Dagstidningarnas nätversioner sjunker stort i populäritet hos svenska folket

6
249

Mätvärden från Alexa.com som är ett Amazon-företag visar att både svenska dags- och kvällstidningar tappat väsentligt i populäritet på webben det senaste året. Allra mest allvarligt är det för DN, SvD och Sydsvenskan som tappat mest.

Analys: NewsVoice, uppd, kl 11:00, 16 sep 2015

Det handlar om stora förluster i rankning om Alexa mäter korrekt. De tidningar som återhämtat sig bäst senaste tre månaderna är Aftonbladet och Expressen, men även dessa tidningar har tappat i populäritet. Till och med Avpixlat har tappat i rankningen, men ligger på 89:e plats bland svenska sajter.

På 6:e plats kommer Aftonbladet som tidigare år brukade ha en utdragen topposition i Sverige. Expressen ligger på 11:e plats.

Störst förlorare är DN som förlorat mest i populäritet sedan oktober 2014. Helsingborgs Dagblad, Göteborgsposten och Uppsala Nya Tidning är de tidningar som haft stabilast populäritet.

De fem mest populära webbplatserna i Sverige är i ordningen: Google.com, Google.se, Facebook.com, Youtube.com och Yahoo.com. Det betyder att folk söker mer på nätet efter information och sedan delar den på Facebook.

Aftonbladet

Alexa-Aftonbladet.se-tom15sep2015

Dagens Nyheter

Alexa-dn.se-tom15sep2015

Expressen

Alexa-Expressen.se-tom15sep2015

Göteborgsposten

Alexa-gp.se-tom15sep2015

Helsingborgs Dagblad

Alexa-hd.se-tom15sep2015

Svenska Dagbladet

Alexa-svd.se-tom15sep2015

Sydsvenskan

Alexa-sydsvenskan.se-tom15sep2015

Uppsala Nya Tidning

Alexa-unt.se-tom15sep2015

De 12 mest populära webbplatserna i Sverige

 1. Google.com
 2. Google.se
 3. Facebook.com
 4. Youtube.com
 5. Yahoo.com
 6. Aftonbladet.se
 7. Wikipedia.org
 8. Blocket.se
 9. Bing.com
 10. Twitter.com
 11. Expressen.se
 12. Live.com

 

 


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. NewsVoice är en mycket liten tidning och ligger först på plats 4,776 i Sverige enligt Alexa. Men tidningen är bara 4 år gammal. Den startades med en krona och har mycket liten marknadsföringsbudget.

  Vaken.se har fallit ut helt från Alexa av någon anledning. Se graf

 2. Det har dock inte gjort att de ändrat sin taktik när det gäller att börja skriva om saker som berör folk, eller bemöda sig nämnvärt över att vara oberoende. Att de är statens megafon är ju numera pinsamt uppenbart. Att de inte är rädda och gör något åt den saken kan bero på att de VET att staten skyddar dem, betalar för dem, och att de kommer att ligga fint till när åsiktsfriheten och yttrandefriheten åtstramas ytterligare.

 3. Jag har uppdaterat artikeln eftersom procentvärdena som uppgavs var felaktiga. Det var helt enkelt en miss i avläsningen. Nu är texten justerad. Läsaren får själv försöka utläsa procenttalen.

 4. Jag får ju rubrikerna från SvD, SVT, Exxpressen, GP, Aftonbladet, Sydsvenskan, HD, ibland även DI, på min startsida Yahoo. Kollar rubrikerna om något är intressant, men skulle annars inte söka på dessa tidningar. NewsVoice får jag i min mail och även NaturalNews. Bägge dessa läser jag med intresse, inkl kommentarerna. Fortsätt ditt fina arbete, Torbjörn! Vi behöver dig.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här