar Sanofi Pasteurs kassako rakt i händerna, om hundratusentals ytterligare barn vaccineras med Gardasil.

Bild: Regeringskansliet och Sanofi Pasteur | Christer Nilsson (th) - Foto: Johan Arvidsson

Mot detta reagerar medicinhistorikern och författaren Christer Nilsson som i två öppna brev till justitieministern och demokratiministern kritiserar detta förfarande. Hemlighetsmakeriet strider mot normala demokratiska regler. Så får det inte gå till. Medborgare och medier har all rätt att få insyn och besked om hur skattepengarna används, men sex veckor har gått och ministrarna har ännu inte svarat.

Vad tycker du? Kontakta Justitieministern och/eller demokratiministern direkt med ett mail.

NewsVoice publicerar idag nedan brevet som ministrarna inte vill besvara.

Ber att du läser denna min opinionsyttring som jag nu försöker få medier att reagera på och att publicera.

Två saker oroar mig – precis som föräldrar till alla flickor och pojkar också borde oroa sig:

Att vaccinindustrin tillsammans med landsting och delar av läkarkåren nu pläderar hårt för att även alla pojkar bör vaccineras med Gardasil mot HPV, Humant Papillom Virus.

Att den jättelika upphandling av Gardasil som Stockholms läns landstingsgrupp nu gjort av vaccinindustrin är sekretessbelagd. Hur kommer det sig? Har man inte rent mjöl i påsen? Har det förekommit otillbörliga påtryckningar eller jäv? Vad vill man dölja?

Jag skulle vilja att du tittar närmare på den domen i Kammarrätten 2013 och om den är i överensstämmelse med svensk demokrati och Offentlighetsprincipen för upphandlingar.

Tacksam också för ett personligt svar ifrån dig.

Vänliga hälsningar

Christer Nilsson
medicinhistoriker, författare

Swisha Christer Nilsson

Vad tycker du?

[polldaddy poll=9095233]